Vanaf het Muntplein op een afstand van een korte wandeling over de Vijzelstraat staat het Museum Van Loon. De brug over de Keizersgracht steek je over, dan een klein stukje linksaf richting Amstel.
Wat maakt dit grachtenpand zo bijzonder? In de stad zijn er aan de grachten maar twee huizen volledig ingericht met stijlkamers, waar het publiek nog zien kan hoe in de zeventiende en achttiende eeuw in zo'n voornaam huis werd gewoond: het Museum Willet-Holthuysen, aan de Herengracht 605 en Museum Van Loon, Keizersgracht 672.
[Museum van Loon - Foto: Délio de Lemos - Klik voor gehele foto]
Het laatstgenoemde spreekt het meest tot de verbeelding om te ondergaan hoe het is op bezoek te komen bij een gegoede familie in de Gouden Eeuw. U gaat op de blauwstenen buitentrap naar het bordes en betreedt een witmarmeren hal. Het werd gebouwd in 1672 door bouwmeester Adriaan Dortsman voor de schilder Ferdinand Bol. De laatste bewoners waren telgen van de familie Van Loon, hun voorouder was Willem Van Loon, één van de oprichters van de VOC, de eerste Naamloze Vennootschap in de wereldgeschiedenis met een aandeelhouders register.
Poëtisch fotoboek
De Amsterdamse fotograaf Andreas Strübin en het Eijlders' Dichterscollectief hebben elkaar gevonden om het museum gezamenlijk te eren met een poëtisch fotoboek. Vele van de dichters, die regelmatig op zondagmiddagen bijeen komen in Café Eijlders bij het Leidseplein, bezochten het laatste halfjaar van 2012 meermaals dit statige huis op de Keizersgracht, om inspiratie op te doen.
Een voorwerp, een schilderij, de inrichting of de verbeelding van de sfeer in een vertrek lieten een reeks treffende gedichten ontstaan waarbij Andreas Strübin 53 fraaie kunstfoto's maakte. Uit al die inspiratie is nu een prachtig boekwerk samengesteld.
Presentatie op 9 juni
Zondagmiddag 9 juni wordt het gepresenteerd, dat gebeurt vanzelfsprekend in het museum.
Als u het op die dag bezoekt – entree 6 euro, op vertoon van de museum jaarkaart gratis – kunt u niet alleen genieten van het rijke historische interieur en de kunst in dit huis, maar ook voordrachten beluisteren.
Een selectie van de Eijldersdichters – de beste, allicht! – zal aanwezig zijn vanaf 15:00u om in verschillende vertrekken een gedicht uit het boek te laten klinken, op de plek van inspiratie. Aan het eind van de voordrachtreeks komen ze met de bezoekers samen in de Franse binnentuin, gelegen tussen Museum en het Koetshuis. Daar vindt de feestelijke overhandiging van ''het eerste exemplaar'' plaats. Als één van de deelnemers zal de auteur van deze inleiding ook aanwezig zijn.
Achtergrond informatie:
Initiatiefnemers van dit groepsproject zijn:
Paul Lokkerbol, de man die bij Eijlders altijd vaardig alle dichters in het gareel houdt, en
Ronald M Offerman, geen onbekende voor Amsterdam Centraal lezers, die u in Café Eijlders ook zómaar als ober zou kunnen tegenkomen.
Beide verdienen grote waardering.
Boek: “Dichter bij Huis” – 53 gedichten en foto's bij Museum Van Loon – 18,50 euro.
Het kwam tot stand door belangeloze medewerking en is uitgegeven zonder winstoogmerk.
Links:
Dichterscafé Eijlders
Museum Van Loon
Museum Willet-Holthuysen
Andreas Strübin
VOC Kenniscentrum
twee reacties op "Poëzie aan de Amsterdamse grachten"