Home > > Intieme onthullingen in de schaduw van de Schouwburg

Intieme onthullingen in de schaduw van de Schouwburg

Stadsschouwburg - Foto: Thomas Schlijper

Zouden ze volgende week met rode oortjes zitten te lezen in de Koninklijke Bibliotheek?
In Dichterscafé Eijlders aan de Korte Leidse Dwarsstraat werd het idee geboren om een verzamelbundel uit te geven van een kern van Amsterdamse dichters, maar ook van daarbuiten uit het hele Nederlandse taalgebied, tot in Vlaanderen toe. Poëzie op één thema, uitsluitend op de erotiek.
Het boek, dat al een maand eerder het levenslicht aanschouwt dan was gepland, lijkt nu al een succes te worden. Het wordt op zondag 26 april a.s. gepresenteerd in de sfeer van het Leidseplein, het warme kloppende hart van uitgaand Amsterdam en aangeboden aan het Poëziecentrum Perdu.
Tevens wordt het beschikbaar gesteld aan de Centrale Openbare Bibliotheek en ook de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum te Den Haag ontvangen exemplaren om dit project voor de eeuwigheid vast te leggen.

Na de presentatie, om vier uur 's middags wordt er door een aantal deelnemende dichters voorgedragen en aansluitend begint de verkoop. Het boek zag het levenslicht zonder winstoogmerk. Om deze begeerlijke lektuur zo breed mogelijk beschikbaar te maken is de prijs op die bewuste dag ongeloofwaardig laag, maar het is dan ook niet voor niets dat op het omslag staat: Erotica! 150 erotische gedichten voor bijna niets! In feite vindt u 162 subtiele, tedere, opwindende en stomende gedichten in het boek.
De meeste dichters zijn opgenomen onder hun eigen naam, enkele kozen een pseudoniem.

Natuurlijk passeren er de nodige clichés en samenstellingen die klinken als platitudes. In een aantal gevallen schotelt de auteur ons zelfs pure porno voor – maar met zoveel inzenders die qua stijl sterk uiteenlopen is dat eigenlijk onvermijdelijk. Een strenge redactie zou ongetwijfeld de korenmaat bij minder dan 162 gedichten voldoende gevuld hebben gezien. Maar het was een samenstelling op open uitnodiging, waarbij ieder volkomen vrijgelaten werd. En al lezend worden we gelukkig vooral telkens opnieuw getroffen door poëzie die door haar originaliteit, het woordspel, de gebruikte metaforen, of de humor aansprekend is.


twee reacties op "Intieme onthullingen in de schaduw van de Schouwburg"

Cees Willemse
-1-  Cees Willemse:
Hartverwarmende, spontane, amoureuze gedichten: rechtstreeks uit het hart en/of de broek.
JohnN
-2-  JohnN:
@ Cees Willemse: Terughoudendheid is een plicht voor degene die betrokken is bij een uitgave, daarom gaf ik op deze plek geen recensie. Maar slechts 3 van de 162 gedichten in deze bloemlezing droeg ik zelf bij, dus hierbij nog een aanbod: ik heb nog 3 (drie!) exemplaren.
Op=op... nog te bekomen tegen de kale kostprijs in Eijlders van 10 euro + 6% btw + verzendkosten.
Eventueel nog op het Haarlemse Poëziefestival ''De Haarlemse Dichtlijn'' op Hemelvaartsdag na mijn optreden in Hotelrest. lounge ''Stempels'' of Café Koops. http://www.haarlemsedichtlijn.nl/

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.