Home > > Yolo en Aym

Yolo en Aym

Foto: Arnoud de Jong

Oud-burgemeester Job Cohen, geliefd en verguisd, heeft geholpen de afkorting YOLO tot een gevleugelde kreet te maken. Er is een rapport, en nu hebben we een naam voor de 'Facebook jongeren' die met alle remmen lós gaan.
In de recente discussie over hangjeugd en Marokkaanse 'jihad strijders' valt mij op dat eerste of tweede generatie immigrantvaders vaak erkennen dat zij geen vat meer hebben op hun jongens in de puberteit. Nu herinner ik me hetzelfde uit mijn eigen jeugdjaren, het verzet tegen de vorige generatie hoort bij het groeiproces. Ik kon erg boos zijn op volwassenen vanwege de gelatenheid waarmee ze in mijn ogen 'onverdraaglijke toestanden' lieten voortbestaan. Mijn (pre-babyboom) generatie waren alles behalve doetjes, we kregen alleen veel minder vrijheid dan wie eind jaren zestig puberde. YOLO 'you only live once' was niet op ons van toepassing, wij herkenden ons in de Amerikaanse AYM: 'angry young men'. Onze ouders, ooms, tantes, vonden van ons niet dat we alleen maar dachten aan plezier maken, ze vonden ons gewoon hondsbrutaal.
Met latere ogen bekeken viel dat allemaal best mee. Tien jaar geleden schreef ik er een column over, die ik weer terug vond. Nog steeds boeiend om te lezen:

“Maart 2003 – Onlangs moest ik iemand wegbrengen naar een verzorgingshuis in Amsterdam Oud-Zuid en later ook weer ophalen. Een adres in de voorheen chique componistenbuurt, een wijk die onmiskenbaar nog altijd een zeker cachet ademt.
Ik kwam te vroeg voor het afhalen en degene waarvoor ik kwam was later dan afgesproken. Zodoende wachtte ik geruime tijd bij de ingang van het complex. Geregeld kwamen oudere mensen voorbij, met wandelstokken, met rollators, of voorzichtig maar trots, nog zonder enig hulpmiddel met rustige passen op eigen benen. Hoewel ik niemand van hen persoonlijk kende werd ik door iedereen vriendelijk gegroet. Soms met eenvoudig handopsteken of door een glimlach met een hoofdknik. Het drong opeens tot mij door: hier leeft nog de ouderwetse beschaving, en mét hun generatie sterft die uit. Die vanzelfsprekende welwillendheid naar ieder in de nabije woonomgeving is bezig te verdwijnen.
Een paar jaar geleden vertelde mijn toen tachtigjarige moeder me heel ontdaan dat ze haar boodschappen liever niet meer zelf ging halen bij de supermarkt. Met haar getrouwe mandje voorop was ze aangekomen bij de fietsenrekken aan weerszijden van de ingang. Ze wilde haar fiets stallen maar ingang zowel als rekken werden haar versperd door drie zestienjarigen met scooters.
'Jongens laat me er toch dóór', had ze gezegd.
'Sodemieter op, stom oud kutwijf' kreeg ze als reactie.
Ik begreep hoe choquerend zo'n ervaring moest wezen voor haar. Zij, die zelf haar kinderen nog had opgevoed met: 'je spreekt je ouders met respect, met 'u' aan', en 'je hoort op te staan voor oudere mensen'. Ook: 'netjes op je beurt wachten' en 'altijd met twee woorden spreken' had ze ons geleerd. Het is duidelijk: voor haar is in twee generaties alles aan opvoeding teloor gegaan.”

Mijn moeder is er nu allang niet meer, ik vertegenwoordig nu zelf de oudere generatie. Ik verplaats me een beetje in die jonge Marokkaans- en Turks-Nederlandse jongens, ontsnapt aan de ouderlijke invloed en begrip. De groep waarover onze politici zich zorgen maakt zijn de 'jihad strijders'.
Het zijn – vermoed ik – niet de 'hangjongeren' die hun omgeving ergeren. Die 'drop-outs' die de oudjes van nu voor “stom oud kutwijf” uitschelden. Die misschien in drugs gaan dealen om in YOLO stijl pret te maken. Het zijn een soort AYM van deze tijd. Kwaad, omdat ze geen stage of geen werk kunnen krijgen en omdat ze al zolang zien dat het heel Europa geen donder kan schelen dat in Syrië het moorden maar doorgaat. Zij ergeren zich aan de gelatenheid waarmee iedereen om hen heen onverdraaglijke toestanden laat voortbestaan.


tien reacties op "Yolo en Aym"

Theo
-1-  Theo:
Jammer, jammer. Weer wordt eigen verantwoordelijkheid afgeschoven op 'de maatschappij' en daders tot slachtoffer gemaakt en andersom.
En dat terwijl een vriendelijke daad of woord hun niets zou kosten.
Dan waren ze al volledig geïntegreerd, in plaats van collectief uitgekotst zoals nu het geval is.

Die drop-outs zijn simpelweg empathisch gestoord. Ze haten, omdat dat naast lust de enige emotie is die ze nog in hun inteelt-donder kunnen voelen, en worden hierin gesteund door dit soort goedpraters. Feitelijk hebben deze kopschoppers geen nobele motieven, en gaan voor zelfverrijking of uit verveling letterlijk over lijken. Al in vroeger tijden dienden zij in de frontlinies als kanonnenvoer. Ze lieten de maatschappij geen andere keuze.

You only YOLO once.
JohnN
-2-  JohnN:
@Theo - Je reactie verbaast me niet.
Er is iets wat mij opviel na de commotie over het jongetje Yunus en het bezoek van Erdogan. Toen Rutte en Jeugdzorg hun standpunten publiek maakten, waarbij het duidelijk werd dat het probleem van het gastgezin zich niet zou hebben voorgedaan als er maar meer islamitische gastgezinnen zouden aanbieden voor kinderopvang - wat gebeurde er toen?
Er kwam opeens een stroom van aanbiedingen los van moslimgezinnen die graag een of twee kinderen wilden opnemen. Toen het beroep zo duidelijk werd gedaan was er wel degelijk interesse en bereidheid.

Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan, bij sportverenigingen toen in nog wat jonger was. Het viel mij op dat we wel moslimkinderen onder de leden hadden, maar dat er nooit vaders (of moeders) waren die zich beschikbaar stelden voor begeleiding of klusjes bij de verenigingen. Bij het bestuur hoorde ik erover de klaagzang: "ze komen voorrijden, dumpen de kinderen en rijden weer weg. dan mogen wij ze de hele middag verder bezighouden". Maar werd er met die ouders wel over gepraat? Werd er wel een stevig beroep op hen gedaan? Ik zag het niet en ik wist het niet.
Toen was er een van onze vrouwelijke vrijwilligers die moslim buurvrouwen had. De afstanden naar winkelcentrum etc. waren groot, een handicap was dat die vrouwen niet konden fietsen, ze durfden het ook niet. Toen besloten we om een paar vrouwen fietslessen te geven op de atletiekbaan, waar een val niet meteen tot botbreuken hoefde te leiden. De vrijwilligers spraken met de vrouwen over het vele werk dat er in een vereniging te doen was en dat ze altijd vaders te kort kwamen. Daarna hadden we opeens aanbod van twee turkse en een marokkaanse vader.
Wat is mijn gedachte? Als we bij die stage aanvragen en beginners baantjes, waar een stapel sollicitaties op komen, die jongens die Ali of Mohamed heten nou eens niet onderop leggen, maar er af en toe eens eentje bovenaan doen, zouden er dan minder AYM / jihad strijders komen?
En zeg nou niet dat ze niet onderop de stapel komen, ik ben zelf werkgever geweest en weet hoe de meerderheid van de Nederlandse bazen handelt: als er genoeg anderen zijn, liever geen marokkaan, die zijn me te brutaal. Dat was ik ook eind jaren vijftig, maar ik kwam niet in het vreemdelingen legioen of de bajes terecht. Maar ik lag ook nooit onderop de stapel.
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Het moorden in Syrië gaat niet (alleen maar) door omdat het Europa geen donder kan schelen. Het fanatisme van die gasten om elkaar over en weer uit naam van Allah uit te willen moorden, is achterlijk, eng en onuitroeibaar. Europa kan "willen" wat het wil, maar de aard van deze mensen verander je niet.

@JohnN
Houd toch eens op met je softe en wereldvreemde gewauwel. Het zit in de bovenkamer structureel en onherstelbaar niet goed bij een aanzienlijk deel van de met name Marokkaans-Nederlandse jongens. En dan mogen we nog blij zijn als ze oude vrouwtjes slechts zonder meer uitschelden. Dit heeft niets, maar dan ook niets te maken met onder- of bovenop een stapel liggen.
JohnN
-4-  JohnN:
@Milena - Europa zou best kunnen ingrijpen zoals het met het verdrijven van Gadaffi heeft gedaan. Maar men heeft nu gezien wat er aan onoverzichtelijkheid overblijft, in Libië en Egypte.
Assad verdrijven zal geen einde van de burgeroorlog betekenen, men wil geen tweede Irak met tien jaar ellende zonder uitzicht op beter. Daarom moet men op zijn handen zitten...
Die puberjongens zien dat niet zo, die hebben zich twee jaar lang zitten verbijten achter hun schermpjes en zijn almaar bozer en bozer geworden. Ze zien het simpel en willen er nu op af om hun "broeders en zusters" te helpen. Naief ja, maar invoelbaar op hun leeftijd. Wij volwassen mensen waren eerst toch ook naïef? We wilden toch graag geloven in de "Arabische Lente"? Oké jij misschien niet. En ik niet, want ik ken het midden oosten goed, en er waren nog wel wat meer mensen die dezelfde twijfel hadden als ik. Maar een beetje hoopten we toch, toen we die mensen op die pleinen zagen?
Die jongens zijn nog niet toe aan dat pessimisme van ons, ze willen wat DOEN. En ze liggen onderop de stapel. Dat is zo, ontken het niet of je doet de feiten geweld aan. Hadden ze maar wat langer hier kunnen blijven tot ze evenveel zicht op de wereld hebben gekregen als wij en hun eigen oudere en wijzere familieleden. Het is goed als nu geprobeerd wordt hen tegen te houden voor zover ze nog niet onderweg zijn gegaan.
Noem mij niet iemand met "soft wereldvreemd gewauwel", als ik er niet bij bedenken zou wie het zegt zou ik me beledigd kunnen voelen. Ik weet hoe de wereld er uit ziet, ook van Alexandrië tot Teheran en van Beiroet tot Aden.
Milena Tsareva
-5-  Milena Tsareva:
@JohnN
"Europa zou best kunnen ingrijpen zoals het met het verdrijven van Gadaffi heeft gedaan. Maar men heeft nu gezien wat er aan onoverzichtelijkheid overblijft, in Libië en Egypte. Assad verdrijven zal geen einde van de burgeroorlog betekenen, men wil geen tweede Irak met tien jaar ellende zonder uitzicht op beter."

Je geeft hiermee toe dat er geen raad is voor zoveel ondankbare en fanatieke dwaasheid. Dan zijn we het daar tenminste over eens.

Ik blijf trouwens vinden dat je heel vaak soft en wereldvreemd wauwelt. Je blijft ondanks je zelfvermeende wereld- en mensenkennis volhardend geloven in een bepaalde goedheid bij mensen die nooit bestond, bestaat of zal bestaan. Alles wat (zelfs linkse) mensen doen, is gericht op zelfverrijking of statusverbetering.
Theo
-6-  Theo:
@Milena Tsareva
Ik ben het vaak met je eens, behalve je laatste toevoeging. Er is veel corruptie waar hard tegen dient te worden opgetreden jazeker, maar als je zoekt, zul je ook goedheid tegenkomen. Denk aan ambulancebroeders of brandweermannen. Vooral je laatste zin strookt niet met JohnN, die naar eigen zeggen veel vrijwilligerswerk heeft gedaan. Dat is nuttig en rijmt niet met zelfverrijking of statusverbetering.
f.bol
-7-  f.bol:
@johnn
Zo oneens als Theo en Milena het met je zijn ben ik het niet. Waar ik wel bezwaar tegen maak, is de lijn die je in -2- trekt naar die uiterst onverkwikkelijke Yunus-affaire. Daar kwam namelijk alle negativiteit rondom Turkse immigratie bijeen. ( er zijn ook positieve dingen) : een totale onwil tot integratie, bemoeienis van "het moederland" die véél en veel te ver gaat en hier levende Turken doelbewust verhindert om echt mee te doen. Daarbij nog het splinter-en-balk effect: als je ziet hoe Turkse weesjes of verstoten kindjes worden behandeld is de ophef rondom de "cultuur" van een 5 maanden oud kind in een Nederlands pleeggezin ronduit triest. En ja, er melden zich ineens gezinnen die pleegouder willen zijn. Maar als dat alleen maar is om te voorkomen dat islamitische kindjes in de handen van lesbiënnes vallen vind ik die bereidheid stuitend.
Theo
-8-  Theo:
@f.bol en JohnN:
Zijn er eigenlijk cijfers bekend van die geweldige stroom aanbiedingen van moslimgezinnen?

Zo waren er twee weken terug 1000 aanmeldingen voor die Yunus-demonstratie van donderdag 21 februari in Rotterdam, er werden zelfs 5000 verwacht. Politie en pers op de been, heel Nederland sprak erover; Zouden er rellen uitbreken?
Uiteindelijk kwam slechts een groepje van 40 ontevreden Turken opdagen. De kloof tussen praten en doen blijkt groot ook binnen die gemeenschap, de culturele contrarevolutie laat gelukkig nog even op zich wachten...
JohnN
-9-  JohnN:
Generaliseringen houd ik niet van, omdat ze het individu beschadigen. Ook de overtuiging van de totale afwezigheid van altruisme in de mensheid als geheel, daar kan ik me ook niet in vinden. Velen handelen heel vaak vanuit calculaties van het eigenbelang dat is waar. Daar kan ik me ook heel erg over opwinden. Voorbeeld: het verkwanselen van de Postbank (onze postbank van giroblauw) aan de infame ING door de Raad van Bestuur te paaien met een salarisverdubbeling, was iets waarvan ik stoom uit mijn oren kreeg. Om maar een voorbeeld te noemen.
Maar vooral in het kleine zie ik toch vaak veel lieve mensen allerlei dingen belangeloos doen en daar haal ik dan mijn tegenkracht uit. Ik heb zelf vaak in buitenlanden gewerkt en dus tot een minderheid behoord. Als de cultuur erg verschilde werd ik ook wel eens gediscrimineerd terwijl ik toch zoveel mogelijk begrip toonde voor de heersende cultuur. Ik kan vertellen: dat voelt echt niet fijn. Het lijkt alsof je recht in je gezicht wordt gezegd: Jij hoort hier niet, je kunt maar beter snel opkrassen.
Ik zie heel wat derde generatie Marokkaans en Turkse Nederlanders die zich prima hebben ontplooid en zal daarom altijd blijven wijzen naar de verschillen. Als ik een joch van 15 voor de tv zie verschijnen die brutaal en zelfbewust in de lens kijkt terwijl hij betrokken was bij een misdraging die een weerloos iemand ernstig heeft verwond, zou ik hem zo door elkaar willen rammelen. Waar is je deemoed, ik zie niets van treuren! Dan ben ik boos: Niet alleen omdat het een bedorven rotjoch is maar óók omdat hij een rotte appel in de mand is, die zijn leeftijd en afkomstgenoten weer een extra duw omlaag geeft. Juist diegenen die wel hun best doen, met succes een opleiding afsluiten en aan een carrière beginnen.
JohnN
-10-  JohnN:
@Theo: Zo zie je, het valt vaak best mee. De media houden van rellen en opstoken, en sommige mensen zijn ere erg gek op even in beeld te zijn geweest op het journaal, maar het betekent vaak zo weinig. Opgeblazen opwinding die (gelukkig) geen weerklank vindt.
Misschien moeten we programma's als DWDD en P&W eens aanspreken om niet te veel crimineeltjes met hun advocaten een Nationaal Showplatform te bieden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.