Home > > Pussy Riot op het Museumplein?

Pussy Riot op het Museumplein?

Protest homo's tegen Russisch concert op Museumplein

De commotie rond het Russische concert op het Museumplein en de protesten daartegen inspireerden John Zwart tot een beschouwing. Een diepgaande.

Een kennis reisde in Siberië om zich in te leven in 't bestaan van de bannelingen die daar in de kampen hun dagen moesten slijten. Het meest trof hem de snelle overgang van de seizoenen. Van kou naar hitte en weer vrees voor het invallen van de winter, als die zich aankondigt met snel kortende dagen en de eerste sneeuw in oktober. Machthebbers in Rusland waren altijd royaal om mensen de Siberische leefomstandigheden op staatskosten een aantal jaren te laten ervaren. De wrede tsaren smoorden kritiek, hun revolutionaire opvolgers deden niet anders, met Josef Stalin als kampioen. Als ik nu president Poetin op de beelden in zijn onbewogen bleekblauwe ogen kijk, kruipt een lichte rilling over mijn rug. Volgens zeggen is hij mateloos populair en krijgt dagelijks stapels brieven van jonge Russinnen die hem spontaan bijslaap aanbieden. Ik kan het me niet voorstellen, maar we zien zo vaak bevestigd dat macht ''sexy'' is – en hoe absoluter de macht des te krachtiger lijkt de aantrekkingskracht. Ik vraag me af hoe Beatrix zich voelde toen zij hem de hand drukte bij het bezoek aan de Hermitage. Heeft dat gezicht, dat zich nooit ontspant in een spontane lach, toen voor éven een warme glimlach vertoond?

Schijnbare harmonie
Het Rusland van vierhonderd jaar geleden onderging veel metamorfoses sinds Amsterdam haar 'gouden eeuw' genoot. Toch vieren we 4 eeuwen wederzijdse betrekkingen in schijnbare harmonie alsof we elkaar al die eeuwen aan het hart hielden. Nederland huisvest inmiddels het Vredespaleis en mensenrechtenschenders moeten het Internationale Hof van Den Haag vrezen. Maar kritiek op Rutte, Cameron of Poetin kan ik hier straffeloos uiten. In Moskou ligt dat net even anders, daar bedenkt de macht vlijtig wetten die smoren wat onwelgevallig is. En als dat niet snel genoeg lukt kan de kritische onverlaat altijd nog een ongeluk krijgen of overvallen worden.

Belediging voor de viriele Rus
Antisemitisme en homofiliehaat zijn in alle landen te vinden, Nederland niet uitgezonderd. Maar hoe ruwer de volksgeest, hoe sterker zich deze fenomenen vertonen. Reis uit Nederland oostwaarts en je merkt dat de tolerantie afneemt naarmate je verder over de grens geraakt. Poetin, de man die zoveel erotische post van de vrouwen ontvangt, weet zijn populariteit gediend met de anti-homowetten. Hoe haniger, hoe groter de minachting voor mannen die op mannen vallen – en het verachtelijkst zijn natuurlijk vrouwen die een man als levenspartner afwijzen en de voorkeur geven aan een vrouw. De grootste belediging voor de viriele Rus! O hoe licht wordt het kozakkenhart gekwetst als het zijn seksualiteit betreft.

Schot voor de boeg
Een vrouw moet de gezonde Russische geest uitdragen. ''In mijn land leven 'gewoon' mannen met vrouwen samen en vrouwen met mannen'', verklaart polsstok hoogspringster Jelena Isinbajera. Met haar verklaring ''dat mensen alle wetten van een ontvangend land moeten respecteren als ze gast zijn'', geeft ze de sporters voor de komende Spelen een schot voor de boeg om vooral Poetin niet tegen de schenen te schoppen. Want anders... ja anders wat? Wat kan de Russische politie en justitie doen tegen een niet-Russische sporter die met regenboogkleuren flaneert? Afvoeren naar de goelag archipel om in de échte winter af te koelen?

Gewoon getrouwd
Kseniya Ryzhova en Yulia Gushchina tonen iets meer karakter dan Jelena. Samen met twee andere vrouwen wonnen zij in Londen de estafette. Alle vier vliegen ze elkaar om de hals in overwinningsblijdschap, maar Kseniya en Yulia... zij kussen elkaar vol op de mond! Om het toeval uit te sluiten doen ze 't op het erepodium nog eens over. Jammer dat het effect de volgende dag verbleekt door hun verklaring: ''het betekent niets, we zijn allebei 'gewoon' getrouwd''. Wat stond er in de gelukwens uit Moskou?

Lafbek
Toch niet moedig genoeg – maar wie laat haar succesvolle atletiekcarrière in de kiem smoren?
Nee, dan Pussy Riot! Je kunt zeggen wat je wilt, dat ze niet zingen maar krijsen, dat ze 'goedkoop' aandacht opeisen door promoten van 'naked runs for freedom', maar zij gáán er volledig voor, ze stellen de ware aard van de Moskouse macht aan de kaak en duiken niet weg voor de consequenties. De vrouwen roeren zich, maar de Russische man horen we helemaal niet. Waar blijft de stoere viriele voor-niemand-bang Russische kozak? Die zegt wat hij meent en 'gewoon' slaapt met wie hij zelf wil? Misschien is hij de grote lafbek.


drie reacties op "Pussy Riot op het Museumplein?"

JohnN
-1-  JohnN:
Edit.: "...het Russische concert..."
f.bol
-2-  f.bol:
Goed stuk!
JohnN
-3-  JohnN:
@f.bol: Dank. Het is erger dan de meeste mensen nu nog denken. De zelfcensuur neemt hand over hand toe in het Poetin-Rusland: ze zijn zelfs bezig de biografieën van Tschaikovski en Nurejev te herschrijven, gekuist van alle passages die naar de homofilie van deze kunstenaars verwijzen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.