Home > > Verder is alles rust

Verder is alles rust

Flyer van Verder is alles Rust

Er is veel te doen over de veiligheid van de conducteurs op de NS-treinen. Conflicten met agressieve zwartrijders lopen steeds vaker uit op handgemeen en zelfs tot mishandeling, ondanks beschikbaarheid van handboeien. De laatste tijd gaan er stemmen op om de kaartcontrole voortaan gewapenderhand te doen, met gummistok en pepperspray.

Dit past natuurlijk helemaal in de geest van de roep om de straatagent met automatische riotguns uit te rusten en 'n handgranaat in de achterzak, nu de georganiseerde misdaad zich al vaker met kalasjnikovs op pad begeeft. Waar dat aan bijdraagt? In ieder geval aan sterk uiteen lopende meningen over de veiligheid, enerzijds dat Nederland veel veiliger is geworden tegenover de tegengestelde opvatting dat het juist steeds gevaarlijker wordt in de openbare ruimte, in Amsterdam in het bijzonder.

Op het Centraal Station stap ik op de intercity en zoek na het tumult onder de overkapping een plekje in de 'stiltecoupé'. Ja, die is er – ook zo'n nieuwe verworvenheid sinds de terreur van luide prietpraat over de talloze mobiele telefoons. Nu kijken medereizigers zwijgend op slimme schermpjes.
De trein zet zich in beweging. Over de intercom meldt zich de conducteur:
''Dames en heren, jongens en meisjes, u bevindt zich in de intercity naar x. Dat is een station met gesloten poortjes, die zijn echt allemaal dicht. Dus ga nou niet stunten met er overheen proberen te springen als je niet ingecheckt hebt. Ik heb hier een mobiele incheckpaal bij me en bevind me in het achterste gedeelte van de trein. Als je vergeten hebt in te checken kom dan naar me toe, dan doen we dat even alsnog. Dat spaart mij een hoop ellende en gedoe en u een hoop geld dat u wel beter kunt gebruiken''.

Een minuut of tien later komt de conducteur langs.
''Wat leest u daar, meneer?'' Hij buigt zich voorover en bekijkt de kaft: 'Verder is alles rust'.
Hij lacht, ''kijk dat bedoel ik nou'' en geeft me een snelle knipoog. Hij doet me denken aan de oude conducteurs op de Amsterdamse tram. Ik gok erop dat hij geboren Amsterdammer is.


twee reacties op "Verder is alles rust"

JohnN
-2-  JohnN:
Klopt Ron, ik ook, maar daar gaat het niet om.
Gevat was-ie wel die conducteur, in reactie op de titel. Het was rustig op die trein naar 010...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.