Home > > De winter blijft mild, veel mensen niet

De winter blijft mild, veel mensen niet

Ontdek de Islam - Foto: Arnoud Hugo

 Multicultureel Amsterdam – dat zijn helaas niet alleen de zachtmoedigen die samen Yalda vieren, er zijn ook opruiers die profijt willen trekken uit de gerede twijfel in onze kringen of 't wel zo slim is geweest dat Koninklijke Luchtmacht F-16's óók binnen de Syrische grenzen gaan bombarderen. 

De twijfel van de critici in Nederland is terecht nu Bashar al-Assad (SAR) zich onvoorwaardelijke steun heeft verzekerd van Wladimir Putin (RF) en Hassan Rohani (IRI). Het gevoel dat we actief zijn in Nato-verband trok de meerderheid in de tweede kamer nog net over de streep, maar deze operaties kunnen ons dubieuze mede-lid Recep Erdogan (TC) niet ontberen. Dat lid doet niets liever dan de Koerden keihard aanpakken – topprioriteit bóven ISIS – terwijl de Europees-Amerikaanse coalitie dat volk juist als ''gematigde oppositie'' ziet: zij moeten op de grond helpen Bashar al-Assad uit zijn troon te wippen, geholpen door de ''precisie bombardementen'' van de Nato partners V.S., Groot Brittannië, Frankrijk, Bondsrepubliek, Nederland. 
Of dat gaat lukken: als 't aan Putin en Rohani ligt zeker niet.

Agressie
Het enige wat tot nu toe bereikt wordt is escalatie en steeds grovere agressie, voorbij grenzen naar oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid*. ISIS heeft daar geen monopolie op, getuige de zoveelste gerichte aanslag op een Artsen zonder Grenzen* ziekenhuis waar kinderen uit door bombardement getroffen gebieden werden verpleegd. De daders? Natuurlijk niet aanwijsbaar, evenmin als de lieden achter de raketten op de MH17. Bemoeienis van het Westen is noch voor Irak, Afghanistan, of Syrië vruchtbaar geweest. Waarom trekken we daar toch steeds weer ten strijde? 
''Om de beschaving te redden'' horen we. En: ''Als we ons afzijdig houden spelen we radicalisering in de kaart''. Alsof iedere geweldsactie in het midden-oosten dat niet doet! Geld wat daarvoor breed uit onze schatkisten wegstroomt ware effectiever besteed aan humanitaire hulp, dát is beschaving. 

Salafisme
Helaas komt de bijval voor het terughoudend zijn met verder gaande inmenging niet alleen vanuit onverdachte hoek. Jeroen Mirck (D66) signaleerde salafistische activisten* in Amsterdam, die elke westerse militaire betrokkenheid bij de midden-oosten conflicten simpelweg brandmerken als ''staats-terrorisme''. Mirck legt de vinger op de zere plek door op te merken dat die Amsterdamse salafistenclub het stilzwijgen bewaart over ISIS-terrorisme, al-Qaeda-terrorisme, Taliban-terrorisme (en de verdere overdaad aan grimmige bewegingen daar geworteld). Alsof de westerse inmenging niets is dan pure agressie vanuit moslimhaat! Ook in het Nieuwsuur-interview van Tom Kleijn met Bashar al-Assad greep deze dictator zijn kans om Nederland tot illegaal agressor te benoemen, mocht er besloten worden boven zijn territorium te gaan opereren. Ook weer een taktiek van halve waarheid met voorbijgaan aan het feit dat die hele afschuwelijke Syrische chaos begonnen is omdat hijzelf, Assad de grote zelfbenoemde leider, in eigen land vreedzaam protesterende studenten en politieke tegenstanders lukraak liet neermaaien. 

Hypocrisie
Op één punt hebben de salafisten die zich in Amsterdam lieten horen het gelijk aan hun kant: er is sprake van hypocrisie in de houding van de westerse machten ten opzichte van het midden-oosten. Want tegen het fundamentalisme van Saoudi-Arabië wordt niets ondernomen terwijl in Syrië en Irak om hetzelfde fenomeen volop oorlog woedt. Zolang de uitverkoren Saoudi-families de touwtjes stevig in handen houden, hebben zij van westerse militaire machten nog niets te vrezen.

Assad deed nog een geloofwaardige voorspelling: Europa zal nog veel meer vluchtelingen moeten opnemen, wanneer de bombardementen op brandhaarden in en rondom Syrië worden verhevigd. Opvang in de regio is immers allang overbelast en landen aan de buitengrenzen zijn doorgeefluik. 

Rechts extremisme
Dat Europa en de VS verder zijn verhard tegenover ISIS en Assad na de aanslagen in Parijs, komt niet alleen voort uit het oogmerk om moslimradicalen af te schrikken, het is ook ingegeven om het rechtsextremisme binnen eigen gelederen de wind wat uit de zeilen te nemen. Geert Wilders, Bart de Wever, Marine le Pen c.s. lijken al indirect macht te hebben. Nu is het alleen nog de ''ferme taal'' die op winst staat, maar voor werkelijk effect moeten op woorden daden volgen. Laat die heel doordacht en zorgvuldig zijn, al ben ik er lang niet gerust op. 

In plaats van meer militaire middelen kunnen we beter inzetten op een versnelde olieonafhankelijke economie – immers terwille van de energiebehoefte wisselt het westen maar al te gemakkelijk en te snel van bondgenoten: De vijand van je vijand is daarom nog niet je vriend! Die vrije westerse democratie kan zelf wel wat fundamentalisme gebruiken! En stop met de onderschatting van de invloed van ''collateral damage''. Ieder onschuldig slachtoffer levert tien nieuwe terroristen op die vluchtelingen opjagen. Assad staat voor niets, Poetin evenmin, het zal die twee toch niet gaan lukken de EU te breken? 
Het is een tweeslag: milieu en vrede zijn gebaat bij wind, aard- en zonnewarmte. En passant doen we dan ook eindelijk eens iets wat Arabische slavendrijvers* tot andere gedachten dwingt. 

*Misdaad tegen de menselijkheid 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlogsmisdaad 
*Onafhankelijke medische hulp in conflictgebieden

Artsen zonder Grenzen Nederland, Amsterdam: 
https://www.artsenzondergrenzen.nl/over-ons 
*Salafisten
Overheid:
https://www.nctv.nl/Images/salafisme-nl_tcm126-603153.pdf

NRC: 
http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/04/17/als-de-moskee-wordt-gekaapt-door-salafisten-1485270

*Arabische slavendrijvers
Trouw:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1276605/2008/07/08/HRW-dienstmeisjes-in-Saudi-Arabie-halve-slaven.dhtml


Reageer op "De winter blijft mild, veel mensen niet"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.