Home > > Op de Noordermarkt

Op de Noordermarkt

Noordermarkt - Foto: Arnoud de Jong

Verleden week werd bij het monument “De Dokwerker” op het Jonas Daniël Meijerplein de “februaristaking” van 25 februari 1941 herdacht. Die plek werd gekozen omdat die in hart lag van de toenmalige “jodenbuurt”. Het verzet tegen de razzia's werd echter op een andere plek georganiseerd. Tijdens de tweede wereldoorlog was de Jordaan nog een echte volksbuurt. En daarom erg “rood”. Onder de arbeiders uit de Jordaan was er veel hartstochtelijke aanhang van de CPN – de oude communisten van het zuiverste water, fel gekant tegen uitbuiting en fascisme.
De kiem van de “februaristaking” ligt dan ook in de Jordaan, waar veel mensen van verschillende pluimage maar met eenzelfde rechtvaardigheidsgevoel, elkaar vonden in hun afschuw van de jodenjacht.

De Noordermarkt was vanouds de plek waar de “jordanezen” elkaar troffen, bij de Noorderkerk. Ook nog tijdens de bezetting gebeurde dat, al waren “samenscholingen” van meer dan drie personen streng verboden. Op die plek werd tijdens een illegale bijeenkomst de “februaristaking” beraamd. Een bronzen plaquette op de muur van de kerk herinnert eraan.

De bewoners van de Jordaan zijn nu niet meer die arbeidersklasse van weleer. Vandaag de dag zullen de meeste mensen de Noordermarkt nog het beste kennen van de zaterdagse “boerenmarkt”. Het is een markt geworden waar allerlei producten van biologische oorsprong en uit alternatieve en soms exotische teelt worden verhandeld, en die evenveel mensen van buiten Amsterdam als uit de stad aantrekt.
Mensen van verschillende pluimage weer. Maar, zo mogen we hopen, met een even oprecht hart als de jordanezen van toen die elkaar konden vinden op die oude Noordermarkt.


vijf reacties op "Op de Noordermarkt"

wk
-1-  wk:
Ik krijg bij de zaterdagse Noordemarkt toch eerder een solitair dan een solidair gevoel.
Geen socialisme maar hedonisme. Niet de have not's maar de have's.
'T is maar een gevoel.
Groen llinks is tegenwoordig een liberale partij.
Wie bewijst er mijn ongelijk??
JohnN
-2-  JohnN:
@wk: Ik dacht juist wat van dat positieve gevoel naar elkaar te helpen oproepen, waar de verlangde komst van de lente zo goed bij kan helpen. Wat is er nu leuker dan in de zon tussen opgewekte mensen over de Noordermarkt te struinen, samen een blij gevoel te ervaren tussen de verse gezonde spullen zó van het land. Dat solitaire gevoel zit toch van binnen in de mens, daar kun je alleen van loskomen in het contact met anderen, dacht U niet? Dan kunnen we ons later wel weer ergeren aan de bakfietsmoeders.
Ben
-3-  Ben:
Lees hier over de staking,waar ik 72 jaar geleden midden in zat,ik zat toen op de Ambachtschool op het Timorplein,was toen 15 jaar en ook daar ging de tram de rails uit met veel mankracht om het vervoer stil te leggen,tijdens lunch uur zat ik met mijn klasgenoten zo'n man of zes buiten tegenover de school dit alles gade te slaan toe er in eens auto's aan kwamen met Duitse Groene politie met machine guns en er werd in eens hevig geschoten wij vlogen uit elkaar en renden voor mijn leven richting Java straat gelijk de hoek om en dook een boeken winkel binnen die al propvol met angstige mensen stond, pas toen er een lange poos niet meer geschoten werd zocht ik behoedzaam mijn fiets op die bij het plein stond en reed toch nog angstig naar huis,dat was mijn eerste vuurdoop geweest en dat vergeet je niet meer. Ik ben nu 87 maar vergeten doe ik het niet. Ben, vanuit Oregon, USA
JohnN
-4-  JohnN:
Hee, dag Ben, goed dat je nog achter de pc zit daar in Oregon in de States. Ik had je al een tijd gemist hier op AC. Gelukkig nog "alive and kicking". Heb je de nieuwe welvarende Jordaan nog gezien toen je een aantal jaren geleden hier met vakantie was? Heel erg veranderd wat bewoners betreft vooral de Brouwersgracht. maar toch nog steeds een wijk met sfeer. De Haarlemmerstraat is ook opgewaardeerd sinds er nieuwe kleine winkeliers zijn gevestigd. Trekt nu ook toerisme.
Het artikel is verkort op AC geplaatst. Iets uitgebreider vind je het in de BLOG op mijn site Hernehim Cultuur (even omlaag scrollen want er staat alweer een nieuw stukje boven). Mijn vader (al in 1987 overleden) was actief bij De Waarheid. Mijn veel oudere broer leeft nog, hij is een generatiegenoot van de opgroeiende jeugd uit WO2.
Ben
-5-  Ben:
Hi JohnN, wat leuk dat jij me nog herkend na mijn lange afwezigheid op AC,ja hoor still kicking, voor hoelang dat weten we nog niet natuurlijk. Ja 3 jaar geleden en vorig jaar nog in Mokum geweest en goed gezien hoe alles aan het veranderen is ook de Jordaan ,trouwens de gehele binnenstad,je merkt het goed als je over de Albert Cuyp loopt te slenteren,er wordt bijna geen Amsterdams meer gesproken,wel vele andere talen,er is veel veranderd over de jaren en zo gaat het over de hele wereld dat weten we nu trouwens allemaal wel denk ik en het is soms moeilijk te slikken,maar de wereld draaid door ook als wij er niet meer zijn. Groetjes, Ben

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.