Home > > Vuurwerk

Vuurwerk

Papieren aanpassing van een imaginaire werkelijkheid

Vuurwerk - Foto: Arnoud de Jong

Weet u wat een tijdslot is? Ik dacht altijd aan een automatisch slot dat elektrisch een toegangsdeur ontgrendelt, bijvoorbeeld voor winkelend publiek op een tevoren ingesteld openingsuur. Maar tegenwoordig bedoelt men iets heel anders: het is de ruimte waarbinnen iets mag, wat ervoor en erna verboden is.

Voordat het nieuwe tijdslot werd uitgevonden bestond er al een maatregel die het afsteken van vuurwerk beperkt. Landelijk was dat van 31 december 10:00u tot 1 januari 02:00u, zo dus ook in Amsterdam. Omdat er bij de gemeenten elk jaar steeds meer klachten van overlast binnenkwamen hebben vele voor de jaarwisseling 2014/2015 dit tijdslot vernauwd naar 31 december 18:00u tot 1 januari 02:00u. Zo ook Amsterdam – is dit wijsheid? Denkt men op de bestuurlijke burelen werkelijk dat door deze tijdslot-vinding excessieve hinder wordt voorkomen?

De halfslachtigheid straalt je al tegemoet vanaf de gemeentelijke informatiepagina's. Men dreigt met strenge bestraffing van het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane uren, een boete van tenminste 100 euro – burgers die overlast willen melden moeten 14 020 bellen. Niet dat de gemeente daarop in actie komt, er wordt alleen geregistreerd – geturft dus, voor de statistieken. Als je echt vindt dat er actie moet worden ondernomen moet je de politie bellen op 0900 8844 zeggen de tellende ambtenaren. Maar wat horen we de hoogste bazen van de nationale politie en de grote steden eensgezind zeggen: “meldingen van vuurwerkoverlast buiten de toegestane uren heeft geen prioriteit, onze hoogste prioriteit rond de jaarwisseling ligt bij hinderen van hulpverleners, daartegen zullen we keihard optreden”.

De gemeenten zijn nog steeds bezig met het “inzicht verkrijgen van de mate van overlast door vuurwerk” en dat is het dan. Het enige wat uw melding oplevert is een streepje op een formulier zowel op 14 020 als 0900 8844. Ik ben vast niet de enige die tot deze conclusie komt en zeker niet de enige die niet eens de moeite neemt te bellen. In sommige wijken lopen al vanaf begin december groepjes “kolerejochies en klootzakjes” rond met knalvuurwerk – en vanaf de kerstvakantie neemt het hand over hand toe. Zij hebben schijt aan een vernauwd tijdslot, ze gaan gewoon hun gang want ze weten ook: de gemeente is tevreden met een papieren maatregel en de politie handhaaft niet.
Ik ben geen puritein die alle vuurwerk te allen tijde zou willen verbieden. Een mens moet ook realistisch zijn. Daarom weet ik ook dat kolerejochies en klootzakjes met knalvuurwerk die ongehinderd hun gang mogen gaan de ideale kandidaten zijn voor het latere grotere werk: stenen en molotov cocktails gooien naar politie en brandweer.


Een reactie op "Vuurwerk"

Terrence
-1-  Terrence:
Iets verbieden heeft nog nooit geholpen. Ik ben overigens benieuwd hoe snel de massa in actie komt wanneer de overheid alcohol zou verbieden. Dat goedje levert jaarlijks veel meer doden en gewonden op dan vuurwerk, dat weet iedereen. Bovendien kost het de maatschappij miljarden euro's per jaar. Maar ja, knappe politicus die dat verbod erdoor krijgt!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.