Home > > Kleurrijke Amsterdammer overleden

Kleurrijke Amsterdammer overleden

Fabiola - Foto: Wikipedia

Elke stad die zichzelf respecteert heeft tenminste één of twee kleurrijke figuren onder haar inwoners die iedereen kent. Waarvan de eigenaardigheden als vanzelfsprekend worden geaccepteerd omdat ze nu eenmaal zijn zoals ze zijn.
Zo horen ze erbij, zoals ze zijn. Ik kende in mijn jeugd, toen ik op de Zeevaartschool in Groningen zat, Jan Roos. Die liep dagelijks in driedelig zwart met een hoge hoed op door de stad, zijn borst versierd met decoratieve medailles. Met tussenpozen pauzeerde hij voor zijn rol als miskend operazanger. Als zo iemand verdwenen is, dan is het alsof je een vertrouwde gevel, waar je dagelijks langsliep, opeens mist.

In Amsterdam leerde ik in de jaren 90 'Fabiola' kennen, een homo en travestiet. Waar Peter Alexander van Linden die naam vandaan had wist ik niet, maar wel klonk er nog een vaag Vlaams accent in zijn stem. Hij verruilde Antwerpen de stad van zijn jonge jaren voor Amsterdam, toen deze stad nog gold als het “gay paradise” in een homofobe wereld.

Kleurrijk in letterlijke en overdrachtelijke zin kon je Fabiola noemen. Met jurken, hoeden, stola's kralenkettingen in alle kleuren van de regenboog doste hij zich uit. Zijn vrijheidsexpressie. Vooral wat extravagante hoofddeksels betreft versloeg hij hare majesteit met glans. In het oude Stedelijk Museum nam hij op een sokkel plaats en werd uitgeroepen tot 'levend kunstwerk' nog voor de straatartiesten verschenen op de Dam.

Het laatst dat ik hem ontmoette en sprak is een kleine drie jaar geleden. Het was op het schip Quo Vadis dat als 'Het einde van de Wereld', alternatief en duurzaam eetcafé en podium, afgemeerd ligt aan de Javakade aan het IJ. Hij was in opperbeste stemming want hij was met vakantie geweest. Naar Egypte!
Een Islamitisch land nog wel en daar had hij een grote liefde ontmoet. De mooiste vakantie van zijn leven. Hij straalde toen hij het nieuws vertelde en zag er heel welgedaan uit.
Wat een verschil met de video, waarin ik hem dit weekeinde zag, liggend in bed in het verzorgingshuis. De darmkanker had hem veranderd in een levend skelet: vel over been, bijna onherkenbaar. Rust zacht Peter Alexander, 'Fabiola' (66) is niet meer.
Het is alsof er een vertrouwde gevel in de binnenstad werd gesloopt.


dertien reacties op "Kleurrijke Amsterdammer overleden"

Suffie
-1-  Suffie:
Fabiola en de eenzame rolschaatser die altijd in nauwelijks meer dan een strakke slip door het verkeer heenkruisde... Zij waren de Gay-pride ver en ver vooruit...
Terrence
-2-  Terrence:
Ook ik moest even een brok in de keel wegslikken toen ik hoorde van het overlijden van Fabiola, de Amsterdamse 'belgische koningin'. En ja, wat is er ooit gekomen van die rolschaatser?
JohnN
-3-  JohnN:
We hebben natuurlijk nog Ruud Douma als "Dolly Bellefleur" maar dat is een heel ander kader dan Fabiola, Dolly Bellefleur is beroepsartist met een booking agent, die je niet zomaar in het wild tegenkomt, zoals dat altijd was met Fabiola. Hij/zij was uniek. R.I.P.
Arnoud
-4-  Arnoud:
Natuurlijk vind ik het triest dat Fabiola veel te vroeg is overleden, maar dat zou ik van iedereen vinden die ons ontvalt op redelijk jonge leeftijd. Eerlijk gezegd heb ik verder helemaal niets met mensen als Fabiola. Ze zijn dusdanig nadrukkelijk op zoek naar 'hun eigen identiteit' dat ik er eigenlijk alleen maar medelijden mee kan hebben. Naar mijn idee wordt het allemaal ook een beetje gehyped door Het Parool en AT5.
f.bol
-5-  f.bol:
Kleurrijk, dat zeker. Verder was ze altijd, maar dan ook altijd op iedere demonstratie te vinden. Krakers, tegen de bezuinigingen, occupy, pro palestina, pro israël ( hoewel dat elkaar strikt genomen inderdaad niet hoeft uit te sluiten). Veel had ik daar ook niet mee, ze keek er ook altijd wat glazig bij.
Kleurrijk in de letterlijke zin, dat was op zich al wel leuk. Van haar filosofiëen was ik minder onder de indruk. Maar Arnoud, vrijheidsstrijder voor jezelf, dat mag toch best?
Weet niemand waar de rolschaatser is gebleven, word ik nu ook wel nieuwsgierig naar...
JohnN
-6-  JohnN:
Nu jullie het zeggen! Inderdaad, de rolschaatser heb ik sinds de zomer 2011 niet meer gezien. Zag er gezond uit dus een vroegtijdige dood lijkt hier niet de oorzaak te zijn. In zijn winterverblijf blijven hangen?
Theo
-7-  Theo:
Ik heb nooit veel met Fabiola gehad, maar ze was een kleurrijk aspekt van Amsterdam en daarom ervaar ik haar overlijden als een gemis.
Suffie
-8-  Suffie:
Er lopen momenteel veel te veel figuren rond in Amsterdam die hun best doen om er maar vooral zo apart en "eigen" mogelijk uit te zien, ik heb daar inderdaad ook helemaal niets mee. Fabiola en Rolmaatje mag je echter gerust als pioniers beschouwen, niet alleen als voorvechters van een open gay-scene, maar ook in tegendraadsheid. Dat mag nu dan wel als aanstelleritus worden bestempeld, maar dertig jaren of meer geleden was daar wel een zekere moed voor nodig.
peter
-9-  peter:
@ JohnN
I,p.v de rolschaatser is er nu de wielrenner.
In tangs-slip scheurt hij bij mooi weer over de grachten. Je moet snel zijn wil je een plaatje van hem schieten: http://www.youtube.com/watch?v=5lA6ne-wo..
peter
-10-  peter:
En wat dacht je van de luier-man. Trekt ook veel bekijks:
http://www.youtube.com/watch?v=ZXmk55N6s..
peter
-11-  peter:
Deze zie je ook regelmatig opduiken bij straatmuzikanten en andere plekken waar muziek is:
http://www.youtube.com/watch?v=UfJOKPALd..
peter
-12-  peter:
Maar de kleurrijkste blijft natuurlijk Fabiola, hier bij Occupy op het Beursplein:
http://www.youtube.com/watch?v=mMyQMzPC1..
peter
-13-  peter:
En de laatste doet het natuurlijk niet. Lettertje vergeten. Maar in de herkansing hopelijk wel.
Ik kon ze helaas niet in een keer plaatsen.
http://www.youtube.com/watch?v=mMyQMzPC1..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.