Home > > Rood licht voor Wallenproject?

Rood licht voor Wallenproject?

Foto: Google Streetview

In 'Discussiestukken' willen we regelmatig Amsterdamse onderwerpen aan de orde stellen die in het nieuws zijn. Dat doen we natuurlijk sowieso al, maar in deze rubriek willen we de zaak meer 'open' laten, zonder er eerst zelf een opiniestuk over te schrijven.

De afgelopen week kwam in het nieuws dat twee onderzoeksbureaus het Project 1012 financieel onhaalbaar is. Dit project, dat terugdringen beoogt van prostitutie en criminele activiteiten als vrouwenhandel en witwassen, is een politiek speerpunt van wethouder Lodewijk Asscher. Maar het opkopen van al die bordelen wordt veel te duur, aldus de onderzoekers. Krijgt het Wallenproject straks rood licht van de raad?

Om het ontwerp-bestemmingsplan Herbestemming raambordelen binnenstad te kunnen realiseren, moeten er nog heel wat bordelen worden opgekocht en de waardevermindering van de panden worden gecompenseerd.
Dat geld is er niet. Hoe nu verder? Moet het project als mislukt worden beschouwd en laten we de prostitutie weer bloeien? Zijn er alternatieven? Kan men de bordeelhouders nog op andere manier dwarszitten?
Verantwoordelijk wethouder Asscher ziet in Het Parool in elk geval 'geen ruimte meer voor mega-investeringen'.
Maar bij die constatering kun je het niet laten. Je moet toch wát?


zes reacties op "Rood licht voor Wallenproject?"

Jeroen Mirck
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de uit te kopen seksbazen, dus niet bepaald onafhankelijk. Vandaag zegt burgemeester Van der Laan stellig tegen Het Parool dat Project 1012 hoe dan ook doorgaat. Hij zegt ook: "De rapporten zijn opgesteld in opdracht van de seksbazen. Het is niet vreemd dat zij concluderen dat de planschade hoger uitvalt dan gedacht: ze zijn immers straks zelf de ontvangers van dat geld."
Arnoud
-2-  Arnoud:
Het gaat om twee verschillende onderzoeksbureaus. Ik kan natuurlijk niet oordelen over de kwaliteit van die onderzoeken, maar élk onderzoek gebeurt wel in opdracht van íemand. Dat zou elk onderzoek dus per definitie onbetrouwbaar maken. Bovendien had het statistiekbureau van de gemeente geloof ik ook al geconcludeerd dat de zaak onbetaalbaar zou worden.
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Wethouder Asscher is zeer ondoordacht bezig. Behalve dat zijn plannen financieel niet kloppen en alles bijzonder slecht doorgerekend is, jaagt hij met zijn moralistische fratsen ook de (niet uit te bannen) prostitutie naar zolderkamertjes drie hoog achter, waardoor dat wereldje straks helemaal niet meer te controleren is. Hiernaast zal het toerisme -als Asscher toch zijn zin krijgt- een gigantische en structurele terugslag te verwerken krijgen die zijn uitwerking op de algehele Amsterdamse economie en werkgelegenheid niet zal missen. De toeristen waar Amsterdam het van moet hebben, komen namelijk niet alleen voor de Nachtwacht en een tochtje met de rondvaartboot, maar voornamelijk voor de coffeeshops en de dames achter de ramen. Maar ja, dat zal Lodewijk een zorg zijn. Die problemen mogen zijn opvolgers weer oplossen.
JohnN
-4-  JohnN:
Het gaat bij de bewuste panden om ruimte die per raam/kamertje per dagdeel / uur? verhuurd (kunnen) worden binnen de branche. Dat geeft uiteraard een astronomisch financieel verschil tussen de (branchegebonden) economische waarde van zo'n pand en de economische waarde van een ander vergelijkbaar pand zonderr rode lampjes. Financieel goudmijntje voor de penoze. Hier hebben de verschillende overheden zichzelf in de voet geschoten toen prostitutie tot een "eerzaam" "gewoon" beroep werd gemaakt. Zo blijft een hoerenkast een hoerenkast tenzij je forse irreële uitkoopbedragen ophoest. En dat alles omdat de fiscus de meisjes zo begerig voor inkomstenbelasting wilde aanslaan...
Wij zijn geen land voor staatsbordelen zoals in sommige totalitaire staten, dus we zullen het Asscherplan wel moeten verlaten en ons tevredenstellen met de uitwassen te blijven bestrijden.
Toch ben ik niet blij met meningen zoals Milena hierboven, die bijna de welkomstvlaggen wil uithangen voor frietkauwende, wietscorende, hoerenlopers als de belangrijkste doelgroep van toerisme in onze stad.
Milena Tsareva
-5-  Milena Tsareva:
Ik wil de welkomstvlaggen niet uithangen, ook niet bijna. Ik wil alleen reëel zijn en onder ogen zien hoe afhankelijk Amsterdam financieel eigenlijk is van deze "frietkauwende, wietscorende hoerenlopers". Maar deze zaak heeft meer haken en ogen die het net zo belangrijk maken om de krankzinnige plannen van Asscher te laten varen, zoals ik eerder al schreef.
JohnN
-6-  JohnN:
Misschien was enige verschuiving niet onwenselijk - en wellicht ook haalbaar.
Zouden we bv met spoed kunnen beginnen onze fenomenale musea te heropenen.
En de route Stationsplein - Damrak aanpakken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.