Home > > Helicopterview

Helicopterview

Paris Belleville - Thomas Schlijper

Dit anglicisme horen we niet vaak meer. Het woord werd van de Britten overgenomen om uit te drukken dat je voor sommige situaties en gebeurtenissen afstand moet nemen om overzicht te krijgen. Dat helpt vaak het best om goede beslissingen te nemen. 

Juist in deze tijd waarin overal de spanning almaar lijkt te stijgen hebben machthebbers en machtelozen juist zo'n mentale instelling hard nodig. Ik maak me bezorgd over het feit dat zelfs in tijden van zeer ernstige situaties er bijna altijd vanuit primaire emotie wordt gereageerd, niet alleen door machtelozen maar juist ook door de machthebbers. Uit Parijs, Londen en Den Haag klinkt stoere machotaal. In die achterhoofden spelen blijkbaar vooral herverkiesbaarheid, de stand van populariteit-polls etc. voortdurend mee. Ver van staatmanschap en echte wijsheid.

Ik heb een grote weerzin tegen lieden met een onstuitbare drang als wereldverbeteraar. Dat geldt net zo goed voor de jehova's getuigen die de deuren langs gaan, als voor de bestuurders die de oneindige zegeningen van de vrije economische markt indoctrineren. Laatstgenoemden zijn het vooral die het bekrompen idee als 'geloof' omarmen als zou de westerse democratie zaligmakend zijn voor de hele mensheid. Dat is natuurlijk evenmin het geval als dat in de vorige eeuw voor het communisme is gebleken. Maar welke Amerikaanse president er ook gekozen wordt, de zendingsdrang blijft, bij grote weerstand desnoods met bommen en granaten. 
Helaas, net als de gemiddelde mens niet verbeterd wordt met cachot en zweepslagen, is de wereld nooit beter te maken met bommen en granaten – dat een ''war on terror'' bij voorbaat kansloos is blijkt in deze eeuw telkens weer. 

Amerika kent de hoogste aantallen zinloze 'shootings' met meer onschuldige dodelijke slachtoffers dan de aanslag op de Twin Towers heeft geëist. Toch heeft nog steeds vrijwel elke burger in dat land één of meerdere vuurwapens in huis. De Franse President Hollande voert al jaren met semimilitaire operaties een hopeloze strijd om de rechteloosheid in de banlieue onder controle te krijgen. 

Amsterdam noch andere Randstad-steden kennen een banlieue, zelfs geen Molenbeek zoals onze zuiderburen in Brussel. Laten we daar toch hartstikke blij mee zijn! We hadden een uitstekende burgemeester die daarvoor heeft gewaakt, maar die werd min of meer weggepest. Toch plukt de huidige de vruchten. Maar deze situatie blijft ook vergankelijk. Vergeet niet dat ondergrondse activiteiten alleen kans hebben wanneer ze zich ingebed weten in een omgeving van stille instemming. Als je een buurt, een wijk, een bevolkingsgroep tegen je in het harnas jaagt, heb je een bijna onoplosbaar probleem. 

Laat je dus niet meeslepen door schreeuwers die iedereen die er niet uitziet als Henk of Greet op één hoop gooien, of ze hier nu al jaren wonen of zopas uitgeput de grens over kwamen lopen. Als heel allochtoon Amsterdam zich met argwaan bekeken voelt, zullen ze zich minder zorgen maken over ons wel en wee. Nu is de tijd rijp om medestanders tegen jihad-fanaten onder de Nederlandse moslims te vinden. Ik weet zeker dat ze er zijn. Schenk geen aandacht aan Geert Wilders die de beste propagandist is voor de IS door zijn ongenuanceerde anti-moslim dogma's. Angst zaaien. Dat is olie op het vuur en opent deuren voor een politiestaat, dan zijn we nog verder van huis!
Ban vooral de angst uit en leef toch vooral verder zoals de Parijzenaars, die treuren om hun onschuldige geliefden, dat tóch weer doen.

''À tout Paris en deuil: je ne trouve pas les mots pour exprimer ma compassion. La conduite de les citoyens pour décider à continuer la vie comme avant, c'est impressionnante!'' Ik hoop dat ze meelezen.
Charlie Hebdo zwijgt ook nu niet:
''Les gents qui sont mort ce soir étaient dehors pour vivre, boire, chanter. Ils ne savaient pas qu'on leur avait déclaré la guerre. La France est une pays vieille, Paris c'est la vie! Où on aime de la musique, des baisers, la vie, champagne et de la joie. Où les amoureux s'embrassent librement'' (Joann Sfar). Vert.: De mensen die stierven waren daar om te leven, drinken, zingen – ze wisten niet dat hun de oorlog was verklaard. Parijs is het leven, waar mensen die elkaar liefhebben vrij omhelzen.

Foto: Still uit een video van Thomas Schlijper: Paris Belleville.

trefwoorden.
ouder:
Pak eens plastic
nieuwer:
NDSM

twee reacties op "Helicopterview"

Bart van der Kolk
-1-  Bart van der Kolk:
Beste JohnN: kan het alleen maar met je eens zijn! (heb je de open brief gelezen van de franse journalist die zijn vrouw verloor bij de moordpartij?) "ik gun deze mensen niet dat ik ze ga haten.."
JohnN
-2-  JohnN:
@Bart - Het getuigt van groot inzicht als het je lukt om de haat uit je hart te kunnen verbannen terwijl je verteerd wordt door verdriet. Ik weet niet of ik dat zou kunnen opbrengen, maar hij heeft gelijk want het koesteren van haatgevoelens is heel zelfdestructief. Het brengt niets om het verdriet te verminderen, wie je verloor breng je er niet mee tot leven, je eigen beschaving breng je wel schade toe. Misschien nog meer respect verdient de vader op de Place de la République die zijn doodsbange zoontje geruststelt door hem te vertellen dat de brandende kaarsen en de bloemen in de kogelgaten in het glas hem zullen beschermen tegen les méchants avec ses pistoles.
http://www.lalibre.be/light/insolite/la-..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.