Home > > Niet voor de elite

Niet voor de elite

Café Eijlders - Foto: Fabien Gélenne (uitsnede)

De trouwe lezers zullen intussen weten dat ik graag een lans breek voor kleinschalige culturele gebeurtenissen in Amsterdam. Zo is er ook het caféleven doortrokken van cultuur, we kennen Cafe de Zwart aan de Spuistraat, Festina Lente aan de Looiersgracht en vooral het roemruchte Café Eijlders aan de Korte Leidse Dwarsstraat, niet toevallig slechts enkele tientallen meters om de hoek van de Stadsschouwburg.

Eijlders kent maandelijkse beeldende kunstexposities, klassieke muziek en jazz jamsessions en het is van oudsher een ontmoetingsplaats voor schrijvers en dichters. Eveneens maandelijks laat een flink aantal daarvan zich met hun nieuwste werk voor de microfoon horen.

Gedachten op een bierviltje
Poëzie klinkt er al in Eijlders sinds 1940, toen Ed Hoornik en Jan Elburg er regelmatig een glas kwamen drinken. Tegenwoordig bestaat er een min of meer vaste kern uit de stad – Kees Godefrooij, Merik van der Torren, Joop Scholten, ik noem er zomaar een paar voor de vuist weg – maar ook van buiten de stad zijn er die samen het onofficiële Eijlders' Dichterscollectief vormen.

Een vriendengebaar
Poëzie is elitair en bundels zijn duur, dat is de algemene opvatting waartegen we stevig stelling willen nemen. Vijfendertig dichters hebben meegewerkt aan een uitgebreide bloemlezing, die op zondagmiddag 30 november in Eijlders wordt gepresenteerd. Het boek heeft als doel het werk van ieder van hen wat beter te leren kennen. Elk leverde drie gedichten, in een zorgvuldige onderlinge samenhang of in bewust gekozen onsamenhangende verwarring. ;-)

Een flinke uitgave dus met 105 ontboezemingen, voor een vriendenprijsje: namelijk de kostprijs af drukker die op ca. 6 euro per exemplaar wordt geraamd. Zonder winstmarge, marketing en verspreiding voor nog geen dubbeltje per gedicht – en dat in een exclusieve gelimiteerde oplage! Vandaar dat deze uitgave als titel krijgt: '35 Eijlders dichters voor bijna niets'.

Het lijkt mij een goede aanleiding om die feestelijke presentatie mee te beleven, de makers te ontmoeten en uw gekochte exemplaar van een opdracht te laten voorzien en door uw favoriet te laten signeren. Vanaf vier uur is het in Eijlders weer vrije baan voor 'flux de bouche'.


twee reacties op "Niet voor de elite"

Ronald M.Offerman
Ik ben er zeker John
JohnN
-2-  JohnN:
AC medewerker Karel Wasch zie ik ook vrij regelmatig op Ruigoord en in andere literaire oorden. Eigenlijk verwacht ik deze Dylan Thomas biograaf a.s. zondag ook in Eijlders. In elk geval zo'n 25 Eijlders dichters gaan we horen Ronald, ik kijk ernaar uit!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.