John Zwart

John Zwart komt uit Zaanstad, waar hij als kind vaak te vinden was aan de Zaandamse houthaven, maar fietste al gauw graag door naar de Amsterdamse IJhavens waar het spannender was.

Na 15 zeevarende jaren weg uit Nederland kwam hij de late jaren zestig terug uit de USA. Hij trachtte huisvesting te vinden in Amsterdam toen hij daar, in de jaren zeventig, werk vond bij een groot technisch bedrijf op Sloterdijk. Dat lukte helaas maar niet.

In de tien jaar waarin hij vervolgens pendelde was het beste waarmee hij zich tevreden moest stellen: Almere. Zoals daar zoveel mensen terecht kwamen die in hun hart eigenlijk 'echte Amsterdammers' wilden zijn. 
Hij runde nog geruime tijd een eigen bedrijf in die forensenstad, trok rond de eeuwwisseling de deur dicht voor welverdiende vrijheid.


Zijn hele varende en werkzame leven was hij schrijver en dichter, heel jong al geïnspireerd door Jan Slauerhoff, de scheepsarts-dichter, die net als hij een tijd bij de VNS (Holland-Afrikalijn) voer. Met een halve eeuw verschil voeren ze beiden uit vanaf de Sumatrakade in het Oostelijk Havengebied. 


Als gepensioneerde bleek nog steeds het wonen in Amsterdam niet haalbaar: hij is gewoon 'te rijk'  voor de sociale huurwoningen, maar niet rijk genoeg voor de vrije sector. Zo ankerde hij in Friesland, vlakbij de geboorte- en jeugdstreek van Slauerhoff. Maar minstens twee weekends per maand of een paar doordeweekse dagen brengt hij in Amsterdam door. Daar is hij een graag geziene gast in de OBA en in het Eijlders Dichterscollectief dat maandelijks bijeen komt in Café Eijlders bij het Leidseplein.

Op het internet is John schrijvend en dichtend actief sinds 2001 met een eigen site Hernehim Cultuur, elders publiceert hij soms anoniem als JohnN.

Copyright

Het auteursrecht van bovenstaande bijdragen berust bij de auteur. Artikelen, foto's, video's, audio of illustraties mogen niet worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van deze auteur. Overname door andere media mag tevens alleen na overleg met de redactie, behalve in gevallen waarbij de bijdrage ook al elders is gepubliceerd.