Home > > De onuitroeibare wreedheid

De onuitroeibare wreedheid

AK47 pixabay

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding is er veel aandacht voor de eindfase van de Tweede Wereldoorlog. De NOS heeft daarover een mooie site. Andere media wijden er eveneens artikelen aan.
Ook de wreedheden komen aan bod. Zoals het executeren van verzetsmensen, het massaal doodschieten van krijgsgevangen en natuurlijk de niet aflatende jacht op de joodse medeburgers.

Oorlog geeft ruimte aan allerlei psychopaten die dan ook ongeremd hun gang gaan. Types als Joachim Peiper en Reinhard Heydrich bouwden een weerzinwekkende reputatie op. Het zijn mensen die normaal gesproken door de maatschappelijke instituties nog enigszins beteugeld worden in hun ziekelijke driften. Maar binnen oorlog en dictatuur krijgen ze vrij spel. Daarom is het belangrijk te strijden tegen fascisme, rechts-extremisme, religieus extremisme en zware criminaliteit. Want juist het groepsverband legitimeert en ontremt het handelen van het individu. En het zijn er altijd meer dan je zou verwachten.

Vuurwerk

Dikwijls begint het 'klein', zoals bij de persoon die onlangs een stuk vuurwerk in de anus van een kat ontstak. De kat overleefde dit niet. De wreedheid als bizar vermaak. Binnen de context van een extreme beweging kan zo’n zieke geest later helemaal tot ontplooiing komen en de ergste misdaden begaan. Wij zagen daarvan recent voorbeelden bij IS, waar men zich te buiten ging aan het martelen en onthoofden van 'ongelovigen'.

Het kleine kind

Afgelopen week werd in mijn woonplaats de Marokkaanse crimineel Rachid Kotar geliquideerd voor een sportschool. Risico van het vak, kun je zeggen, maar het blijft een mens. Veel erger is dat het gebeurde in het bijzijn van zijn vierjarig zoontje. Het arme kind rende in ontzetting weer de sportschool binnen onder het roepen van ‘mijn vader, mijn vader!’. 
Het is niet het eerste incident waarbij een ouder in het bijzijn van jonge kinderen werd doodgeschoten, het gebeurde ook Luana Luz Xavier. Dit gangsterliefje was eveneens niet smetteloos, maar kom op, hoe diep kun je zinken om haar te vermoorden in het bijzijn van familie en kinderen?

De nu vermoorde crimineel schijnt een concurrent van Ridouan Taghi te zijn geweest. Het spoor lijkt dus weer te leiden naar degene die de afgelopen jaren met allerlei moordopdrachten de wreedheid in Nederland een verderfelijke nieuwe impuls heeft gegeven. Die gast moeten ze pakken, anders gaan we Mexico achterna.

De wreedheid is van alle tijden. Je zou toch zeggen dat we inmiddels genoeg van het verleden hebben kunnen leren om de stap te maken naar een meer mensvriendelijke maatschappij. Maar nee, het onkruid steekt telkens weer de kop op. Waakzaam blijven dus. En schoffelen, altijd maar schoffelen…

Tevens gepubliceerd op het blog van de auteur.

ouder:
Kattenslootbrug
nieuwer:
Het IJ

twee reacties op "De onuitroeibare wreedheid"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Het probleem met onkruid is, dat we nog steeds niet doorhebben dat schoffelen alleen niet genoeg is. Een beetje Roundup doet wonderen in bepaalde gevallen. Wel uitkijken dat je het zelf niet binnenkrijgt.
JohnN
-2-  JohnN:
Taghi zit nu in een EBI, in afwachting van zijn berechting. Maar er zijn ''concurrenten'', dat lijken me potentiële ''interim managers'' voor Taghi's drugskartel. Als er al een ''concurrent'' in afwezigheid van het grote kopstuk is geliquideerd, wijst het erop dat hij beschikt over een ''lange arm''.
Misschien is er een consolidatie van het miljoenen-imperium aan de gang die ook tijdens T's detentie gewoon doorgaat. Borstkloppen en zuchten van verlichting zijn zo als ik het zie zeker nog niet aan de orde. Het laatste (wrede) schot is nog lang niet gevallen. Ik denk dat een beroep op het ontzien van kinderen etc. tot dovemansoren is gericht.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.