Home > > Koop mij – koop mijn gebakken lucht

Koop mij – koop mijn gebakken lucht

Flyeren - Foto: Arnoud Hugo

Vanaf de leeftijd dat ik wat over de maatschappij begon na te denken heb ik mij al verbaasd over de waanzin van massareclame. Die simpele juichende teksten over alles wat voor geld te koop is, dat kan toch niet waar zijn. Alles is het allerbeste en niet te overtreffen, dat gelooft toch niemand! Wanneer zou die aanzwellende stroom eens op z'n retour gaan? Sinds de digitale revolutie zich voltrok lijkt het verzadigingspunt nog lang niet in zicht, integendeel. Al is het maar een slogan, een merknaam – alles wat de kans krijgt met intens trommelvuur ons brein te teisteren heeft effect.

Dat moet hun doel haast wel zijn, anders is het immers weggegooid geld.

Reclamebureaus hebben heel veel pretenties, ze huren dure fotografen en modellen in en zetten toptalenten op elk grafisch ontwerp. Toch eindigt het allemaal onder een vluchtige blik, het ene oor in het andere uit, weg geklikt en hopla! de oud papier bak gevuld. Waarom hebben de meeste dan toch zulke slechte tekstschrijvers? Sommige reclameteksten komen nauwelijks boven kleuterniveau uit terwijl de doelgroep uit volwassen mensen bestaat. Dan voel ik me ingeschat als imbeciel, ronduit beledigd.

Minachting

Deze verkiezingsronde hebben de politieke partijen zich ook laten inpakken door de reclamebureaus. De lijsttrekkers en programmapunten worden verkocht als gelden het de weekaanbiedingen van de supermarkt. Het zou lachwekkend zijn als het niet zo'n serieuze zaak betrof als het landsbestuur. Minachting voor de kiezer.

Lodewijk

''Verkiezingen zijn geen spel. De werkelijkheid is dat het bij deze verkiezingen gaat om de koers van ons land'', roept vicepremier Asscher mij toe. Welke koers dan Lodewijk? In het programma staan juist de punten die tegenstrijdig zijn met de door VVD-PvdA gevaren koers. Dat was de koers naar belastingparadijs voor multinationals, voor flexibel inzetbaar arbeidspotentieel.

Sybrand

''Stem woensdag CDA – voor een land dat we door willen geven'' is de slogan van Sybrand Buma. ''Een ander land, een beter land, een land om weer trots op te zijn''. Aan wie geven we Nederland dan door? Aan onze nazaten, maar heeft het nog iets met het 'rentmeesterschap' waar christelijke partijen in het verleden zo vaak mee schermden? Natuur en milieu waren bij u nooit in goede handen, uw partij bracht megastallen, melk en mestoverschot.

Emile

''Pak De Macht – de macht weer aan de mensen'' spoort Emile Roemer aan. De macht in een democratie is per definitie aan de mensen Emile – voor zover ik weet is er geen revolutie geweest.

Geert

''Nederland weer van ons!'' roept Geert Wilders. Hoe korter hoe effectiever heeft Geert's tekstschrijver hem ongetwijfeld gezegd. Kijk maar naar ''America Great Again'' van Donald Trump. Tja, wie is ''ons'' in dit verband – hoort de tweede generatie Amsterdamse Marokkaan daar nu wel of niet bij? En gaan we uitzetten en muren bouwen, zoals de grote leider ze in Israël heeft bezichtigd?

Marianne

Marianne Thieme komt op de tweede plaats na Wilders wat kort en krachtig betreft:

''Plan B omdat er geen planeet B is'' Kijk daar heeft het ''rentmeesterschap'' van het CDA misschien wel asyl gevraagd en een verblijfsvergunning gekregen. Planeet A omvat meer dan onze landsgrenzen dat is wel veel voor zo'n kleine PvdD.

Freek

Freek de Jonge – net zo'n ouwe zak als ik – maakte er zaterdag in het DeLaMar Theater in hoog tempo korte metten mee. Met al die kreten van al die partijleiders. Meestal krijgt hij van mij niet meer dan af en toe een glimlach, maar nu kwam er ook een gevoel van instemming bij. Rutte heeft Freek gekrenkt door hem in Zomergasten zijn ''dierbare vriend Freek de Jonge'' te noemen. Van sommige mensen wil je de dierbare vriend liever niet zijn. Freek heeft er nog lang last van gehad. Het A4-tje van Geert Wilders werd punt voor punt gefileerd. Waarom steeds tegen de PVV aanschoppen, Freek, geef de PvdA eens een schop! ''Tegen een dood paard mag je niet trappen heb ik vroeger geleerd'' zegt hij. Maar toch maar stemmen, woensdag, want dat mag hier in ongehinderde vrijheid, niet in een dictatuur. Denk daar maar eens over na.


Reageer op "Koop mij – koop mijn gebakken lucht"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.