Home > > Zet die amsterdammertjes weer terug dan

Zet die amsterdammertjes weer terug dan

Ronald M. Offerman

De stad moet veiliger worden. De laatste jaren met al die aanslagen met gehuurde busjes is het natuurlijk uitkijken geblazen. De experts hebben het over betonnen bakken met bloemen, betonnen banken, palen, muurtjes allemaal beton. De stad moet er vol mee. Natuurlijk is het goed dat ze aan onze veiligheid denken. Maar waar zet je dat spul allemaal neer? Ik bedoel: je kunt moeilijk de hele stad vol smijten met allerlei betonnen belemmeringen of op en neer gaande stalen palen. Amsterdam moet zo veilig mogelijk, maar helemaal veilig zal het nooit worden.

Ik kan in een rustig uurtje vrij veel dingen bedenken hoe en waar je een aanslag zou kunnen plegen. Nou wil ik dat gelukkig niet, maar in een grote stad zijn er mogelijkheden genoeg. Bovendien hoef je geen wetenschapper te zijn om die mogelijkheden te verzinnen. Net zoals je volgens mij geen wetenschapper hoeft te zijn om dingen te verzinnen die aanslagplegers tegen zouden kunnen houden.

Een van de dingen die ik verzonnen heb, is dat ze bijvoorbeeld de beweegbare paaltjes die aan het begin van sommige drukke straten staan na gebruik, als ze dus in de grond verzonken zijn, ook weer naar boven doen. Zodat er niemand doorheen kan. Ik weet plekken in de stad waar ze dat regelmatig vergeten. Het gevolg is dat je dan zonder belemmering op plekken kunt komen waar duizenden mensen lopen en waar je zo met de auto heen kunt rijden.

Een ander vergaand idee is om eindelijk de hele binnenstad eens autovrij te maken. Dat is ook leuker voor de toeristen. Maar het simpelste idee is natuurlijk om alle weggehaalde Amsterdammertjes weer terug te zetten. Als die er nog zijn tenminste, want die zullen ondertussen met onze Nederlandse koopmansgeest wel verkocht en verkwanseld zijn. Regeren is vooruitzien, hoor je zo vaak. Maar waarom lijkt het dan dat ze in Amsterdam vaker pas achteraf iets bedenken en niet van tevoren? Ik denk niet dat een Amsterdammertje een flinke vrachtauto tegenhoudt, maar véél Amsterdammertjes misschien wel. Ik las op een site dat het laatste Amsterdammertje in 2020 weg gehaald zal zijn. Laat de rest van die paaltjes nou gewoon staan en zet degene die we nog hebben weer terug. Het zal niet alles oplossen qua veiligheid, maar het zal in ieder geval schelen met geparkeerde auto’s op de stoep.


Reageer op "Zet die amsterdammertjes weer terug dan"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.