Home > > Denk mee over de toekomst van Lodewijk Asscher

Denk mee over de toekomst van Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher

Onze voormalig burgemeester Job Cohen trad onlangs plotseling terug als fractieleider van de PvdA. Sommigen zouden zeggen: ijlings verliet hij het zinkende schip. De strijd om zijn opvolging is losgebarsten. Wie dat wordt doet er niet zoveel toe, want men verwacht dat het slechts een tussenpaus zal zijn.

Want eigenlijk wacht heel de PvdA op De Messias uit Amsterdam, Lodewijk Asscher. Van hem worden de wonderen verwacht, hij zal de partij uit het graf doen opstaan.

Asscher zelf zegt in Amsterdam te willen blijven en niet naar Den Haag te gaan.
Zoiets staat natuurlijk nog maar helemaal te bezien. Want ja, wanneer het moment dáár is, zal de druk uit de Partij toch groot zijn. En dan krijg je onvermijdelijk op zeker moment het excuus: als de partij je nodig heeft, dan doe je het.

U kunt nu inzetten: zal Asscher de lokroep van de landelijke politiek kunnen weerstaan of vertrekt hij uiteindelijk toch naar Den Haag? Willen we dat hij blijft of dat hij gaat?


zes reacties op "Denk mee over de toekomst van Lodewijk Asscher"

Jeroen Mirck
Goede kans dat hij zich straks bij de volgende verkiezingen kandideert voor het lijsttrekkerschap, maar dat hangt vooral af van het succes dat die 'tussenpaus' heeft. Kijk naar Emile Roemer: iedereen vond het een oelewapper, maar hij is nu de onbetwiste SP-leider. Zoiets kan Samsom of Plasterk ook gebeuren (van de andere drie kandidaten verwacht ik dat totaal niet). In dat geval zal Asscher zich niet in de strijd mengen, verwacht ik. Gezien de wijze waarop hij momenteel bewierookt wordt, riskeert hij bovendien net als Cohen een teleurstelling. Hoezeer ook hij een veel beter debater is. Mocht de nu te kiezen leider falen, dan acht ik de komst van Asscher naar Den Haag bijkans 100%.
Jeroen Mirck
In die laatste zin ontbreekt ergens het woordje 'toch'. Het afbreukrisico mag dan hoog zijn, je streeft als polliticus toch altijd voor het hoogste en ben dienstbaar aan (de wensen van) je partij.
JohnN
-3-  JohnN:
Ik denk ook dat Asscher het voorlopig even vanuit de zijlijn aanziet hoe het afloopt met Samsom en Plasterk. Mislukken die, dan zal de roep om hem niet meer zijn te weerstaan.
Overigens lijkt mij de voorlopige keuze het best voor Samsom uit te vallen, die is wel tegen Wilders opgewassen, Plasterk heeft zijn kleine postuur niet mee en zijn kraakstemmetje geeft hem een oudmannetjes imago. Denk niet dat hij het tegen die lange peroxslungel redt.
Jeroen Mirck
Plasterk is heel ad rem. Ik denk dat hij Wilders prima aankan. Samsom komt soms wat verongelijkt over. Plasterk heeft iets souvereins. Dat lijkt me juist handig om Wilders te counteren. Persoonlijk zou ik voor Plasterk kiezen, maar het lijkt erop dat de meeste leden voor Samsom kiezen. Als worden de verschillen in de peilingen steeds kleiner. Wel een beetje verneukeratief trouwens: tussentijdse peilingen TIJDENS de stemperiode. Een deel van de PvdA-leden heeft natuurlijk al gestemd en de laatste schermutselingen (een sterke Plasterk bij DWDD, een felle sneer van Samsom richting partijgenoot Wolfsen) gemist.
JohnN
-5-  JohnN:
@ Jeroen: Dat was inderdaad niet slim natuurlijk van Samsom. Hoewel hij wel gelijk heeft vwb Wolfsen.
Ik denk dat Lodewijk Asscher er goed aan doet voorlopig maar even aan zijn wethouderschap vast te houden. Er werd ook veel teveel verwacht van Job Cohen, dan kan het alleen maar tegenvallen. Je moet kunnen meedoen in een wereld van smerige spelletjes in Den Haag, ik acht Samsom daartegen toch het meest opgewassen als de beste keus tussen de huidige kandidaten.
Herbert
-6-  Herbert:
Vergeet de peilingen. Die van De Hond moet je sowieso niet serieus nemen. Hij peilt onder mensen die zich ooit hebben aangemeld voor zijn database. Dat is dus niet representatief. en niet a-select.

Andere peilingen zijn ook niet te vertrouwen. De PvdA heeft zo'n 55.000 leden. De kans dat je onder 800 respondenten meer dan 1 PvdA-lid tegenkomt is erg klein.

En over tussenpauzen gesproken, Joop den Uyl was dat ook omdat de strijd tussen Kloos en Vondeling onbeslist was.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.