Home > > De Arctic Sunrise in Amsterdam Noord (2)

De Arctic Sunrise in Amsterdam Noord (2)

Arctic Sunrise - Foto: Peter Eijking

Twee weken geleden konden we getuige zijn van de aankomst van de Arctic Sunrise, voor ons als lezers van Amsterdam Centraal op video vastgelegd door Peter Eijking. Ogenschijnlijk was het een feestelijke gebeurtenis, na de vrijlating van het schip door de Russische Marine in Moermansk. Maar er heerst zeker niet alleen maar opgewektheid aan boord, de reden waarom het schip nu geruime tijd aan de kade in de Amsterdam Marina (NDSM Werfkade) blijft liggen is treurig. Bijna een jaar lang was er van eigenaar Greenpeace niemand aan boord en kon de Rus ongehinderd zijn gang gaan met het verwijderen en onklaar maken van de apparatuur aan boord. Het achterwege blijven van iedere vorm van onderhoud heeft ook zijn sporen nagelaten.

Toch laat Greenpeace gevestigd in Amsterdam Noord (NDSM Kraanspoor) zich niet blijvend op achterstand zetten door giganten als Gazprom, dat het liefst de Arctic Sunrise definitief uitgeschakeld had als lastige pottenkijker in het Noordpoolgebied. Het onderhoud aan de techniek wordt voortvarend aangepakt en de computer apparatuur wordt nieuw geïnstalleerd en geprogrammeerd. De onverzettelijke Faiza Oulahsen is na haar maandenlange gevangenhouding in Moermansk en St.Petersburg het gezicht geworden van de activiteiten van de milieubeschermers in de IJszee. Zij maakt van de nood een deugd door een inzamelingsactie van (hopelijk vele) kleine donaties gedurende de onderhoudsbeurt, waarbij de goede gevers telkens een kans maken op het schip te worden uitgenodigd.

Het schip heeft een opmerkelijke geschiedenis. Op de site zijn foto's en video's hierover te bekijken. In de jaren tachtig werd het gebouwd in opdracht van de Fransen om dienst te doen bij hun exploratie-activiteiten aan de zuidkant van onze aardbol: Antarctica. De ijsbreker werd Polarbjörn genoemd (IJsbeer in het Noors) en geregistreerd in Alesund. Greenpeace klom in een protestactie aan boord van de Polarbjörn om het leefgebied van de pinguins te beschermen en door veel diplomatie tussen alle betrokken landen werd later heel Antarctica tot een internationaal erkend reservaat. Frankrijk had geen ijsbreker meer nodig en verkocht het schip in de jaren 90 aan haar vroegere 'piraten'!


Een reactie op "De Arctic Sunrise in Amsterdam Noord (2)"

JohnN
-1-  JohnN:
Wat voor volk de tegenstanders zijn http://www.youtube.com/watch?v=evWyX4nV6..
(Rondwandeling aan boord met Capt. Wilcox). Moeten wij nog zakendoen met Gazprom, of is het alleen nog maar geldverdienen wat ons, regering, burgers en koningshuis, motiveert?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.