Home > > Impressie van een UITmarkt-zondag

Impressie van een UITmarkt-zondag

Met La Traviata nog in de benen spoed ik mij naar het Muziekgebouw aan het IJ. In de Kleine Zaal speelt daar een jonge solist klassiek accordeon. Er kunnen maar 70 mensen in dus ik moet goed op tijd zijn. Nicolae Stiuca heet het 25 jaar jonge fenomeen, die al zo'n dozijn internationale concoursprijzen op zijn naam heeft. Hij heeft op ''ons'' conservatorium gestudeerd, maar groeide op in Moldavië. Klinkt als een sprookjesland, maar dat komt omdat het eerst alleen een landstreek was aan de Zwarte Zee onder Sovjet gezag. Nicolae kondigt elk nummer aan in uitstekend Engels, hij beheerst een breed repertoire van J.S.Bach, Fantasie en fuga, via Balkan traditie tot een ongelooflijk virtuoos gespeeld snel stuk tot besluit. Hij krijgt een staande ovatie en voor het eerst maken we mee dat op de Uitmarkt een miniconcert wordt verlengd met een toegift. Wie hem heeft gemist krijgt een nieuwe kans: hij speelt op vrijdag 20 oktober om 14:30 in de Oosterkerk aan de Kleine Wittenburgerstraat. Toegang proletarisch (eigen bijdrage), sponsor: Werkgroep Kunst & Cultuur Oostelijke binnenstad. Aanrader!

Vanwege de toegift wordt het weer hollen naar de Blue Note Zaal van het Conservatorium voor een halfuurtje swingende jazz door het duo Sebastiaan van Bavel (piano) en de Vlaamse Matthias van den Brande (saxofoon). Sebastiaan bewondert John Coltrane en Miles Davis. Maakt eigen composities met klassieke en Indische invloeden.

www.youtube.com
Cosmic Dance is out now! - Spotify: bit.ly/cosmicdance-svb - iTunes: bit.ly/itunes-cosmicdance-svb - CD: bit.ly/cosmicdance-svbtrio Cosmic Dance is the new a...

Gelukkig daarna geen gedraaf maar in het zelfde gebouw de Bernard Haitinkzaal – lekker koel – voor nog een portie ongelooflijke percussie door één man. Voor Niek Kleinjan staat er alleen maar een gebruikelijk drumstel op het podium plus de grootste trommel die ik ooit zag, op een onderstel met wielen. Niek studeerde cum laude af op het Zwolse Conservatorium. Hij is totaal begeesterd voor percussie en wil niets liever dan de hele wereld laten kennismaken met ieder afzonderlijk slagwerk instrument.

www.youtube.com
Auditie slagwerker Niek Kleinjan. 'De beste slagwerker die ik in jaren heb gehoord.' De jury was unaniem lovend over deze geweldige instrumentalist. 'Alles k...

Hij begint met alleen twee stokken tegen elkaar te tikken. Het is een demonstratie die opbouwt als een subtiele ervaring naar een apotheose met alle registers open. Indrukwekkend. Niet te geloven, de man die naast me zit is binnen een paar minuten in slaap gevallen. Misschien de hele nacht van zaterdag op zondag doorgehaald?
Voor mij nog geen rust, vlug op de fiets nog naar het Leidseplein in verband met de presentatie van de dichtbundel 'Afscheid' bij Café Eijlders. Dat wordt het besluit van drie actieve dagen Amsterdam, vlug naar huis, uitrusten. Uitrusten op maandag?
Ja, en desnoods dinsdag ook nog...

Het is met de UITmarkt een aanbod wat zelfs bij selectief kiezen nog te groot is, want soms liggen aansluitende optredens wel 800 meter en twee bruggen uit elkaar. Dan ben je toch te laat voor de aanvang en is de zaal dicht. De UITMARKT is als een heel grote taart, waarvan je een hapje uit de cakebodem neemt, een likje van de crèmevulling proeft en een toefje van de slagroom topping. Een bijna overdadige smaakmaker die we toch maar moeten volhouden.


Reageer op "Impressie van een UITmarkt-zondag"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.