Home > > Je suis Charlie

Je suis Charlie

John Zwart lucht zijn hart

Je suis Charlie

De dagen achter ons waren die van handen schudden en dikke zoenen. We hebben zoals ieder jaar elkaar weer veel geluk en voorspoed toegewenst.
En zoals elke keer waren we bang dat het waarschijnlijk toch weer tegen beter weten in zou zijn. De journaals zouden wel doorgaan met hun verslagen over bloeddorst, haat en nijd. Maar dat zo snel een grimmige aanslag het nieuws geheel zou beheersen hadden we ons niet kunnen voorstellen. Ik hoop dat we noch in Amsterdam, noch elders in Europa zullen verzeilen in een leefwereld waar allerlei bange groepen met angst en afwijzing tegenover elkaar gaan staan. Frankrijk en Amsterdam komen in zoverre met elkaar overeen dat de bevolkingssamenstelling enorm veelkleurig is - ik zie de vastberadenheid van de Fransen op de Place de la République en put daar hoop uit.

Je suis Charlie
Pour Paris – la France – l'Europe – le Monde

Cagoules et masques
c'est là-dessous les criminels
se cachent
Voila mon appel
jetez les fusils
et participez dans la communauté
de la liberté,
précieux et vulnérable

Koppen op de Amsterdamse lichtkrant

Verbijstering na commando aanval
op vreedzame vergadering
van de vrije pers –
Man vast voor bedreiging Kamerleden –
Klopjacht na aanslag Parijs –
Zeker 100 doden
na aanval Boko Haram –
Synagogen dicht om overlast –
Aanvallen op moskeeën –
Morgen zware windstoten …


twee reacties op "Je suis Charlie"

JohnN
-1-  JohnN:
Er wonen bijna achtduizend mensen van Franse origine in Amsterdam. Nog dezelfde avond waren er sommige met wat Amsterdammers samengekomen op de Dam. Ik ben zo benieuwd naar de mening van die expats die de Nederlandse situatie ook kennen. De reacties van onze eigen burgemeester en de landelijke politici waren zo voorspelbaar, ook het opportunisme van Wilders die de overval meteen aangreep als pars pro toto.
Maar hoe nu verder? Niet door de massale adoptie van "je suis charlie" te ridiculiseren. Natuurlijk het mag, je mag alles belachelijk maken, daar stonden juist de cartoonisten van Charlie Hebdo voor.
Nee ik las het weekblad niet. Maar wel ken ik Le Canard Enchaîné, ook in de categorie van kleine kritische en opstandige Franse pers. Begin jaren 70 was ik een tijdje voor mijn Amsterdamse werkgever op stage in een fabriek in Parijs, woonde er een poosje. En was verbaasd over het grote aantal maatschappijkritische krantjes dat er verscheen, terwijl er in Nederland nauwelijks iets zichtbaars was overgebleven van de revolutionaire jaren van eind zestig. Hooguit de Groene Amsterdammer... nou ja... Waar zijn toch al die kleurrijke anarchisten, hier hoor ik ze ook niet.
Het eerste 2015 nummer van Charlie Hebdo verscheen in een oplage van nauwelijks 80.000, a.s. woensdag verschijnt het nieuwe nummer in meer dan een half miljoen exemplaren! Ironisch genoeg hebben de fanatieke eerwrakers het tegendeel van hun doel bereikt...
De kreet ''Je suis Charlie'' kan worden gezien als symbool voor al die recalcitrante Parijzenaars die noch Marine Le Pen, noch Hollande, noch Sarcouzy zien zitten, maar wel ''la liberté'' hartstochtelijk koesteren. Van der Laan moet maar eens gaan praten met collega Achmed Aboetaleb, die een geloofwaardig alternatief bood voor u weet wel wie.
http://www.rotterdam.nl/toespraaksolidar..
JohnN
-2-  JohnN:
Voor wie geen Frans beheerst een vertaling van het gedichtje:

Je suis Charlie
voor Parijs, Frankrijk, Europa en de wereld

Het zijn bivakmutsen
en maskers waarachter
zich criminelen verbergen
Hoor mijn oproep,
gooi weg de geweren
en verenig je met
de vrije samenleving
zo kostbaar en kwetsbaar.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.