Aan één van de uiteinden van de stad vond deze zomer een wonderschone ontmoeting plaats tussen kunst & kampeerders. Op de punt van de vers opgespoten landtong van IJburg was voor drie maanden een Urban Campsite ingericht, een initiatief van Annette van Driel en Francis Nijenhuis. Bezoekers konden hier voor rond 50 euro per nacht tot eind augustus de nacht doorbrengen in een van de veertien kunstwerken. Een opgetilde meerhoek, een trampolinetent, een bol, een lichtgewicht minihuisje en meer sierden het terrein. Allemaal met uitnodigende, mooi opgemaakte bedden.
Op de zandvlakte, met een wal rondom tegen de wind, was sfeerverlichting en de kampeerder werd van verschillende gemakken voorzien. Plassen en poepen gebeurde in een kunstig ecosysteem: de Tribal Toilet Tower. Voor het baden stond een container te pruttelen, opgewarmd door een houtkacheltje onderin. Er waren wekelijks workshops, kampvuurgesprekken en een boomhuttenfeest. Alleen slecht weer kon de pret bederven.
Hoewel op het zand alleen kunst wilde groeien, was ik er eind augustus op een bijeenkomst over stadslandbouw. We zaten in de keuken van de Campsite, maar mijn ogen dwaalden steeds af naar het feeërieke decor rondom. Links van mij namen twee Franse toeristen een bad in de container, rechts ontstaken campinggasten alvast het kampvuur. In deze tijd van dominante ruw houten cappuccino lifestyle, die langzamerhand de hele stad heeft veroverd, is deze frisse wind aan de flanken verademend origineel. Ik ben benieuwd waar de dames volgend jaar neerstrijken.
Alle foto's zijn van Annemiek Onstenk. Klik op de foto's in de gallerij voor vergroting:
Reageer op "Kamperen in kunst"