Home > > De Ajaxstraat in Rotterdam

De Ajaxstraat in Rotterdam

Dit is dus de Ajaxstraat in Rotterdam...

Hoewel allerlei figuren met imposante status er tegenwoordig rond voor uitkomen dat ze regelmatig in voetbalstadions zitten (want net als André Hazes is dat 'cult') heb ik nooit zoveel op gehad met de lieden die leven voor de 'voetballerij' en hun clubfanatisme. Zo is er nu ene Amanda den Hartog uit Rotterdam die zich heel erg heeft opgewonden.
Zij heeft een afschuwelijke ontdekking gedaan: er is een Ajaxstraat in Rotterdam! Het is een steek in haar Feijenoordhart en dat van alle andere rechtgeaarde supporters van haar Rotterdamse voetbalclub. De naam 'Ajax' krijgt Amanda niet eens uit de strot, dat veroorzaakt bij haar vurig rode vlekken in de nek.

Zulke dingen krijg je met mensen met een iq ver onder het gemiddelde. ''Een Ajaxstraat dat kán gewoon niet in Rotterdam'', maalt het door haar zaagselhoofd en ze gooit haar frustratie meteen op de petitie site: Teken en steun mijn actie voor het veranderen van die straatnaam!
Had ze even een paar hersencellen gebruikt, dan had ze ontdekt dat er ook een Achillesstraat, Apollostraat en een Herculesstraat in de stad aan de Oude Maas zijn. Als een nieuwbouwwijk straatnamen krijgt, is het handig als die een beetje samenhang hebben, Astrid!
Zorgwekkend is dat Amanda's petitie inmiddels al door zo'n duizend Rotterdammers wordt gesteund.

Bij de naam Ajax denkt Amanda alleen aan die gehate voetbalclub uit Amsterdam, maar ze is zeker de enige niet. Hoe ze bij die club aan hun naam gekomen zijn, weet ze natuurlijk niet. Misschien werd een brandblusserfabriek de eerste sponsor, op voorwaarde dat de club voortaan onder haar naam zou spelen? Ja hoor, en de Achillesstraat en Herculesstraat zijn natuurlijk genoemd naar atletiekverenigingen van die naam. En de Apollostraat dan? Een hotelketen heeft vast smeergeld betaald om die straatnaam te krijgen.

Je zou erom kunnen lachen als het niet zo treurig was.
De regering wil bevorderen dat Nederland voorop gaat lopen als 'kennisland'.
''Een paard moet je leren draven, want die kun je niet leren zingen'' hoorde ik een personeelschef eens zeggen over een kandidaat. Zolang in het land horden volwassen mensen alles weten van de voetbal competitie en niets over Griekse mythologie noch over sterrenkunde, liggen er voor minister Jet Bussemaker nog minstens een dozijn moeilijke werken te wachten, die alleen een Herakles (Hercules) met succes weet te volbrengen.


elf reacties op "De Ajaxstraat in Rotterdam"

ReindeR Rustema
Er is ook een petitie voor de Ajaxstraat. http://ajaxstraatin010.petities.nl/

Achterhaald door de ontwikkelingen, want de commissie over de straatnaamgeving heeft (unaniem) besloten dat de naam niet verandert.
JohnN
-2-  JohnN:
@Reinder: Het is bekend en was natuurlijk 100% voorspelbaar dat die straatnamencommissie in 1 seconde het geval zou afdoen. Het artikel heeft een aantal dagen op de plank gelegen, maar het teruglopen van de algemene ontwikkeling blijft actueel, helaas. Lees ook maar op de Verbal Jam over de gasgrappen.
Suffie
-3-  Suffie:
Ik denk dat de nieuwswaarde niet zit in de actualiteit, maar in de vaststelling dat het in het garnalenbrein van sommige mensen kennelijk niet mogelijk is om het verschil te zien tussen een gezonde dosis competitiegevoel en blinde volkshaat ten opzichte van de vijand.

Mochten we ooit eens in oorlog geraken dan moeten de chauvinistische gevoelens van ons volkje haast wel leiden tot zulks een hersenloze, wraakzuchtige moordlust dat ik nu al medelijden heb met onze oponent...
Milena Tsareva
-4-  Milena Tsareva:
Het teruglopen van de algemene ontwikkeling is jammer genoeg ook op taalgebied merkbaar: "een dozijn" is volgens mij nog steeds enkelvoud.
Arnoud
-5-  Arnoud:
@Milena: Volgens mij kan het allebei wel, het ligt er namelijk aan wat je als lijdend voorwerp neemt: alleen 'een dozijn' of 'een dozijn moeilijke werken'. Zo gaat dat ook met 'een reeks', 'een aantal' etc.
Suffie
-6-  Suffie:
Het teruglopen van cognitieve ontwikkeling kun je in de breedste zin ook terugvinden in de reacties die, bij gebrek aan input over de inhoud, gaan over de vorm.
Arnoud
-7-  Arnoud:
@Suffie: Nou ja, daar is op zich niets mis mee, we houden AC graag zo foutloos mogelijk. ;-) Maar de primaire insteek is natuurlijk commentaar op de inhoud.
Milena Tsareva
-8-  Milena Tsareva:
Taal is zo'n mooi instrument, mits het goed gebruikt wordt. Zodoende wil ik hier toch iets dieper op inhaken.

"... liggen er voor minister Jet Bussemaker nog minstens een dozijn moeilijke werken te wachten ..."

Iets overzichtelijker qua zinsopbouw zou dezelfde zin luiden: "een dozijn moeilijke werken liggen te wachten voor minister Jet Bussemaker". "Een dozijn moeilijke werken" is in dit zinsdeel niet het lijdend voorwerp, maar het onderwerp. En of het dan sec om 'een dozijn' of nader gespecificeerd om 'een dozijn moeilijke werken' gaat, doet niet ter zake. De aanduiding 'een dozijn' bepaalt het getal van het onderwerp en dus ook het getal van de persoonsvorm: dus "ligt" i.p.v. "liggen".
Arnoud
-9-  Arnoud:
@Milena: Ja, je hebt natuurlijk gelijk dat het 't onderwerp is, dom foutje mijnerzijds. Maar waarop ik mij eigenlijk focuste, was dat de Schrijfwijzer van Renkema wel degelijk twee sporen biedt in zulke situaties, zoals ik de vergelijkbare gevallen noemde van 'een reeks' en 'een aantal'. Maar op zich verschil ik niet met je van mening, ik gebruik zelf in zulke situatie ook liever het enkelvoud. Maar om dergelijke dingen nu meteen te gaan kwalificeren als bewijs van het 'teruglopen van de algemene ontwikkeling' is natuurlijk weer zwaar overdreven. Ik hoef in de stukken van John Zwart bijna nooit iets te verbeteren. Nee, ga dan eens lekker lezen bij bijvoorbeeld AT5 of Nu.nl. Daar kun je je hart ophalen qua kreupel taalgebruik. En die gasten krijgen er nog voor betaald ook.
JohnN
-10-  JohnN:
@ Arnoud / Milena: Over hoe een zin anders / beter zou kunnen worden opgebouwd mag men natuurlijk van mening verschillen. Als het werkelijk om tekenen van "het teruglopen van algemene ontwikkeling" gaat beveel ik Milena Tsareva aan om eens te gaan lezen op Welingelichte Kringen, daar kan ze haar hart ophalen aan teksten die voortdurend uitdagen tot hanteren van het rode potlood.
Milena Tsareva
-11-  Milena Tsareva:
"Nee, ga dan eens lekker lezen bij bijvoorbeeld AT5 of Nu.nl".
Het taalgebruik daar is inderdaad om te huilen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.