Home > > Voor de kat zijn viool?

Voor de kat zijn viool?

Jacques Brooymans - Foto: Facebook

In deze tijd van commerciële opwinding rondom voetbal - want dat gaat almaar door, wat er ook gebeurt in de wereld - is er heel veel zogenaamd gratis te scoren: juichpakken, juichpruiken, oranje petten, dito leeuweshirts, 3D brillen, toeters, vlaggetjes, er zijn weer enorme voorraden junk ingeslagen.
Je zou bijna vergeten dat we al vijf jaar in recessie hangen, die maar niet voorbij wil. De super-schermen rijzen overal de pan uit.

Toch, na jaren van afgeknepen subsidies en terugtredende sponsors – voetbal is lucratiever – wordt er steeds minder cultuur gratis aan het publiek geboden. Nou is Amsterdam nog bevoorrecht, er zijn af en toe nog lunchconcerten, er is nog een grachtenfestival, we kennen nog de museumnacht en ook de uit-markt is nog niet gesneuveld. Die grote dingen die ook weer de massa's moeten trekken.
Maar het klein maar fijne, dat lijdt wel degelijk onder de pijn van de tijd die steeds maar andere prioriteiten blijft stellen en dan bedoel ik niet eens afkoopsommen van falende directeuren van woningcorporaties, want ook wij kennen onze kleine Berlusconi's.
De kleine culturele happenings moeten het vooral steeds meer van kunstenaars hebben die vrijblijvend en soms zelfs zonder vergoeding van hun reiskosten komen optreden.

Wat kunnen we voor hen terugdoen? In de eerste plaats onze belangstelling en waardering tonen, want dat kost ons immers niks! Ze verdienen het om niet op te komen draven voor de spreekwoordelijke anderhalve man en een paardenhoofd. 
Dus vandaag, zondagmiddag 15 juni, met z'n allen naar het Westerpark bij de voormalige Wester Gasfabriek, want het wordt mooi wandelweer in het groen. Dat wordt genieten zelfs zonder beeldende kunst en poëzievoordracht. Twintig beelden die in het park staan verdienen het om eens aandachtiger te bekijken dan terloops in het voorbijgaan. Bij elk ervan maakt een bekende dichter of dichteres uit Amsterdam of daarbuiten zijn/haar opwachting om u te laten genieten van bloemrijke taal. Van een tot drie uur, gratis en voor niks maar liever niet voor de kat zijn viool. Kent u bijvoorbeeld Diana Ozon, Joost Baars, Nafiss Nia of Simon Mulder? Allemaal bekenden uit het Amsterdamse poëziecircuit.

Verspreid in het gras kunt u misschien nog iets minder bekende woordkunstenaars aantreffen, die ook weer twintig voordrachten doen tussen drie en vijf uur. Van twee tot vier leert Jacques Brooymans aan kinderen hoe je een mooi gedicht kunt schrijven.
 Misschien zijn er herinneringen aan 'dichters in het gras'? Een serie zondagen in de tien stadsparken van de stad tijdens Amsterdam Wereldboekenstad? Zoiets dus, met een kleinere opzet, vanwege de crisis die we vergeten in de zon, die voor niks opgaat.

Foto: Jacques Brooymans. Bron: Facebook.


Een reactie op "Voor de kat zijn viool?"

Ronald M.Offerman
Een beetje late reactie maar ik heb me prima vermaakt in Het Westerpark, veel voor gedragen voor veel publiek.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.