Home > > Poëzie zingt in de OBA

Poëzie zingt in de OBA

OBA - Foto: John Zwart

Zo'n 15 jaar geleden is het nu, toen kwamen Riet Lamers en Jos van Hest, in de Centrale Openbare Bibliotheek die toen nog gevestigd was aan de Prinsengracht, op het idee om maandelijks een Open Podium te organiseren. De OBA ging niet alleen boeken uitdelen aan de bezoekers, maar ook een plek bieden om gehoord te worden aan leners en lezers die zelf wel eens wat schreven: een verhaal of een gedicht. Laagdrempelig: rijp en groen en alles daar tussenin.

Intussen is het podium voor dichters, verhalenvertellers en liedjesmakers tot buiten de landsgrenzen bekend geworden. Nog steeds zonder ballotage, maar door de populariteit is er wel een wachtlijst gegroeid van tenminste drie maanden. Het aantal bezoekers, eerst een handjevol, is inmiddels minstens even groot als in het overbekende dichterscafé Eijlders aan de Korte Leidse Dwarsstraat. Heel wat mensen die hun eerste schreden zetten op het OBA OP hebben nu gepubliceerd bij de poëzie-uitgevers of in eigen beheer.

De eerste maand van het jaar maken we er met z'n allen iets feestelijks van. Dan vullen we samen, aanhang en aanloop inclusief, de grote theaterzaal op de 7e etage.

Ieder die in 2017 een interview en microfoontijd kreeg van Jos van Hest heeft een aantal gedichten ingezonden. Een klein redactieteam heeft uit het werk van 60 auteurs de beste prestatie uitgekozen en er een jaarbundel mee samengesteld: ''Van het Oosterdok 2017''.

Dichteres Tjitske Jansen is eregast bij de presentatie daarvan en in een marathon met muzikale entre-acte dragen een groot aantal van de mensen die in de bloemlezing staan hun eigen ''beste'' aan de zaal voor. De bundel wordt kosteloos uitgereikt aan allen in de zaal. Zaterdagmiddag, 27 januari, aanvang 14:00u.

Vrije toegang. Consumptie in de pauze, maar niet verplicht.

Enne... poëzie is niet moeilijk, luister maar:

Dit is een brief aan vaders en moeders.

Ik ben het kind.
Hou me vast en kijk naar me.
Til me op, zet me neer, laat me gaan.
Het kan mij niet schelen hoe u uw geld verdient
en of u succesvol bent.
Geld daar kun je snoep van kopen,
maar ik hoef geen dure koeken bij de chocolademelk.
Alleen maar een dropje op mijn knie als ik gevallen ben.
Alleen maar op schoot.
En als ik op schoot zit moet u niet altijd tv kijken.
En als u mij een verhaaltje vertelt,
ga dan op de rand van mijn bed zitten.
En zeg dat ik mijn ogen dicht mag doen.
En vraag me hoe het was vandaag want dat begrijp ik best.
En ik zal zeggen dat het fijn was vandaag.
En blijf dan na dat verhaaltje nog even zitten.
En kijk dan naar me.

( (C) Tjitske Jansen)


Reageer op "Poëzie zingt in de OBA"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.