Home > > Poëzie aan de Amsterdamse grachten

Poëzie aan de Amsterdamse grachten

Vanaf het Muntplein op een afstand van een korte wandeling over de Vijzelstraat staat het Museum Van Loon. De brug over de Keizersgracht steek je over, dan een klein stukje linksaf richting Amstel.
Wat maakt dit grachtenpand zo bijzonder? In de stad zijn er aan de grachten maar twee huizen volledig ingericht met stijlkamers, waar het publiek nog zien kan hoe in de zeventiende en achttiende eeuw in zo'n voornaam huis werd gewoond: het Museum Willet-Holthuysen, aan de Herengracht 605 en Museum Van Loon, Keizersgracht 672.

Museum van Loon - Foto: Délio de Lemos

[Museum van Loon - Foto: Délio de Lemos - Klik voor gehele foto]

Het laatstgenoemde spreekt het meest tot de verbeelding om te ondergaan hoe het is op bezoek te komen bij een gegoede familie in de Gouden Eeuw. U gaat op de blauwstenen buitentrap naar het bordes en betreedt een witmarmeren hal. Het werd gebouwd in 1672 door bouwmeester Adriaan Dortsman voor de schilder Ferdinand Bol. De laatste bewoners waren telgen van de familie Van Loon, hun voorouder was Willem Van Loon, één van de oprichters van de VOC, de eerste Naamloze Vennootschap in de wereldgeschiedenis met een aandeelhouders register.

Poëtisch fotoboek
De Amsterdamse fotograaf Andreas Strübin en het Eijlders' Dichterscollectief hebben elkaar gevonden om het museum gezamenlijk te eren met een poëtisch fotoboek. Vele van de dichters, die regelmatig op zondagmiddagen bijeen komen in Café Eijlders bij het Leidseplein, bezochten het laatste halfjaar van 2012 meermaals dit statige huis op de Keizersgracht, om inspiratie op te doen.
Een voorwerp, een schilderij, de inrichting of de verbeelding van de sfeer in een vertrek lieten een reeks treffende gedichten ontstaan waarbij Andreas Strübin 53 fraaie kunstfoto's maakte. Uit al die inspiratie is nu een prachtig boekwerk samengesteld.

Presentatie op 9 juni
Zondagmiddag 9 juni wordt het gepresenteerd, dat gebeurt vanzelfsprekend in het museum.
Als u het op die dag bezoekt – entree 6 euro, op vertoon van de museum jaarkaart gratis – kunt u niet alleen genieten van het rijke historische interieur en de kunst in dit huis, maar ook voordrachten beluisteren.
Een selectie van de Eijldersdichters – de beste, allicht! – zal aanwezig zijn vanaf 15:00u om in verschillende vertrekken een gedicht uit het boek te laten klinken, op de plek van inspiratie. Aan het eind van de voordrachtreeks komen ze met de bezoekers samen in de Franse binnentuin, gelegen tussen Museum en het Koetshuis. Daar vindt de feestelijke overhandiging van ''het eerste exemplaar'' plaats. Als één van de deelnemers zal de auteur van deze inleiding ook aanwezig zijn.

Achtergrond informatie:Initiatiefnemers van dit groepsproject zijn: 
Paul Lokkerbol, de man die bij Eijlders altijd vaardig alle dichters in het gareel houdt, en 
Ronald M Offerman, geen onbekende voor Amsterdam Centraal lezers, die u in Café Eijlders ook zómaar als ober zou kunnen tegenkomen. 
Beide verdienen grote waardering.

Boek:  “Dichter bij Huis” – 53 gedichten en foto's bij Museum Van Loon – 18,50 euro.
           
Het kwam tot stand door belangeloze medewerking en is uitgegeven zonder winstoogmerk.Links:
Dichterscafé Eijlders  
          
Museum Van Loon
Museum Willet-Holthuysen
Andreas Strübin  
          
VOC Kenniscentrum


twee reacties op "Poëzie aan de Amsterdamse grachten"

Arnoud
-1-  Arnoud:
En? Was het leuk? Waren er veel mensen?
JohnN
-2-  JohnN:
Ja het was zeker leuk, de opkomst van het 'collectief' was vrij behoorlijk, want ook mensen die geen werk hadden bijgedragen aan het boek waren gekomen en dan was er natuurlijk het gebruikelijke zondagmiddag museumbezoek. Een stuk of 12-15 dichters hebben voorgedragen op allerlei plekken in het Huis, van de blauwe kamer tot en met de keuken in het sousterrain en een slaapkamer. Er trokken zo'n vijftig mensen van plek naar plek achter de voordragers aan. Dan blijkt zo'n grachtenhuis opeens toch niet meer zo groot als de eerste indruk is... in de keuken of de slaapkamers kunnen echt geen meer dan vijftig mensen tegelijk naar binnen. Maar het was erg gezellig, stijlvol en toch informeel. Om vijf uur was de "tour" volbracht en kregen we de ruimte in de grote binnentuin die achter het Museum ligt en zich uitstrekt tot achter het koetshuis dat aan de Kerkstraat ligt. Daar werd het eerste exemplaar officieel overhandigd aan de museumdirectie en een tweede exemplaar aan de fotograaf en vormgeefster van het project. Na het officiële sluitingsuur hebben we gezamenlijk nog een aantal flessen wijn geledigd. Opmerkelijke aanwezigen: Mw. Riet Lamers van afdeling nieuwe media en het Open Podium van de Centrale Bibliotheek en Jos van Hest van de Amsterdamse Schrijversschool die ook zelf een spraakmakend gedicht heeft bijgedragen (in de grote slaapkamer ja!).

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.