Home > > De cultuur groeit in de marge

De cultuur groeit in de marge

Centrale Bibliotheek - Foto: Arnoud de Jong

Het begon allemaal al aan de Prinsengracht. Het doolhofachtige, maar toch zo vertrouwde oude onderkomen van de Centrale Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Medewerkster Riet Lamers merkte in haar contacten met bezoekers dat er heel wat mensen niet alleen om te lenen kwamen, maar zélf bleken te kunnen bogen op literair talent. Soms onmiskenbaar, maar even vaak weinig pretentieus: onontdekte schrijvers en dichters in de marge.

In 2003, gesteund door Jos van Hest van de Schrijversschool, vroeg en kreeg Riet de goedkeuring van de directie voor een maandelijks “Open Podium” in de foyer. Elke laatste zaterdagmiddag van de maand mochten mensen die een gehoor zochten zich aanmelden, dan konden ze voor een klein publiek hun proza of poëzie ten gehore te brengen. Na een voorzichtige start – want het is toch wel “eng” om je zieleroerselen aan onbekend publiek prijs te geven – is het OBA Open Podium in de stroomversnelling gegaan, sinds de opening van het nieuwe gebouw aan het Oosterdok.

Ik heb daar zelf met plezier aan bijgedragen door mensen van mijn eigen Hernehim Podium naar voren te schuiven en ook musici aan te moedigen om zich in de Centrale Bibliotheek te laten horen.
Zo is er nu elke maand een heel gevarieerd programma gratis te beluisteren op de tweede etage – het “Cultuurplein” – vanaf drie uur 's middags. Vertellers, dichters en muzikanten worden aangekondigd en geïnterviewd door presentator Jos van Hest.

Jubileumjaar
Nu is het 2013, dus het tiende jaar dat deze traditie bestaat en vele eerst nog onbekende deelnemers hebben inmiddels bekendheid verworven. Conrad van de Weetering, oud danser van het Nationale Ballet, schreef in 1961 zijn boek “Morgen dans ik beter” en “Kijk een ballerina” in 1991, maar heeft via het OBA podium helemaal zijn draai gevonden als dichter – Simon Mulder, jong wijsbegeerte student aan de UVA, richtte in deze periode het Poëziepodium “Feest der Poëzie” op en organiseert nu regelmatig gala's in monumenten als “Frankendael” en “Wester Amstel” – Gerard Beentjes heeft intussen zijn eigen Literaire Werkplaats in Eemnes – Paul Roelofsen schreef journalistieke reisverhalen voor dagblad “Trouw”, sloot zich vervolgens aan bij de Alkmaarse Dichterskring en kwam in 2011 zijn bundel “De dame en de vrouw” in Amsterdam presenteren – Anke Labrie, schilderes, liet jaren terug haar eerste poëzie horen bij Jos en Riet en eindigde in 2012 bij de tien beste van de grote Turing Nationale Gedichtenwedstrijd – Tenny Frank, zij was Francaise maar ze werd Amsterdamse en las Nederlandse gedichten van Herman Gorter en Van Eyck. Zij ging zelf in het Nederlands schrijven en verbond zich aan het Centrum Perdu aan de Kloveniersburgwal. Ik noem er maar een paar uit al deze tien jaren.
Diverse “singer-songwriters” en leerlingen van het conservatorium toetsten hun kunnen aan het publiek van het OBA Open Podium. Elke maand opnieuw loop je daar de kans iemand te horen waarvan je later zult zeggen: “hé, die heb ik voor het eerst al gezien op het podium in de OBA!”

Theater Marathon
Ter gelegenheid van de decennium viering geeft de OBA weer een bloemlezing uit van werk dat in 2012 door de podiumdeelnemers ten gehore is gebracht. Op zaterdag 26 januari vindt het podium niet op het Cultuurplein maar in de grote theaterzaal “Theater van 't Woord” plaats. Helemaal bovenin, op de 7e etage is er plaats voor 260 bezoekers. Wie op tijd komt mag zonder reservering gratis naar binnen voor een marathon van muziek en voordracht, die een impressie biedt van de tien jaar van dit succesvolle podium.
Centrale Bibliotheek, Oosterdokskade 110. Datum: 26.01.13, aanvang 15:00u.
Contact openpodium@oba.nl Internet http://oba.nl

John Zwart heeft ook een eigen website: Hernehim Cultuur


drie reacties op "De cultuur groeit in de marge"

Ronald M.Offerman
-1-  Ronald M.Offerman:
Ik zal er zijn John natuurlijk sta ik ook in de bundel.
Terrence
-2-  Terrence:
Wat leuk! Ik had nog nooit van een Open Podium in het OBA gehoord maar nu ik er van weet zal ik er zeker eens langs komen. En wie weet ook zelf wat voordragen...;-)
JohnN
-3-  JohnN:
We troffen het helaas slecht zaterdag 26/1 toen juist de winter afscheid nam met een sneeuwfront. De zaal zat maar halfvol, jammer. Morgen 31/1 is het "Nationale Gedichtendag". Krijgt iedereen een herkansing: twee uur lang optreden op de 1e etage van Boekhandel Selexyz op het Koningsplein en ook op andere plekken in de zaak. Uiteraard weer gratis toegang. Kunnen jullie Ronald Offerman en mij ook nog live zien en horen. 17:00-19:30u Thema: Muziek en poëzie, Koningsplein 20.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.