Home > > Mokum Reclaimed

Mokum Reclaimed

Festi-afval na het feest - foto: Esther van der Meer

Jaarlijks vinden er honderden evenementen plaats in Amsterdamse parken en op Amsterdamse pleinen. 
Vaak gaat aan een evenement ook een periode van opbouw vooraf. Hierdoor zijn parken en pleinen meestal meerdere dagen niet beschikbaar voor inwoners en bezoekers van de stad. 
Daarnaast zijn parken steeds vaker de plek waar festivals zorgen voor vervuiling, schade aan flora en fauna, lawaai voor de wijde omgeving. 
Deze festivals en evenementen zijn niet per definitie vrij toegankelijk voor iedere inwoner van Amsterdam: het zijn overwegend commerciële initiatieven. Stop dus de uitverkoop van onze pleinen en parken!

Onze openbare ruimte is schaars

Parken en pleinen zijn onderdeel van onze openbare ruimte. Ze zijn voor iedereen vrij toegankelijk om er te wandelen, van groen en van rust te genieten, te sporten of te picknicken. Ze worden onderhouden met belastinggeld van inwoners. 

Met zo ongeveer iedere dag een evenement in één van onze parken of op één van onze pleinen, en dat al 
jaren, willen wij bewoners van Amsterdam een rustiger 2019 waarin de openbare ruimte weer wordt teruggegeven aan de burger. 

Openbare ruimte is van de Amsterdammers

Daarom heeft een betrokken groep Amsterdammers het initiatief genomen voor Mokum Reclaimed. 
Mokum Reclaimed is niet tegen festivals of evenementen, maar wel tegen de ongebreidelde verkoop van openbare ruimte. Geef het park en het plein terug aan de bewoners van deze stad!

Via deze crowdfunding actie wil ‘Mokum Reclaimed’ 4250 euro inzamelen – het bedrag wat nodig is om een vergunning aan te vragen voor het vrije gebruik van alle parken en pleinen in Amsterdam door niemand anders dan de bewoners van Amsterdam. 

Procedure 

Mocht deze vergunning worden verleend, dan kan er in principe op geen enkele plek in onze parken of op onze pleinen een evenement worden gehouden. De parken kunnen wij dan voor recreatie gebruiken en de pleinen om gewoon over te wandelen. 

De vergunningaanvraag kost € 4.000,00. Daarnaast zijn de kosten voor het doneren 2,9% per donatie + 
€ 0,26. Vandaar het in te zamelen bedrag: € 4.250,00. De kosten voor de aanvraag staan los van de uitkomst van de aanvraag. 

Mokum Reclaimed heeft vier maanden de tijd om het bedrag bijeen te krijgen. Daarna wil Mokum Reclaimed de vergunningsaanvraag  opstarten. 

Wat als???

Wanneer het beoogde bedrag niet wordt gehaald, doneert Mokum Reclaimed het opgehaalde bedrag aan een Amsterdams goed doel. Hiervoor zal een poll worden opgezet. 
 
Op de hoogte blijven? Suggesties? Volg @mokumreclaimed op twitter of via de website  http://mokum-reclaimed.nl/

Initiatiefnemers Mokum Reclaimed: 
Roos Suring @Roos020, @Stadsbewonor (Erik Bouwer), @openspace020, Arie van Staveren @ariedutch, Bowine Michel @BowineMichel, Duivelseiland @Bewoners1071

Contactpersoon namens Mokum Reclaimed: Roos Suring, ook bekend als @Roos020


vier reacties op "Mokum Reclaimed"

JohnN
-1-  JohnN:
Dit initiatief is weer zo'n deelreactie op de samenhangende reeks van onderwerpen, die hier al stuk voor stuk meermaals aan de orde werden gesteld. Maar grof gezegd komt het altijd neer op de vraag: ''Moet Amsterdam voornamelijk een groot feestdomein zijn en blijven?'' Wat is het beleid?
Ik zie het allemaal voorbijkomen: De Rode Loper, de binnenstad moet weer allure krijgen. Maar tegelijk heel veel massa-evenementen. Het aantal evenementen per jaar, mag dat 200+ zijn of moet het terug? Het aantal activiteiten van ondernemers dat beslag legt op de openbare ruimte, is dat oke of moet het aan banden: kunnen fietsverhuurders massaal stallingsruimte aan algemeen gebruik onttrekken? Kan het bierfietsen bestand niet teruggeschroefd, hetzelfde geldt voor wilde rondvaarten? Is het gezamenlijke aanbod van fastfood to-go aan voorbijgangers niet veel te groot en moet dat terug? Zijn er teveel verkooploketten en te grote terrassen, teveel taxi's? Of moet er van vele zaken juist meer zijn? Toerisme is de motor van de stadseconomie, een zegen of begin van een nachtmerrie?
In dat geheel past de eenvoudige vraag: is het terecht dat parken zo vaak aangewezen worden als evenementenlocatie? Kunnen we met doorslaggevende argumenten eisen dat de parken primair als openbaar groen voor rust en ontspanning moeten dienen en dus tegen misbruik als feestterrein worden beschermd?
Het is de samenhang van al deze zaken die de centrale stad aangaan. Dat is de TAAK van een stadsbestuur: het GEHEEL. Daarmee is het mis. Uit zoveel blijkt dat samenhang niet wordt nagestreefd, alles is in eilandjes van diensten verkokerd. Aansturing moet vanuit een visie voor het geheel gebeuren.
Niet de ene dienst begerig ''ja' laten zeggen tegen een leuk bedrag als pacht voor een park - en het opruimen van de rotzooi op het bordje van dienst reiniging gooien.
Milena Tsareva
-2-  Milena Tsareva:
Goed verwoord, John. De helicopterview ontbreekt inderdaad en het loopt daardoor echt de spuigaten uit. Een bijdrage aan de oplossing voor dit probleem zou kunnen zijn om ruim buiten de A10 een paar grote pleinen of velden te realiseren à la het Arena Park (of liefst nog groter) en daar lekker laten feesten. Spaarnwoude ook weer teruggeven aan de natuur. Kale vlaktes met efficiënte aan- en afvoerwegen zijn voldoende. Met een behoorlijk decor en na een paar pilletjes weten de bezoekers toch niet meer waar ze zijn.
JohnN
-3-  JohnN:
Je laatste zin brengt de humor weer terug Milena. :-) Het is waar, ze weten toch niet meer waar ze zijn, of het een dancefeest is of op vakantie. De meeste op het strand kunnen niet eens op de kaart aanwijzen in welk land ze eigenlijk zijn.
wk
-4-  wk:
.... iets voor de Coördinator Toerismebestrijding ?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.