Home > > Rust en schoonheid

Rust en schoonheid

Biotoop Dijkspark - Foto: Johanna Haagsman

De stad wordt steeds drukker. Dat is geen subjectieve constatering, door het aantal evenementen, festivals en gemelde bezoekersaantallen door de organisatoren worden onze indrukken bevestigd van het almaar groeiend stadstoerisme.
Wat dan zo mooi is voor wie de stad een beetje kent, dat er rustige groene plekjes zijn - als je het beu bent om je voortdurend door de massastroom te laten voortbewegen. Kleine oases van rust waar je weer even tot jezelf kunt komen. De hofjes bijvoorbeeld die we moeten koesteren. En sommige diepe binnentuinen achter de grachtenpanden die publiek toegankelijk zijn, zoals achter musea aan de Herengracht en Keizersgracht. En ook onverwachte stille hoekjes waar onmogelijk auto's kunnen penetreren en het verkeerslawaai gedempt klinkt.

Een stukje van Rob Zwetsloot over de Oosterkerk en de recente foto's van Johanna Haagsman met beelden aan het water van de Oostelijke eilanden brachten mij weer naar die buurt die ik me zo goed herinner uit mijn tijd op het Marine Etablissement en bij de KNSM. Er liggen nog heel wat voetstappen van mij begraven onder het nieuwe asfalt van de Prins Hendrikkade en de Kattenburgerstraat. In die smalle straat, waarvan de huizen alleen de bovenverdiepingen de late middagzon over de hoge marinemuren konden vangen, liep je naar de oude kaden en zag de scheepsmasten en kranen al voor je opdoemen. 

Pas veel later, na de grote kaalslag van Kattenburg en de enorme verandering van het havenfront, heb ik de groene oase ontdekt van de Dijksgracht langs de spoordijk . De smalle "wilde" strook aan de voet van die dijk is door bewoners verrassend omgetoverd met bomen, speel- en zitplekjes, bloeigroenbakken en fantasiebouwsels. Laat deze spontaan ontstane rustplek blijven zoals die nu geworden is, dacht ik.

Maar de Stopera is actief, ook hier moet het blijkbaar toch op de schop, zo ontdekte ik deze dagen tot mijn schrik. Ik verneem dat er deze zomer plannen zijn gesmeed. Plan DIJKPARK ligt op tafel. 
In de afgelopen maanden zijn bewoners, ondernemers en stadsbestuur het roerend met elkaar eens geworden, zo deelt amsterdam.nl ons mee. Er is een evenementenvergunning aangevraagd en verleend voor 11 t/m 13 september. Vrijdag 11 september worden de 'zienswijzen' gepresenteerd in Mediamatic.
Quote: "Bewoners en ondernemers van de Dijksgracht hebben samen met de gemeente een plan opgesteld waar zij zich allemaal in kunnen vinden. De Kop Dijksgracht wordt opnieuw ingericht. Het gebied waar Hannekes Boom, de Klimmuur en Mediamatic aan grenzen wordt een stuk groener. Drijvend restaurant Barco – nu nog op de Oosterdokskade – komt ook aan de kade te liggen.... enz."

Ik ben benieuwd. Verstaat een drijvend restaurant erbij zich met 'vergroening'? Veel horeca is nooit de beste garantie voor rust. Blijft de Dijksgracht als oase in de drukte?

trefwoorden.

drie reacties op "Rust en schoonheid"

wk
-1-  wk:
Je moet dit net zo begrijpen als "de beperking van het aantal hotels" /
"de regulering van het aantal hotels".
Die leidt tot een effectieve toename van het aantal hotels.
JohnN
-2-  JohnN:
@wk: met de toename van het aantal hotel(bedden) houd ik mij niet zo bezig. Dat is meer de afdeling van Walther Ploos van Amstel. Wel de overdaad aan gelegenheden die zich bezighouden met aanbieden van eten en drinken. Het lijkt wel of Amsterdam meent dat iedere gast op elke tien meter een food-stop nodig heeft, dat verstaat zich slecht met het mondiale obesitas probleem. Minder fastfood en (ho)reca draagt bij aan fitte mensen in een schonere stad die rustplekjes blijft bieden.
Het "Dijkpark" lijkt maar tijdelijk te zijn, in 2018, als het marineterrein helemaal openbaar zal zijn, komen de definitieve plannen van het geheel aan de orde.
Johanna Haagsman
-3-  Johanna Haagsman:
Mooi stuk, John!
Op de Dijksgracht hingen ten tijde van de foto's (paar weken terug) op iedere boom en struik teksten van de actievoerende bewoners, tegen het weghalen/ wegsnoeien van al het groen. Volgens de teksten gaat dit gebeuren vanwege het bevoorraden van de nabijgelegen horeca. Ik vraag me af in hoeverre de bewoners zich in deze plannen kunnen vinden. En ben bang dat het zoveelste mooie plekje wordt aangeharkt en platgewalst... Hoop het niet.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.