Home > > Hoe wijs is een 'Raad'?

Hoe wijs is een 'Raad'?

Al Jolson - Wikipedia

Er was eens een 'Raad' die bedacht hoe wij, geboren Nederlanders, de anderen konden benoemen zonder dat ze zich beledigd of gediscrimineerd zouden voelen.
Geboren Nederlanders waren autochtonen, alle anderen allochtonen. Het leek een goede oplossing, dan haalde je meteen het racisme er uit. Een allochtoon kan immers iedere kleur hebben.

Maar zo eenvoudig is het niet: het Argentijnse meisje dat we tot Nederlandse koningin hebben gebombardeerd (ik gebruik deze uitdrukking omdat we haar niet gekroond hebben, maar niet-democratisch benoemd) is een allochtoon. Maar toch niet hetzelfde als de ex-verslaafde werkloze Surinamer die voor mijn supermarkt de Daklozenkrant staat te verkopen!

Beledigd

Het heeft niet lang geduurd of een grote groep niet als geboren Nederlander ter wereld gekomen inwoners voelde zich beledigd door het woord allochtoon. Nu is die wijze Raad op het idee gekomen dat allochtoon maar in de prullenbak moet. Er moet een nieuw onbeladen woord voor in de plaats komen. Maar allochtoon vond deze zelfde Raad toch al onbeladen?
Welke vervanging ze ook zullen bedenken, ik ben ervan overtuigd dat het in de kortste keren allochtoon achterna zal gaan, dan wordt het een ritueel en je mag wel meer dan zoiets van een Raad verwachten.

Witte superioriteit

Het zal hetzelfde gaan als met het woord 'neger' waarmee nog niet zolang geleden aangeduid werd dat je met mensen met een heel donkere huidskleur van doen had. Op zichzelf heeft het nog niets met racisme of discriminatie te maken, dat kreeg het pas toen de Amerikanen 'nigger!' begonnen te schelden om hun eigen witte superioriteit te laten voelen. Daarmee kreeg het woord negatieve lading, door de intentie.

Amerikaanse schaamte

Ter onderscheid van 'latino' kon toen het woord 'negro' ook niet meer – en om te laten zien dat de Amerikaanse maatschappij niet racistisch is (!) werd besloten voortaan van 'Afro-Americans' te spreken.
En witte Amerikanen mochten zich niet zwart schminken, kleur was niet van belang dus onzichtbaar. 'Blackface' Al Jolson (overigens een Litauwer en zoon van een geïmmigreerde Russische jood) kon zich geschminkt niet meer op Broadway vertonen. Daaraan hebben we de hele zwarte pietenoproer te danken: aan de schaamte van de Amerikanen.

Trump

Sinds Amerika een president met een kleurtje heeft is ook de term 'Afro-American' beladen en racistisch geworden, daaraan heeft kandidaat Trump gretig bijgedragen. Vreselijk wat we allemaal uit dat land importeren.
De Raad moet zich wijs en op afstand houden, want elk woord krijgt de lading van de intentie waarmee het wordt uitgesproken. Alles zal tot een discriminerend scheldwoord worden. Het ergste wat mij ver over de grens ooit werd nageroepen was: 'alien!' terwijl ik me toch niet groen had geschminkt. Maar er was daar in dat land ook geen Raad die zich ermee bezig zou willen houden.


Een reactie op "Hoe wijs is een 'Raad'?"

Suffie
-1-  Suffie:
Misschien 32 jaar te laat, maar wel degelijk Orwelliaans.... Als je iets ongewenst vindt, verbied je gewoon het woord dat je beschrijft. En de mannen van DENK hebben de volgende stap al in het vizier: onwelgevallige gebeurtenissen uit het verleden dienen te worden gewist. Eerst de straatnamen, straks de geschiedenisboekjes...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.