Home > > Ze missen een antenne

Ze missen een antenne

Verzetsmuseum - Foto: Wikipedia

Deze zomer liep er in het Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan 61 Amsterdam een bijzondere tentoonstelling gewijd aan Dachau. Het kamp was de eerste plek in Duitsland waar al vanaf 1933 een boven de wet gestelde SS-macht naar willekeur mocht handelen met de 'Häftlinge'.
Politieke arrestanten werden er van hun identiteit ontdaan, opgesloten, verhoord en gemarteld. Eenmaal daar binnen waren ze voortaan Hxxxxxx, een nummer, te dragen op hun streephemd.

Na de invasie van Nederland op 10 mei 1940 werden er ook opgepakte Nederlandse verzetsmensen opgesloten. Amnesty International steunde ''Geen Nummers Maar Namen'' rond H100649 en de 2000 andere Nederlanders die met de Nazi machthebbers in botsing kwamen. Het motief van Amnesty is dat de zaak heel actueel is. Nog op de dag van vandaag zijn er in veel landen politieke gevangenen die vergelijkbaar monddood worden gemaakt, desnoods van hun leven beroofd. We kunnen het weten:  Turkije, Rusland, China, Saoudi-Arabië, allerlei landen waarmee we banden onderhouden en waar tegenover we een diplomatiek zwijgen bewaren.

Onlangs schreef ik over de functie die in onze maatschappij aan 'topsport' en 'topkunst' is gaan kleven. Onbedoeld wellicht, maar toch de feiten spreken... In een paar woorden samengevat gaat het om bevestiging van zittende macht. En zittende macht is lang niet altijd ethisch, om het maar voorzichtig te zeggen. Desondanks al te vaak naar de mond gepraat door de hovelingen met gevlij onder invloed van het 'grote geld'. Zo handhaven zich mannen als Blatter, Putin, Erdogan... 
Ons koningshuis handhaaft zich op zachter wijze, hun pr werkt soepel en geruisloos, ze genieten al lange tijd grote volkssympathie. Ze staan niet echt bóven ons, dat is de regering, maar symbolisch en gevoelsmatig toch wel. 

Mogen we dan enige tegenprestatie verlangen? Bijvoorbeeld zichtbare ethiek? 
Dat miste dichteres Judith Herzberg (81) (Jan Campertprijs, Joost van den Vondelprijs, Charlotte Köhlerprijs, Constantijn Huygensprijs, P.C.Hooftprijs...) toen zij vernam dat de tentoonstelling door Z.M. Willem Alexander werd geopend. In het licht van het feit dat zijn schoonvader Jorge Zorreguieta (97) deel heeft uitgemaakt van het perfide Videla regime in Argentinië, dat politieke tegenstanders uit vliegtuigen in zee dumpte, was deze koninklijke handeling compromitterend. Haar boosheid was van een andere orde dan de opwinding van onze medeburgers uit de West die gegriefd zijn als de knecht van onze sinterklaas zwart geschminkt wordt. 

Judith, met een onderduik-verleden, is al een oude dame – die springt niet meer onmiddellijk op de barricade. Maar zij bedacht dat zij zitting had in het Comité van Aanbeveling van het Amsterdamse Verzetsmuseum en besloot in augustus de museumdirectie te schrijven dat zij zich terugtrok. Vanwege het gebrek aan ethiek van de directie door de koning te vragen? Nee, hier leren we hoe een gevoelige artistieke geest reageert: ''omdat de koning het lef had juist deze expositie te openen''.

Ik begrijp haar en ik begrijp onze Oranjes. Judith Herzberg wilde geen herrie rond de ceremonie, maar een daad stellen in stilte. Hoe dit onbedoeld zo laat toch nog in de publiciteit komt is niet haar opzet geweest, nu is ze er verlegen mee – maar haar beweegreden is zuiver. 
En ik ga ons koningshuis niet verdedigen, ze hebben meer dan genoeg medestanders. Wel kan ik me de houding van de koning voorstellen, die is het resultaat van een leven lang omringd worden door 'hovelingen en pluimstrijkers', met barse beveiligers die echte mensen en hun meningen op verre afstand houden. Hoe meer pluche en glimlachen om je heen hoe moeilijker ontwikkelt zich ethiek.
Ze missen die antenne, Willem heft het bierglas met Putin die nooit bier drinkt, Beatrix viert 400 jaar tsarenvriendschap met Wladimir – in zo'n sfeer zie je er echt geen kwaad in om eregast te zijn in het Verzetsmuseum, opa was toch immers oorlogsheld!


Reageer op "Ze missen een antenne"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.