Home > > 'Onze koning is een held' (citaat)

'Onze koning is een held' (citaat)

De Koning - foto: Wikipedia

Nee, natuurlijk zal ik mij niet populair maken met dit stukje. Maar dat is ook helemaal niet mijn streven: ''I'm not for the masses, I'm for the few'', placht ik mijn Amerikaanse vrienden te zeggen, wanneer ze zich afvroegen hoe ik toch in mijn kleine landje geen 'Bekende Nederlander' was geworden. Dat moet toch een fluitje van een cent zijn in een land, zo klein dat je het met een vinger in de ringdijk voor overstroming kunt behoeden!

Maar laat ik niet afdwalen, als je in mijn leeftijdcategorie bent aangeland word je steeds meer geconfronteerd met de nare fase van een leven van vrienden en verwanten waarin ze met een fatale ziekte worden geveld. In die laatste fase is het belang van empathie en zorgzaamheid misschien wel even groot als in het begin bij dat van een kwetsbaar kind.

Het kan de beste opwellingen in mensen oproepen. Men wil daadwerkelijk een warme behulpzame hand bieden en meer dan dat – en de lijdende metgezel voelt aandoenlijke dankbaarheid. Er is een heel 'leger van mantelzorgers' in onze maatschappij dat elke dag zonder enig belang die warme behulpzame hand – en meer – biedt aan zijn/haar dankbare vrienden en verwanten. In stilte, zonder applaus.

Ik heb eigenlijk een hekel aan het woord 'held', echte 'helden' zouden zichzelf nooit zo noemen. Onze Eberhard van der Laan ook niet, hij is geen 'Soldaat van Oranje in oorlogstijd', hij wil gewoon in de uitoefening van zijn laatste ambt sterven. Misschien ging hij te lang door, net als een van mijn vrienden waarmee ik voor kort nog arm in arm de Prins Hendrikkade ging oversteken, voetje voor voetje, bijna de vluchtheuvel gehaald op het moment dat het venijnige rateltje zweeg.

Eberhard wilde nog een laatste keer met onze koning een klein stukje door zijn Amsterdam wandelen, maar eigenlijk kan hij dat niet meer.

De koning past zijn passen aan en vertraagt naar drenteltempo. Nee, hij is geen 'mantelzorger', hij doet precies wat ieder mens in zo'n situatie doet: hij geeft een arm. Het verschil is dat er een TV ploeg van AT5 en een peloton beveiligers en verslaggevers om het tafereeltje heen zwerft.

Nee de koning is geen held, hij doet gewoon wat iedereen van hem verwacht. Het zou een schande zijn als hij het niet deed terwijl het gewoon zijn werk is waarvoor hij vorstelijk krijgt betaald.


dertien reacties op "'Onze koning is een held' (citaat)"

Marja Verweij
-1-  Marja Verweij:
Hoi John. Ik wou dat de koning wat beter naar onze Burgemeester had gekeken en inderdaad zijn snelheid aan die van Eberhard had aangepast. En dat de fotograaf meer respect voor de burgemeester had getoond en deze foto niet had geplaatst. Gelukkig is een foto een momentopname. Ik ben blij dat ik niet beroemd genoeg ben om op dergelijke wijze getoond en besproken te worden. Zou jij dit zo willen?
JohnN
-2-  JohnN:
@Marja: Voor de goede lezer - tussen de regels - komt het wel over hoe ik over deze promotie-stunt denk. Maar daar maak ik mij niet populair mee. Het zij zo.
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Ik ben het eens met Marja Verweij. Velen vinden de foto aandoenlijk, warm, vertederend of wat ze nog meer voor liefs en moois kunnen bedenken (massaal duimpjes omhoog op de social media), maar ik vind de foto zielig... letterlijk en figuurlijk.
JohnN
-4-  JohnN:
Empathie, betrokkenheid en institutionele promotie activiteiten kunnen op het eerste gezicht een beetje op elkaar lijken. Maar wie echt betrokken is stelt zich vooral de vraag wat het betekent de straat op te gaan met iemand waarvan de longfunctie tot beneden de 25% is gedaald. Onze Burgemeester Eberhard van der Laan moest vandaag de handdoek in de ring gooien. Hij is met ingang van 18.09.2017 met iedere activiteit gestopt. En geloof maar dat hij dat in uiterste noodzaak besloot. Mijn empathie gaat naar hem uit in zijn eindfase.
Suffie
-6-  Suffie:
In dit geval denk ik dat de grenzen tussen empathie, betrokkenheid en institutionele promotie worden bepaald door het cynisme van de observator...
JohnN
-7-  JohnN:
Ja, de observator. Die zag een zelfbewuste koning die aan zijn arm een doodzieke burgemeester meesleept die zijn uiterste best doet zijn tempo aan dat van Willem Alexander aan te passen. Maar misschien was het gezichtsbedrog en was het juist omgekeerd?
Arnoud
-8-  Arnoud:
Deze discussie is toch weer typerend voor het klimaat op de Nederlandse internetfora. Overal over zeiken en mierenneuken. Ze gaan zo te zien een trap op (of staan op het punt eraf te gaan), de koning biedt een arm ter ondersteuning. Meer is het niet.
De koning bezocht een buurtcentrum en daar moet Van der Laan op grond van zijn functie denk ik ook bij zijn. Ik zie het niet als promotionele stunt of zoiets, gewoon een dag uit het leven van twee publieke figuren. Ja, en daar zijn ook fotografen bij. Nou en? Goede foto, eentje waarmee je prijzen kunt winnen, want hij vat de tragiek van de burgemeester goed samen.
Milena Tsareva
-9-  Milena Tsareva:
Nu het toch over zeiken en mierenneuken gaat: wat is er toch met de auteur R.Z. -de trendsetter op dit gebied hier ter forum- aan de hand? Tijd niets van hem gelezen.
JohnN
-10-  JohnN:
De koning gaat het goed maken. Hij komt op privéziekenbezoek bij de burgemeester. Ik hoop dat hij een mooie royale attentie meebrengt (die hij zelf heeft betaald). Geen pers, geen promotionele bijbedoelingen. Dan wil ik zeggen: goed gedaan Willem.
Suffie
-11-  Suffie:
Goed maken? Wat had hij dan fout gedaan?
JohnN
-12-  JohnN:
Even voor de oranjevereniging: ''Nee, natuurlijk zal ik mij niet populair maken met dit stukje.''
En nu zeg ik dat hij het met dat stilgehouden privébezoek goed gedaan heeft. Is het nog verkeerd.
JohnN
-13-  JohnN:
Tegenover Arnoud en Suffie ligt mijn sympathie voor (inmiddels wijlen) burgemeester Eberhard en koning Willem enigszins in onbalans. Als ik een burgemeester mocht kiezen en de keus was beperkt tot die twee dan zou ik voor Eberhard kiezen. Als ik een koning mocht kiezen tussen diezelfde twee zou ik weer voor Eberhard kiezen. Dat mag.
Arnoud en Suffie vinden misschien stiekem dat ik door hier blijk van te geven majesteitsschennis pleeg. Ook dat mag.
Fijn hoor, zo'n lieve stad.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.