Home > > Toeren door Nieuw-West (3)

Toeren door Nieuw-West (3)

Denis Diderot

Ik behoor tot de grote groep mensen die op afstand van Amsterdam wonen, maar zich toch vanuit het verleden met de stad verbonden blijven voelen. Per auto op weg kom ik uit het noorden – dan laat ik de auto al in Zaandam of Noord achter en stap over op de fiets. Een gewoonte die veel meer mensen zich zouden moeten aanwennen. De fiets is immers het meest gebruikte vervoer in de stad, méér nog dan het OV getuige het enorme aantal gestalde fietsen overal. Dat schijnt een probleem te zijn, maar bedenk: auto's staan veel meer in de weg.

Er zijn heel wat keuzes die ik vervolgens kan maken, afhankelijk van weersomstandigheden en mijn beschikbare tijd. In Zaandam kan ik vanaf de oude houthaven de Provincialeweg uitfietsen naar de Hembrugpont (ik mis die oude indrukwekkende spoorbrug nog steeds). Dan over de Nieuwe Hemweg (allang niet meer nieuw) naar de Spaarndammerdijk. Een andere route is de J.M.Den Uylbrug over, langs het Vijfhoekpark richting Coenplein > Oostzaan rijden, rechtsaf het Zuideinde naar Tuindorp Oostzaan en bij de NDSM het pontje naar het Centraal Station. Afwisselend!

Of in Tuindorp voor de oostoever van Zijkanaal I kiezen en over het Landsmeerderdijkje en Buiksloterdijkje naar de Kamperfoelieweg, voor het Buiksloterdijkveer naar het Centraal Station. Zo kom ik ontspannen en gezond in de binnenstad, en zo heel veel tijd extra kost het niet.

Gebrek aan markante herkenningspunten

Mijn doel is weer Geuzenveld, Slotermeer. Het nadeel van de fiets is dat de navigatiehulp in de auto zit en ik bezit nog niet zo'n chique zakapparaat dat alles kan (en oja, ook nog telefoneren!). Het zijn niet allemaal haaks op elkaar staande straten en lanen daar in de 'Tuinsteden'. Hier en daar zit er een flauwe knik in, of toch een bocht. En tussen de blokken langs de dwarsstraten zit er soms een inrit waarvan je twijfelt of dat nou echt een straat is die meetelt of niet. Door 't gebrek aan markante herkenningspunten kun je dan toch verdwalen op zoek naar een adres waar je eerder nog niet was.

Mijn bestemming is een kunstenaarskolonie – de dankbare hergebruikers van onroerend goed dat zijn oorspronkelijke functie verloor. Ze komen in niet geringe aantallen voort uit kringen van idealistische krakersgroepen van eertijds. De Gemeente Amsterdam heeft inmiddels wel 50 locaties gerealiseerd voor legale ateliers en werkplaatsen voor creatieven, van klein tot heel groot: het voormalige Volkskrantgebouw is zo'n grote, maar de 1800 Roe is er ook één, ontdekte ik vandaag! Maar zondag was ik uitgenodigd op de ''Open Broedplaatsdagen van Diderot''.

Plattegrond

De toegang tot Nieuw West is voor mij als vanouds het Bos en Lommerplein. Ik mis daar een stopplek met een gedetailleerde plattegrond van de 'Tuinsteden'. Een paar van die borden op de kruisingen met de A10, dat hoeft toch niet zoveel te kosten? Voorbij de Kolenkit stop ik bij het visrestaurant Omeira Island, dat klinkt wat Arabisch maar dat is niet vreemd in Nieuw West. 'Diderot', nee daar heeft de vriendelijke jongeman achter de afhaaltoonbank nog nooit van gehoord.
''Dat is geen schande hoor, het is een Franse filosoof en schrijver uit de 18e eeuw, maar er is een straat naar hem genoemd in Geuzenveld-Slotermeer''. Hij pakt zijn toestel met alle denkbare apps.

''Dat is nog een heel eindje weg hoor. U kunt beter lijn 13 pakken en vanaf de Burgemeester Van Leeuwenlaan gaan lopen''.
– ''Maar ik ben op de fiets hoor''.

''O wacht dan zet ik de route even op 'streetview'''.

Hij laat me op zijn schermpje de hele route in beeld volgen, wat sympathiek, zoveel aandacht!

DiderotstraatDe Diderotstraat lijkt meer op een hof dan een straat. De kunstenaars zitten met 8 in de 'plint' van een woonflat die de toegangen heeft aan de Rousseaustraat. Je kunt dus bewoners in de omgeving beter maar niet naar de Diderotstraat vragen, ze kennen hem niet! Het waren oorspronkelijk ruimten van de woningbouwvereniging. Uiteenlopende creatieven die er hun intrek namen: kunstschilders tot beeldhouwers en makers van objecten. Ook hier vriendelijke ontvangst met drankje en hapjes.

Ook buiten de Open Dagen ontvangen ze graag belangstellend bezoek, wel even tevoren afspreken.

Naschrift:

Denis Diderot wiki – http://nl.wikipedia.org/wiki/Denis_Diderot

''Omeira'' of ''Omaira'' is een vrij onbekende Engels-Arabische meisjesnaam, maar ook Hebreeuws! 
Bureau Broedplaatsen Gemeente Amsterdam – http://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/organisaties/organisaties/bureau-broedplaatsen/

Broedplaats De 1800 Roe – http://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur/ateliers/broedplaatsoverzicht/broedplaatsen/1800-roeden/


Reageer op "Toeren door Nieuw-West (3)"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.