Home > > Moeilijk in de omgang

Moeilijk in de omgang

Bos en Lommerplein - Foto: Terrence Wijnschenk

Ik vind het prettig als mensen zeggen wat zij bedoelen. Daarom vind ik veel vrouwen (de waarde lezeres natuurlijk uitgezonderd) moeilijk in de omgang. Als een vrouw zegt: 'Ik heb het koud', dan kan zij bedoelen: 'Wil jij mijn omslagdoek voor mij pakken?' of 'Wil je mij even stevig vasthouden?' Maar zij kan ook bedoelen: 'Vind je het goed dat ik de thermostaat hoger draai?', 'Mag dat raam dicht?' of zelfs: 'Ik vind Nederland veel te koud en wil emigreren naar het buitenland. Waarom ben jij eigenlijk afgewezen voor die baan in Saudi-Arabië?'

Voor de man is het meestal gokken wat de dame in kwestie bedoelt. En meestal gokt hij fout en raakt zij gefrustreerd 'omdat hij mij niet aanvoelt!'

Zou het voor beide partijen niet gewoon handiger zijn als vrouwen (U als lezeres weet natuurlijk al lang dat mannen simpele wezens zijn die aan een half woord niet genoeg hebben) voortaan zouden zeggen wat zij bedoelen? Voor de goede orde: er bestaan ook mannen die onduidelijk communiceren maar in mijn persoonlijke ervaring zijn het toch voornamelijk vrouwen.

Zeggen wat je bedoelt kan ernstige debacles voorkomen. Niet alleen thuis maar ook in de lokale politiek.

Veel problemen in de lokale politiek ontstaan door miscommunicatie. Ook in ons eigen Amsterdam. Zo vertelde een ambtenaar niet aan bouwbedrijf Hillen & Roosen dat er een flatgebouw zou worden neergezet op de ondergrondse parkeergarage die gebouwd moest worden. Logisch ook, want de ambtenaar wist dat zelf niet. Een andere ambtenaar was verantwoordelijk voor dát deel van de nieuwbouwplannen. Sinds de afschaffing van de vrijdagmiddagborrel praten ambtenaren (en wellicht kantoormensen in het algemeen) nauwelijk nog met elkaar en dat is een groot gemis. Het was op - of liever gezegd onder - het Bos en Lommerplein. In 2006. Weet u nog? Het gevolg was dat honderden mensen (vooruit: 196. Ik overdrijf een beetje) hun huis uit moesten omdat het dak van die garage (en dus ook de flat) in elkaar dreigde te zakken onder het gewicht. Maandenlang gesteggel leverde geen schuldige op (hierbij stap ik doodleuk over een uitroep heen: 'Ja maar, zware vrachtwagens horen niet op marktpleinen!') maar helaas wel een miljoenenverlies voor de stad en dus voor de hoofdstedelijke belastingbetaler die het gelag weer (indirect, maar toch) mocht betalen.

Als voormalig raadslid voor de SP in voormalig stadsdeel Westerpark zou ik u met nog veel meer voorbeelden kunnen lastigvallen. Maar laat ik dat eens niet doen.


acht reacties op "Moeilijk in de omgang"

Suffie
-1-  Suffie:
Ik leef nog steeds in de veronderstelling dat het B&L debacle te wijten was aan de beslissing van een aannemer om de bewapening van de betonpijlers wat goedkoper uit te voeren... Dat klopt dus niet?
JohnN
-2-  JohnN:
Ja, ik dacht ook dat het een gevalletje was van Italiaanse stijl aannemerij: beetje winstmarge verbetering door een beetje op materiaal te besparen, was geweest.
Maar verder weet ik niet goed hoe ik dit artikel moet duiden. Is het soms een pleidooi om de vrijdagmiddagborrel overal in ere te herstellen?
Terrence
-3-  Terrence:
Goed gezien, JohnN! En natuurlijk had de aannemer gesjoemel maar dit stukje gaat over de slechte communicatie vanuit de gemeente. Ik zal een volgende keer wat duidelijker zijn...;-)
Suffie
-4-  Suffie:
Terrence, dan snap ik je stukje niet helemaal... Volgens mij noem jij slechte communicatie binnen de overheid als oorzaak voor de B&L-Krak. Als je nu zelf het gesjoemel van de aannemer al bevestigd, wat heeft het dan nog met slechte communicatie te maken? Ik ben het met je eens dat de informatiedeling binnen de overheid schrikbarendwekkend slecht is, maar ik kan dat hier dus even niet plaatsen...
Terrence
-5-  Terrence:
Het gesjoemel van de aannemer was maar één van de oorzaken, Suffie. Ik wilde simpelweg de aandacht vestigen op de miscommunicatie. Misschien had de aannemer beter beton gebruikt als men had geweten dat er een flatgebouw bovenop de parkeergarage gebouwd zou worden. Of zou de aannemer doelbewust hebben aangestuurd op het instorten van hun project? Toch niet echt fijne reclame voor Hillen en Roosen, toch?
Suffie
-6-  Suffie:
Terrence, als een aannemer afwijkt van de bewapeningsnormen zoals uitgebreid in de tekeningen en het bestek gespecificeerd, lijkt het me niet te verdedigen met "ik wist niet waar het voor was". Hij dient de werkzaamheden gewoon naar de letter uit te voeren. Dat is zoiets als een klant die 10 Tompoucen bestelt bij een bakker en er maar 6 geleverd krijgt omdat hij het aantal eters niet vermeld heeft. Ik ga er van uit dat, zelfs als er sprake is van twee ambtenaren die verschillende delen van het plan uitvoeren, het geheel samenkomt bij de Dienst Bouw- en Woningtoezicht en dat die slim genoeg zijn om te concluderen dat twee complexe projecten op één lokatie wellicht iets met elkaar te maken hebben. Dat zij vervolgens hun inspecties laten versukkelen is een héél ander verhaal. En laten we het maar niet over reclame hebben, mijn volgende optrekje wordt niet gebouwd door Hillen & Roosen....
Milena Tsareva
-7-  Milena Tsareva:
Ben het volledig eens met Suffie. Ander voorbeeld: als ik een auto koop met 150 pk onder de motorkap, maar de dealer levert uiteindelijk hetzelfde model met "maar" 100 pk omdat hij denkt dat ik het daar ook wel mee red (ik heb hem namelijk niet verteld dat ik er een trailer met 2 volwassen paarden mee wil gaan trekken), gaat de autodealer toch echt buiten zijn boekje.
JohnN
-8-  JohnN:
Sterke vergelijking Milena!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.