Home > > Stad in balans: niet zonder handhaving!

Stad in balans: niet zonder handhaving!

All you can drink

Al meer dan een jaar proberen bewoners in de binnenstad Waternet en het Stadsdeel Centrum te bewegen om te handhaven op de ‘all-you-can-drink’ rondvaartboten die de openbare steigers schaamteloos hebben geannexeerd en met luidruchtige proppers de toeristen op hun varende kroeg lokken. Zonder enig resultaat. Waternet verwijst naar het stadsdeel voor de handhaving en het stadsdeel wijst de bewoners vervolgens vrolijk weer door naar Waternet. En dat al meer dan een jaar lang. Het is een mooi voorbeeld van de falende aanpak van stad in balans.

Hetzelfde gebeurt met het niets betekenende convenant over grote excursiegroepen. Niemand houdt zich eraan. Dan kun je nog zoveel stewards en hosts inzetten… De drukte-ondernemers lachen de overheid achter hun rug om uit. Wanneer is de laatste kroeg na ‘three-strikes-out’ gesloten? Niemand weet het. 

Drukte

De aanpak van de drukte gaat tergend langzaam in Amsterdam. Dossiers als de groei van illegale hotels, de overname van onroerend goed door duistere investeerders, de monocultuur, illegale rondvaartboten, taxi’s, herrie op het water en hinder door geparkeerde fietsen slepen jarenlang voort voordat het tot een concrete aanpak komt. Er zijn talloze raadsvergaderingen, onderzoeken, conceptvoorstellen en zienswijzen. Gedegen beleid vergt tijd: 'slow politics'. Maar ondertussen kraakt de binnenstad in haar voegen en probeert de cavalerie van het Binnenstad Offensief verloren grond terug te veroveren.

Ongelijke strijd

Het is een ongelijke strijd met een onberekenbare vijand. Nieuwe problemen komen steeds weer op andere plekken in de stad boven. Is het einde van de bierfiets in zicht, hangen de Uber-helikopters ineens boven de binnenstad. De ongein lijkt niet te stoppen. Zo’n strijd win je niet met de bekende nette, orthodoxe  maatregelen. Niet in het bedrijfsleven, maar ook niet bij de overheid, want je staat direct met een-nul achter.

Drukteproblemen kunnen ineens uit onverdachte hoek komen, zoals de straatdealers in het centrum, plannen voor bierwaterfietsen, de ‘all-you-can-drink’ rondvaartboten, strooifietsen, pubcrawls en het haasttoerisme met grote excursiegroepen. Je kunt je er niet op voorbereiden, ze vormen een overval op de stad. Snel herkennen, snel een positie bepalen, snel beslissen en snel acteren is daarom het gepaste antwoord.

Experimenteren

Je moet in staat zijn te anticiperen en vervolgens snel en effectief met soms meerdere ingrepen tegelijk reageren; met publiciteit, met de fiscus en met handhaving en politie en met nieuwe grenzen. En dat binnen enkele weken. Dat is nog eens andere koek dan de jarenlange procedures.

Nieuwe problemen moeten we direct de kop indrukken. Waar het meteen al fout gaat, is dat de signalen van bewoners en ondernemers uit de buurt vaak niet serieus worden genomen. Een aanvankelijk nog klein probleem wordt afgedaan als incident of gezeur. Vervolgens word je van het kastje naar de muur gestuurd. In 2012 deed iedereen nog lacherig over de eerste verhuur via Airbnb in de buurt. Misschien moeten we wat vaker van een mug een olifant maken. Wat als er geen sprake is van een incident? In plaats van eindeloos analyseren moeten we veel meer experimenteren bij de aanpak van de drukte; wat werkt wel, en wat werkt niet. Anders gaan we het niet winnen van de ongein.


Een reactie op "Stad in balans: niet zonder handhaving!"

ReindeR Rustema
-1-  ReindeR Rustema:
Of je moet met wat slimme formuleringen in de APV komen die al die ongewenste vormen ondervangt zonder dat je het specifiek moet aanpakken. Want dan ben je altijd reactief bezig.

Een soort samenscholingsverbod en louter vervoersmiddelen of woningen gebruiken van jezelf of een verhuurder met vergunning.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.