Home > > Raadslid, een toneelstukje?

Raadslid, een toneelstukje?

Jeroen Mirck bij zijn installatie als deelraadslid

“Dat verklaar en beloof ik.” Na deze publieke belofte was het ineens een feit: ik ben vanaf vandaag raadslid van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Ten overstaan van de gehele deelraad werd ik op de valreep van woensdag 30 januari 2013 (niet doorvertellen, maar het was zelfs net na twaalven) geïnstalleerd als volksvertegenwoordiger.

Natuurlijk was ik al sinds september 2010 buitengewoon commissielid (in de volksmond: duo-raadslid) en daarmee ook lid van de D66-fractie, maar dat betreft geen gekozen politieke functie. Door het vertrek van collega Ellen van Slagmaat heb ik nu een echt mandaat, zoals dat chique heet. Dat maakt nederig en trots. Toch ging het niet zonder slag of stoot.

Hoewel de installatie van een raadslid in feite een routineklus is, maakten raadsvoorzitter Piet van Grol (VVD) en ik het toch nog even spannend in de raadsvergadering van gisteren. Een nieuw raadslid moet bij aantreden de eed of belofte afleggen. Appeltje eitje, zou je denken. Ik deed het zelfs al eens eerder, toen ik werd benoemd tot duo-raadslid. Daarover schreef ik een blogje getiteld ‘De Eed’, maar in feite legde ik toen niet de eed af (“zo waarlijk helpe mij God almachtig”), maar de belofte (“Dat verklaar en beloof ik”).

Zo ontstond ons misverstand. Van Grol begon de eed voor te lezen, met diverse religieuze verwijzingen, waarna ik “Dat verklaar en beloof ik” zei. Fout, want vraag en antwoord horen niet bij elkaar. Griffier Katja Bolt greep meteen in: het moest opnieuw. “Dan wordt het een toneelstukje“, zou aftredend koningin Beatrix in zo’n geval hebben gezegd, maar er was geen ontkomen aan. Dus deden we het toneelstukje nog een keer, met de juiste tekst. Een Obama’tje, zei iemand me later op de borrel. De president van de Verenigde Staten versprak zich namelijk tijdens zijn inauguratie in 2009, waardoor er discussie ontstond of hij wel rechtmatig president was geworden. Ik ben dus in goed gezelschap.

Dank aan iedereen voor de felicitaties. Op de sociale media werd al massaal gereageerd op mijn eerdere aankondiging, maar vanmorgen  ontplofte mijn Facebook-profiel pas echt: bedankt voor de meer dan 100 likes. Ook dat vind ik een mooi mandaat. Zo waarlijk helpe mij God almachtig.


zes reacties op "Raadslid, een toneelstukje?"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Bij Amsterdam Centraal zijn we natuurlijk trots op je. Van harte gefeliciteerd!
JohnN
-2-  JohnN:
Gefeliciteerd, al sta ik niet helemaal op de lijn van d66, toch proficiat!
Met die facebook-explosie niet naast je schoenen gaan lopen hoor! Natuurlijk ben ik ook apetrots als er een gedicht van mijn in een literair blaadje verschijnt, maar de dag erna voel ik de straatstenen alweer onder mijn voeten.
Terrence Weijnschenk
Tof man! Heel veel plezier in en met de lokale politiek. Zelf zat ik ooit in de raad namens de SP-Westerpark en ken ik Katja natuurlijk ook nog wel. Doe je Noortje en Joris van D66 de groeten van me? En Martien en Dirk en Katja en...Alvast bedankt!
Jeroen Mirck
Dank jullie wel, Arnoud, John en Terrence! Klopt, griffier Katja komt van stadsdeel Westerpark. Ik zal haar de groeten doen. En wat John zei is helemaal waar: Facebook-aandacht vervliegt snel. Morgen is er alweer een nieuwe hype, link of jarige. Toch zijn felicitaties altijd leuk om te mogen ontvangen. Maar nu aan de slag!
Ronald M.Offerman
-5-  Ronald M.Offerman:
gefeliciteerd,
Suffie
-6-  Suffie:
Ik heb wel eens beëdigingen stuk zien lopen omdat de gesproken tekst werd verhaspeld tot "Zo waarlijk helpe mij God! Allemachtig!" Tja, het moet nu eenmaal volgens de letter....

In ieder geval, gefeliciteerd Jeroen! Wees van meerwaarde voor Nieuw West, we hebben het nodig.. ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.