Redactie Amsterdam Centraal

Huidige medewerkers van Amsterdam Centraal

Anneke Koelewijn


Ondenkbaar lang werk ik in het onderwijs in Amsterdam. Met speciale kinderen en hun ouders. En met bijzondere juffen en meesters. Ik werk al  zolang  met ze dat ik wel over ze moet schrijven.  De verhalen vertellen de dagelijkse praktijk en zijn uit de losse pols geschreven.

Alle artikelen van Anneke Koelewijn

Annemiek Onstenk

Auteur

Annemiek Onstenk is freelance journalist en staat voor maatschappelijk betrokken en kritisch schrijven. Over stadspolitiek, zorg, welzijn, jeugd, diversiteit en lokaal sociaal beleid.

Alle artikelen van Annemiek Onstenk

Arie van Staveren


Deliberatieve democraat; geinteresseerd in oude geschiedenis van Amsterdam; politieke junkie; 28 jaar in Amerika gewoond; jazz fanaat; voorzitter stichting Singelgrachtwacht.nl; studeerde politieke & sociale wetenschappen UvA; schudde de hand van Lennon & McCartney bij rondvaart in ’64.

Alle artikelen van Arie van Staveren

Arnoud de Jong

Hoofdredacteur | auteur | fotograaf | videomaker

Arnoud de Jong is een geboren Amsterdammer en vormt samen met Marleen Zachte de hoofdredactie van Amsterdam Centraal.
Vrijwel vanaf het begin is hij betrokken bij Amsterdam Centraal en schreef sindsdien ontelbare artikelen (althans: geen zin meer om ze na te tellen) voor de site.

Alle artikelen van Arnoud de Jong

Dirk Kloosterboer


Bio volgt.

Alle artikelen van Dirk Kloosterboer

Esther van der Meer

Auteur

Esther van der Meer is actief als freelancer in online communicatie en project- en eventmanagement.

Alle artikelen van Esther van der Meer

Gastauteurs

Auteur | fotograaf | videomaker

Onder de noemer 'gastauteur' publiceren wij incidentele bijdragen aan Amsterdam Centraal.
Wie regelmatiger bijdragen levert krijgt na verloop van tijd een eigen naamsvermelding.

Alle artikelen van Gastauteurs

Hans Frederiks

Auteur | fotograaf

Hans Frederiks woont al zijn hele leven in Amsterdam. Groeide op in Amsterdam-West (de Kinkerbuurt), woonde als student even in Noord, wat langer in het Centrum en in de Pijp.

Alle artikelen van Hans Frederiks

Irene van Putten

Ontwerpster

Irene van Putten woont in Haarlem, maar dat vinden wij niet erg.
Leverde een substantiële bijdrage aan de totstandkoming van de nieuwe layout van Amsterdam Centraal.

Alle artikelen van Irene van Putten

Jeroen Mirck

Auteur

Jeroen Mirck (Utrecht, 9 december 1971) is journalist, spreker en adviseur op het gebied van internet, media en online marketing. Daarnaast is hij actief als raadslid voor D66 in Amsterdam Nieuw-West.

Alle artikelen van Jeroen Mirck

John Zwart


John Zwart komt uit Zaanstad, waar hij als kind vaak te vinden was aan de Zaandamse houthaven, maar fietste al gauw graag door naar de Amsterdamse IJhavens waar het spannender was.

Na 15 zeevarende jaren weg uit Nederland kwam hij de late jaren zestig terug uit de USA. Hij trachtte huisvesting te vinden in Amsterdam toen hij daar, in de jaren zeventig, werk vond bij een groot technisch bedrijf op Sloterdijk. Dat lukte helaas maar niet.

In de tien jaar waarin hij vervolgens pendelde was het beste waarmee hij zich tevreden moest stellen: Almere. Zoals daar zoveel mensen terecht kwamen die in hun hart eigenlijk 'echte Amsterdammers' wilden zijn. 
Hij runde nog geruime tijd een eigen bedrijf in die forensenstad, trok rond de eeuwwisseling de deur dicht voor welverdiende vrijheid.


Zijn hele varende en werkzame leven was hij schrijver en dichter, heel jong al geïnspireerd door Jan Slauerhoff, de scheepsarts-dichter, die net als hij een tijd bij de VNS (Holland-Afrikalijn) voer. Met een halve eeuw verschil voeren ze beiden uit vanaf de Sumatrakade in het Oostelijk Havengebied. 


Als gepensioneerde bleek nog steeds het wonen in Amsterdam niet haalbaar: hij is gewoon 'te rijk'  voor de sociale huurwoningen, maar niet rijk genoeg voor de vrije sector. Zo ankerde hij in Friesland, vlakbij de geboorte- en jeugdstreek van Slauerhoff. Maar minstens twee weekends per maand of een paar doordeweekse dagen brengt hij in Amsterdam door. Daar is hij een graag geziene gast in de OBA en in het Eijlders Dichterscollectief dat maandelijks bijeen komt in Café Eijlders bij het Leidseplein.

Op het internet is John schrijvend en dichtend actief sinds 2001 met een eigen site Hernehim Cultuur, elders publiceert hij soms anoniem als JohnN.

Alle artikelen van John Zwart

John Schop

Ontwerper | programmeur | vormgever

John Schop is de (van oorsprong) Rotterdammer die op een geniale manier de nieuwe website van Amsterdam in elkaar zette. We geloofden al nooit in die kunstmatige, opgeklopte tegenstelling tussen Rotterdam en Amsterdam, maar hierdoor is eens te meer bewezen dat eendrachtige samenwerking mogelijk is.

Alle artikelen van John Schop

Karel Wasch

Auteur

Karel WaschKarel Wasch (1951) is dichter, biograaf en romanschrijver. Tevens is hij redactielid van het literaire tijdschrift Nynade.
Hij treedt regelmatig op in OBA-Live, het radioprogramma van Theodor Holman.
Voor Amsterdam Centraal schrijft Karel Wasch literaire en andere culturele bijdragen.

Meer over Karel Wasch en zijn oeuvre is te lezen op zijn eigen website.

Alle artikelen van Karel Wasch

Katja Sienknecht

Auteur

Katja Sienknecht werd geboren in Hamburg in 1966. Is al langer woonachtig in Amsterdam dan in Hamburg. Van beroep archivaris en informatiemanager. Van oorsprong milieukundig biologe.

Alle artikelen van Katja Sienknecht

Maaike Kleijn

Auteur

Maaike Kleijn heeft liever geen bio online.

Alle artikelen van Maaike Kleijn

Marije de Gram

Auteur

Marije de Gram groeide op aan de andere kant van het Noordzeekanaal - daar waar het altijd naar cacao en koekjes ruikt. Een plaats die maar één voordeel heeft: je bent zo in Amsterdam. Een aantal  jaar geleden streek ze dan ook voor definitief(?) neer in Amsterdam.

Alle artikelen van Marije de Gram

Mark Ponte


Mark Ponte (1979) is vader, historicus en journalist. Sinds 1999 woont hij in Amsterdam. Eerst in De Pijp, later Uilenstede, Marathonbuurt en De Baarsjes. Sinds twee jaar woont hij in Indische Buurt. Zie ook voetnoot.org.

Alle artikelen van Mark Ponte

Marleen Zachte

Hoofdredacteur | auteur | site-beheerder | webontwerper

Marleen Zachte vormt samen met Arnoud de Jong de hoofdredactie van Amsterdam Centraal.
Marleen is geen geboren Amsterdammer, maar na ruim dertig jaar voldoende 'ingewoond' om Amsterdam als haar stad te zien.

Alle artikelen van Marleen Zachte

Michael Minneboo

Auteur | videomaker

Michael Minneboo (Hoorn, 1977) is freelance journalist, audiovisueel programmamaker.

Alle artikelen van Michael Minneboo

Paul Hermans

Fotograaf

Fototoestel - Paul HermansAls hedendaags beeldend kunstenaar laat ik mij inspireren door de oudheid en dan voornamelijk de Griekse mythologie.
In mijn schilderijen, sculpturen en gedichten ontmoeten verleden en heden elkaar en werpen een blik op de toekomst.
Gezien mijn achtergond in de bouwkunst heeft architectuur mijn speciale interesse.
Ook fotografie en film zet ik in en lijkt het mij een uitdaging als bijdrage aan Amsterdam Centraal al deze elementen te combineren.

Alle artikelen van Paul Hermans

Peter Eijking

Fotograaf en videomaker

Geboren in Noord, maar woont nu in West.
Gaat de hele dag kris kras door Amsterdam als chauffeur gehandicapten vervoer.
Ziet zoveel van de stad dat hij alles maar eens op foto en video is gaan vastleggen.
Is in de jaren 80 diverse keren in Noord en Zuid Amerika, en Azie geweest. Heeft daarnaast ook Egypte en Israel gezien. Vond de verborgen stad van de Inca's Machu Picchu in Peru het hoogtepunt.
Maar vindt Amsterdam toch de mooiste stad die er is.

Alle artikelen van Peter Eijking

Rob Zwetsloot

Auteur, videomaker

Rob ZwetslootRob Zwetsloot is al sinds begin van de jaren tachtig actief in de media voor onder andere De Waarheid, Zeggenschap, De Staatstv, Staats/Rabotnik, de Kro, Veronica, de Vpro, Rob's Pianobar, Amsterdam FM, Mtnl en De Raad Vandaag. Zowel schrijvend voor kranten en internet als radio en tv.

Alle artikelen van Rob Zwetsloot

Ronald Offerman


Bio volgt.

Alle artikelen van Ronald Offerman

Terrence Weijnschenk


Op zijn aanrecht staat een plastic kikker. Een tastbare herinnering aan zijn oud-tante zaliger. Zo. Nu weet u iets van hem dat nog nooit wereldkundig is gemaakt.

Terrence is niet alleen vader en buurman, maar ook vrijwilliger bij Stichting HIOB (http://www.hiob.nl) en geeft les in  Sociale Media aan psychiatrisch patiënten. Tegenwoordig is hij vooral acteur en entertainer, maar ooit was hij boekhouder, raadslid in Westerpark en groepsleider naschoolse opvang.

Schrijven heeft hij altijd gedaan: gedichten en later (inmiddels uitgegeven) korte verhalen. Een roman komt er aan.
Sinds 2002 is hij te volgen op http://terrebel.blogspot.com,  korter  op http://vragen.blogspot.com en als columnist voor De Bewonerskrant van het Bewonersplatform Oud-West (Http://www.sbow.nl).

Op Twitter kent men hem als @Terrebelius en natuurlijk heeft hij een website: http://www.terrebel.nl

Alle artikelen van Terrence Weijnschenk

Tomas A. Dulfer

Auteur

Tomas A. Dulfer (*1983) is filmwetenschapper en ondernemer. Zijn levenslange passie voor film leverde hem een Bachelor en Mastertitel in Film Studies op aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is werkzaam in de film en televisiewereld en schrijft over Amsterdam als locatie in de internationale film.

Alle artikelen van Tomas A. Dulfer

Walther Ploos van Amstel

Auteur

Walther Ploos van Amstel geeft les aan de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam.
Daarnaast is hij verbonden aan TNO als expert op het gebied van mobiliteit.

Alle artikelen van Walther Ploos van Amstel

Yvette Smith

Auteur

In de afgelopen jaren woonde of verbleef Yvette Smith in achtereenvolgens Overtoomse Veld, Slotervaart, de Bijlmer en Watergraafsmeer, om via Oud-Sloten uit te komen in het immer schilderachtige Bos en Lommer.

Alle artikelen van Yvette Smith

Voormalige medewerkers van Amsterdam Centraal

Annemarie Jansen - Carla de Bruijn - Carmen Fernald - Cathelijne Hornstra - Claudia Coenen - Daniël Schut - Esther Donkers - Hein-Jan Keizer - Jaro Renout - Jeff Pinkster - Jelmer Uitentuis - Jeroen Bruintjes - Juno Blaauw - Jurrian Zoeteweij - Katja Brokke - Marco Arbouw - Menno Kooistra - Merel Roze - Nel de Jager - Odette Roest - Rafiq Friperson - Ralf Vis - Remco Daalder - Rickert van der Vlies - Ruby van Doorn - Shirley Brandeis - Stefan Kleintjes - Thijs Roes - Toine Donk - Tom de Smet - Vincent Andriessen - Wieland van Dijk -