Home > > Betutteling

Betutteling

XTC - Foto: Wikipedia

De woorden betutteling en vertrutting kan ik dus bijna niet meer horen als we het over Amsterdam hebben. Verleden week stond er een stuk over de vrije sluitingstijden van de Horeca in Het Parool. Natuurlijk vielen die woorden weer verschillende malen. Amsterdam is saai, er mag niets, in andere steden is het leuker, in Groningen mag het wel, enzovoort, enzovoort.
In een artikel over het onderwerp kwam een zekere Tim (25) aan het woord. Hij organiseert al jaren illegale feesten in de stad. Daar worden vreselijk veel drugs gebruikt. Hij is het daar absoluut niet mee eens. Omdat een heleboel drugs tegenwoordig zo gevaarlijk zijn, maakt hij zich daar wel heel veel zorgen over. Maar hij doet er verder niets aan op zijn feesten, want onder het motto van als 'ik het niet doe doet iemand anders het wel' moet de handel wél gewoon door gaan natuurlijk.

Volgens Tim hebben de meeste ouders van de jongeren die zijn feesten bezoeken totaal geen verstand van drugs. Laten we nou zeggen dat de meeste ouders van die jongeren van ongeveer 20/25 jaar dus een jaar of 40/50 zijn. Dan lijkt het mij sterk dat die nog nooit over drugs hebben nagedacht of zelf het een en ander hebben gebruikt in hun jeugd. De jaren 70/80 waren echt niet drugsvrij in Amsterdam. Althans niet in een hoop clubs en disco’s (zoals we dat toen nog noemden) waar ik regelmatig kwam. 

Tim staat ook nog een beetje te janken dat hij veel mensen te gronde heeft zien gaan door drank en drugs en zelfs dat hij mensen kent die zijn overleden door het gebruik hiervan. Ja, wie kent die niet die is opgegroeid in een grote stad, zou ik bijna zeggen. Ik persoonlijk ken heel wat mensen die niet oud zijn geworden door het feit dat ze grootverbruikers waren van allerlei genotmiddelen.

Volgens een aantal mensen moet de Horeca in Amsterdam 24 uur per dag open. Dan lijkt Amsterdam weer wat meer op het geweldige Berlijn of Londen. Daar is het pas leuk, volgens die mensen dan. Ik heb het al eens eerder geschreven, maar Amsterdam kan je natuurlijk niet vergelijken met die steden. Alleen al het feit dat er daar miljoenen mensen wonen en hier in Mokum nog geen één miljoen. Overigens ben ik daar zeer tevreden mee. Laat Amsterdam maar blijven wat het is. Als ik dan zo graag 24 uur per dag uit wil (ik zou het echt niet meer volhouden) dan ga ik wel naar Berlijn.  
En wie het niet met me eens is moet voor de aardigheid maar eens om een uur of drie/vier 's nachts op het Leidseplein of het Rembrandtsplein gaan kijken wat voor een rotzooi het daar vaak is.

P.S.
En dat rookverbod is toch prima zo daar zijn we ondertussen toch ook wel eens over uitgekletst.


zeven reacties op "Betutteling"

O. Schmidt
-1-  O. Schmidt:
Beste Ronald, weet je waarom het zo'n rotzooi is rond 3-4 uur 's nachts op het Leidsplein of Rembrandtplein? Omdat iedereen ineens op straat getrapt wordt omdat uitgaansgelegenheden massaal sluiten. Als je ze wat meer vrijheid geeft m.b.t. sluitingstijden stroomlijn je de mensenmassa's veel beter en verklein je de kans op calamiteiten.

Waarom je excessief drugsgebruik moet linken aan 24-uursbeleid in de horeca begrijp ik totaal niet. Als je uitgaanspubliek een goed alternatief kunt bieden voor ongecontroleerde illegale feesten door openingstijden te verruimen kun je zo'n kwestie juist beter reguleren.
JohnN
-2-  JohnN:
Hm, om na 04:00u door te gaan feesten heb je wel iets meer dan een sterke kop koffie nodig dunkt me. Nu wordt het slikken beperkt tot de speciale feesten die als voorwaarde hebben dat de dag 24 uur benut moet worden. Steeds maar doordenderen heeft dus wel degelijk iets met drugsgebruik te maken.
Ronald M.Offerman
-3-  Ronald M.Offerman:
Beste Schmidt,

Die link tussen drugs en uitgaan kwam niet van mij maar van de jongeman in het artikel. Groet
Arnoud
-4-  Arnoud:
Ik had dat artikel in de krant ook met enige verbazing gelezen. Wel geld aan feesten verdienen, maar geen verantwoordelijkheid willen nemen. Dat is zoiets als lekke boten verhuren en janken dat er zoveel klanten verzuipen.
O. Schmidt
-5-  O. Schmidt:
@JohnN:
Er is waarschijnlijk wel een verband tussen 'doordenderen' en drugsgebruik, inderdaad. Maar in de tenten die een 24-uursvergunning hebben wordt wel goed gecontroleerd op het in bezit hebben van harddrugs. Hierover zijn harde afspraken gemaakt met gemeente en politie. Bovendien kun je je voorstellen dat iemand die helemaal stijf staat niet binnen wordt gelaten. Dat is bij illegale feesten niet zo omdat de controle volledig ontbreekt. Daarnaast is het nuttigen van verdovende middelen niet zo'n ramp, mits je het met mate doet. Ik heb geen zin om de klassieke vergelijking met alcohol te maken, maar het plaatst zaken wel in perspectief.

@Ronald:
Excuus.
JohnN
-6-  JohnN:
@O. Schmidt: Je mag van mij best de vergelijking maken hoor. Een ladderzatte dweil levert meestal ook geen bijdrage aan de feestvreugde.
Overigens is mijn mening dat illegale openbare feesten een ongewenst fenomeen zijn omdat het allerlei gespuis aantrekt en meestal groot gevaar vwb brandveiligheid oplevert.
Ronald M.Offerman
-7-  Ronald M.Offerman:
Beste Schmidt, dank maar niet nodig hoor, En natuurlijk is iemand die helemaal straal bezopen is niet veel gezelliger dan iemand onder de drug,s, zoals JhonN ook al zegt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.