Home > > Pak eens plastic

Pak eens plastic

Plastic Whale, gemaakt van plastic uit de grachten - Foto: Peter Eijking

Zwerfvuil. Daar wil ik het over hebben. Graag zelfs, want het houdt me erg bezig. 

We hebben 1 planeet. 1. Dit is ons huis, ons thuis en onze eindbestemming. Je zou denken, dat koester je. Dat heb je lief, dat verzorg je. Maar nee. Over de industriële destructie van ons thuis heb ik het nog niet eens. Want die is zo groot, dat het mijn invloedssfeer ontstijgt. Wat wel binnen mijn bereik ligt, is zwerfvuil.

Het is een verslaving geworden. Waar ik ook ben, er ligt altijd wel iets op straat, in het gras, of in de bosjes wat thuishoort in een vuilnisbak. Waarom het er ligt, weet ik niet. Maar ik kan het niet aanzien en haal het weg. Inmiddels heeft mijn verslaving een vaste plaats in mijn leven, met bijbehorende parafernalia.
Zo heb ik altijd een plastic tasje bij me. Handig als vuilniszak. Ook heb ik een grijper, zodat ik niet per ongeluk een drol pak. Die is meer voor rond het huis. En er ligt een paar werkhandschoenen in mijn auto, voor tijdens de strandwandeling.

Onbegonnen werk? Druppel op de gloeiende plaat? Veel mensen maken me uit voor gek, als ik ga rapen. Ik antwoord ze dat het gek is om het niet te doen. Soms is dan het weerwoord dat men belasting betaalt, dus de overheid moet het maar opknappen. De overheid, althans de Amsterdamse, bezuinigt echter op onderhoud van de openbare ruimte en haalt vuilnisbakken weg (want dan hoef je ze ook niet te legen).
In Noord kan ik gemakkelijk een uur in de bebouwde wereld lopen, zonder een vuilnisbak tegen te komen.
Natuurlijk wordt dan de hele openbare ruimte een vuilstortplaats.

Gelukkig ben ik niet de enige: laatst riep een mevrouw vanaf de fiets mij verrukt toe: ” Hoera! Een mede-afvalraapster!” Ook zijn er mooie initiatieven zoals het Oud Amsterdamsch Plastic Vissen, buurtopschoonacties en wat dies meer zij. Alleen: die zijn maar eens per jaar. Terwijl de troep elke dag onze leefomgeving versjteert.

Mag ik u vragen het ook eens te doen? Een plastic flesje van straat te rapen? Gewoon, een keer. En als het goed voelt, dan doet u het wellicht nog eens.
Ja, het is de troep van een ander. Maar uiteindelijk ook van jou zelf. Ik ruim het niet op voor een ander. Ik doe het voor mezelf. Voor de dieren en de planten, maar voor mezelf. Dat ik achterom kijk, en zie dat het de wereld toch wat mooier is geworden omdat ik langs kwam.

Foto: De Plastic Whale, gemaakt van uit de grachten opgevist plastic - Foto: Peter Eijking.


dertien reacties op "Pak eens plastic"

Terrence
-1-  Terrence:
Vorig jaar was ik op een conferentie en sprak met iemand van de Plastic Whale. Prachtig initiatief! Er schijnt ook een crowdfunding actie te zijn voor een organisatie die wereldwijd plastic uit oceanen wil vissen en al een werkend proefmodel heeft gedemonstreerd. Er is dus hoop! Sterker nog: zelf merk ik in mijn omgeving een kentering: steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat zij zelf (mede) schuldig zijn en er snel wat moet gebeuren.
ReindeR Rustema
-2-  ReindeR Rustema:
Statiegeld op alles.

http://statiegeldopalles.petities.nl
Maaike
-3-  Maaike:
Misschien moet ik ook een crowdfunding starten voor mijn hartverwarmende initiatief :)
JohnN
-4-  JohnN:
Plastic is de grote boosdoener. Het vergaat pas in tientallen jaren en dan nog blijven er kleine snippertjes van over. Uiteindelijk in de oceanen. Vissen en vogelmagen zitten vol met al die partikels. Het idee van plastic vissen in de Sargassozee (een van de samenstroomplaatsen op de oceanen komt van een Nederlandse student. Het is echt hartverwarmend maar vrij zinloos (net als het rapen van Maaike, sorry Maaike) zolang het verwijderen tig-keer overstegen wordt door nieuwe pollutie. Het is van de gekke dat onze consumptie en weggooi wereld een artikel dat maar eventjes gebruikt wordt om iets in te pakken maakt van bijna onvergankelijk materiaal. Stop de plastic verpakkingsproductie! Er zijn allang biologisch afbreekbare ''plastics'' beschikbaar, het is een noodzakelijke switch. net zoals duurzame energie ipv kolencentrales. Helaas is de macht van de industrie en aandeelhouders te groot om die switch krachtig door te zetten. Hetzelfde geldt voor onze trotse bierbrouwers die het verdommen met het stoppen van blikjes en tevens mordicus tegen statiegeld zijn. Het gaat nog eens allemaal ten koste van eindige grondstoffen (ja ook plastic is een delfstoffenvreter). Er wordt al tientallen jaren geijverd voor ''cradle to cradle'' processen voor onze maakindustrie. Maar er zit geen schot in. Word begunstiger van Greenpeace en stap uit de aandelenmarkt van de multinationals met onze pensioenfondsen. Dat is de beste raad die ik geven kan.
Oja, en voed je kinderen op: als ik lang geleden en papieren wikkeltje van een snoepje weggooide, de riepen vader en moeder in koor: Oprapen!!
Ronald M.Offerman
-5-  Ronald M.Offerman:
Ik doe het ook wel eens maar hier in de baarsjes lijkt het onbegonnen werk. De nieuwe trend lijkt te zijn dat veel mensen zitten te te eten in de auto en vervolgens de pizzadozen, hamburgerdozen, zilverpapier, lege flesjes o.i.d. zo uit het raam kieperen en vervolgens door rijden. Maar hulde voor je doorzettingsvermogen. Ik zal het ook wat vaker doen.
Maaike
-6-  Maaike:
@JohnN: ik raap dagelijks zo een zak vol troep bij elkaar. Inderdaad alleen maar verpakkingsmateriaal. Ik weet dat ik in mijn eentje weinig kan doen, maar niets doen is geen optie.
Wat mij ook vreselijk stoort: glasbakken. Een glazen fles die nog zeker honderd jaar mee kan, kapot gooien en omsmelten. Hoezo is dat goed voor het milieu? Ik wil met mijn fles naar de winkel en hem opnieuw laten vullen. Waarom kan dat niet? Oh ja......kapitalisme............
JohnN
-7-  JohnN:
@Maaike: Ik wil jouw inzet niet bagatelliseren hoor. Al is het misschien de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat, het heeft wel betekenis als voorbeeldfunctie. Misschien werkt het ook door in de opvoeding voor mensen die jou bezig zien. Dat het blijft hangen, net zoals ooit dat ''oprapen!'' van mijn ouders. Glas recyclen gaat via statiegeldformules zonder energievretend vergruizen en omsmelten, maar recycleglas hervullen bij de producent vraagt om complexe reinigingsinstallaties. Alles bij elkaar: statiegeldverrekening, inzamelen, vervoer, reinigen vinden de fabrikanten te veel rompslomp, dus doen ze het niet. Regering en Brussel leggen nog te weinig in de weg, helaas. Als elke glazen pot of fles een dubbeltje oplevert voor de inleveraar vind je ze nooit meer in de goot of het park. Of op het strand... (au!) De winstmaximalisatie dendert helaas gewoon door, wat ik doe, ageren en protesten steunen is natuurlijk ook maar een druppel... maar toch ga ook ik ermee door :-)
Maaike
-8-  Maaike:
Er is een plastic-voor-korting initiatief in Noord, ik ga meedoen
http://www.wastedlab.nl/nl/
Milena Tsareva
-9-  Milena Tsareva:
Goede zaak, Maaike. Ik raap zelf ook regelmatig, vooral in en rond het appartementencomplex waar ik woon. En ik merk dat meer medebewoners het gaan doen.
Maaike
-10-  Maaike:
Ha Milena, dat vind ik echt leuk, goed voorbeeld doet goed volgen.
Mijn aanmelding voor het plasticinitiatief is afgewezen: ik woon niet in de "focusbuurt". Terwijl je je zak plastic zelf naar een inzamelpunt moet brengen. En de spaarpunten mij ook gestolen kunnen worden. Dat valt niet mee, een goede wereldburger proberen te zijn
JohnN
-11-  JohnN:
@Maaike: De link naar WASTED heb ik uitvoerig uitgevlooid want voor je ergens voor of tegen bent moet je wel proberen er zoveel mogelijk van te weten te komen. Ik vind hun website niet echt informatief, een beetje knullig zelfs. Toch lijken ze krediet van de ASN bank te hebben gekregen, die groene bank pretendeert wel goed te screenen. Dat geeft een pré, maar terecht? Ik ben niet overtuigd. Het recyclen van plastics kent het groot probleem dat er zoveel soorten zijn en die hebben allemaal hun specifieke eigenschappen. PFTE werd heel veel gebruikt in de elektro branche. Maar om dat met dezelfde eigenschappen te recyclen mag het bij het omsmelten niet vermengd worden met andere plastics. PET flessen en zg 'blisters' zijn voor de leek wel goed herkenbaar, veel gebruikt in de voedselindustrie en daarvoor zijn er wel diverse inzameling ''pilols'' geweest, o.a. bij de Aldi winkels naar ik meen te herinneren. Maar geen van die projecten hebben aangeslagen, juist vanwege de eis dat geen verpakking van andere soort mag worden bijgemengd. Alle soorten plastic op soort te laten verzamelen door de doorsnee burger is niet haalbaar. Ik begrijp dat WASTED dit probleem ontloopt door gewoon alles samen te smelten/persen tot massieve blokken ipv nieuwe producten. Met die blokken moet je dan creatief aan de gang. Ze noemen het UPcyclen, een beetje pretentieus: UP de overtreffende trap van RE ?? Alle beetjes helpen natuurlijk om het materiaal niet in het milieu of de verbrandingsoven te laten eindigen. Maar beter zou zijn als de verpakking en voedingsmiddelen industrie snel en massaal ging overschakelen op BIOplastics.
De bestaande productiebelangen spartelen tegen, net zoals bij de winning en handel in fossiele energie. Overigens heeft Den Haag alle fabrikanten allang een verpakkingsbelasting opgelegd die uiteraard aan ons in de prijzen wordt doorberekend. In plaats dat de regering het geld gebruikt om de afvalstromen te verminderen blijft ze ons ook nog verwijderingsbijdragen en huisvuilophaal in rekening brengen. Huisvuil dat in hoofdzaak uit verpakkingsmateriaal bestaat. De brandbare fractie levert ook nog eens geld op omdat die als brandstof wordt geleverd voor energieopwekking. Er zijn vele belanghebbenden die alles liefst zo laten als het is. En wij ??? zitten met de rotzooi die ons ook nog geld kost...
Arnoud
-12-  Arnoud:
Amstelveen laat de burgers massaal plastic inzamelen. Dat doen wij in plastic zakken en die hangen wij elke twee weken aan speciale haken die zijn aangebracht aan lantaarnpalen. Maar wat ze ermee doen weet ik niet. Het belangrijkste is dat die zooi niet in het milieu terecht komt.
JohnN
-13-  JohnN:
@Arnoud: De Fa. Lankhorst in Sneek maakt van afvalplastic die zwarte vierkante paaltjes die de gemeenten buiten Amsterdam vaak gebruiken om het parkeren op de stoep te beletten (waar Amsterdam dus vroeger de gietijzeren 'Amsterdammertjes' voor gebruikte). Ze zien er uit alsof ze van hout zijn maar zijn harder dan hardhout (en ook duurder dan hardhout). Ik weet niet hoelang ze meegaan, maar aan het eind van hun bestaan is het enige wat je er mee kan doen ze tot korrels vermalen en er opnieuw vierkante zwarte paaltjes van te maken. De winst is dat je er geen (tropisch) hardhout mee verbruikt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.