Home > > Zeg het met je handen, die vertellen alles

Zeg het met je handen, die vertellen alles

Mariss Jansons

De klassieke muziek minnende wereld -en vooral Amsterdam- leed dit weekeinde een groot verlies.
Maris Jansons (1943-2019) is in de nacht van zaterdag 30 november op zondag 1 december in St. Petersburg overleden op 76 jarige leeftijd.

In 2014-2015 tijdens zijn chef dirigentschap van het Koninklijk Concertgebouw Orkest bracht hij het beroemde KCO tot de werelderkenning van: ''het beste orkest ter wereld''. 
Hij was zeer geliefd bij de concert musici die onder zijn leiding speelden. Ik begreep dat heel goed, want ik heb ruim 5 jaar in een vierstemmig koor gezongen, dan leer je het belang van een prima dirigent.

''Zeg het met je handen, die vertellen alles'' was zijn primaire raad die hij als dirigent aan zijn leerlingen gaf. Maar als ik Jansons bezig zag in het Concertgebouw zag ik veel méér: hoe hij met zijn blik, mimiek en alle mogelijke lichaamstaal zich verhield met elk lid van dat immens grote symfonisch orkest. Tegelijk zat hij volledig ín het stuk dat werd gespeeld. Gedreven door wat de componist had bedoeld. Een meeslepende meester in de hele lijn van communicatie.
Hij had geen sterk hart, zijn vader ook dirigent overleed in de jaren 80 terwijl hij een concert gaf, aan een hartinfarct. Ook Maris was in 1996 in Oslo bijna ''in het harnas gestorven'' zoals dat wordt genoemd. In de nacht van zaterdag op zondag stierf Maris Janssons in St. Petersburgh na een tweede hartaanval. Met zijn musici ondernam hij vele pogingen om ''samen in de hemel te komen'' – de afgelopen nacht ging hij alleen op weg.


Een reactie op "Zeg het met je handen, die vertellen alles"

R. Bosgraaf
-1-  R. Bosgraaf:
De belangrijkste muzikant van een orkest maakt zelf geen geluid. Ik blijf het bijzonder vinden... RIP!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.