Vandaag kreeg ik een uitnodiging voor een ledenvergadering van de partij waar ik lid van ben. Op de agenda staat het concept akkoord tussen PvdA, VVD en GroenLinks over een nieuw bestuur in stadsdeelbestuur Zeeburg. Een aantal woorden uit de brief: Motie van wantrouwen, Onderhandelingen, Informateur, Coalitie.
Op stadsdeelniveau spelen de politici het staatsrechtelijke spel van de landelijke politiek na. De spelregels, zoals de vertrouwensregel en het formatieproces, zorgen op landelijk niveau voor het slagen van de democratie. Maar het is de vraag of we het gehele stelsel nou moeten toepassen op de stadsdelen. Want behalve een democratische impuls brengen de politieke regels ook politieke spelletjes met zich mee. Nu is de democratisering van de Amsterdamse politiek sinds de jaren '80 natuurlijk een positieve ontwikkeling, maar zijn we niet te ver doorgeslagen? Wat is de meerwaarde van het zogenaamde dualisme tussen het dagelijks bestuur en de raad, vergelijkbaar met die tussen het kabinet en de Tweede Kamer? Stadsdelen doen aan politiekje spelen.
De redenen die destijds aangedragen werden om stadsdelen in te stellen lijken in het huidige systeem niet meer op te gaan. Een doeltreffende beleids- en besluitvorming zou juist gebaat zijn bij een afslanking van het apparaat en betrokkenheid van de bevolking bij het stadsdeel zal altijd wel een mooie wens blijven. Een slagvaardig bestuur dat resultaten kan laten zien zou die wens uit kunnen laten komen. Zeker is dat het huidige systeem de bestuurders goed weet af te leiden van hun bestuurstaak.
Moeten we dan een stukje democratie inleveren? Ach op stadsdeelniveau, als we wat bevoegdheden terughevelen naar de centrale stad zou dat toch niet zo erg zijn?
Magneet
Van alle roemruchte Bijlmerflats is de mijne zo ongeveer de allerlaatste die gerenoveerd wordt. Aan de overkant zie ik fraaie glazen liftschachten en gezellige achtertuintjes voor de bewoners op de begane grond, maar pas in 2008 wordt mijn eigen flat getransformeerd tot de “magneet...
Straatverbod, zinvol of niet?
Mocht u binnenkort een jongere op straat zien lopen, turend op een kaartje dat hem langs verlaten straten en stegen voert, dan heeft u waarschijnlijk uw eerste hangjongere met straatverbod in het oog. Dat is een nieuw middel dat de politie kan inzetten om groepen hangjongeren van hun plek te...
Kennismaking met IJburg
Ik woon nu een kleine maand op IJburg en er is al vanalles over te melden. IJburg is leuk! IJburg is ook een beetje raar, want winkels zijn bij uitstek de ontmoetingsplek voor buurtbewoners en winkels zijn er nauwelijks.
De kennismaking met andere vlaktebewoners loopt onder andere via bus...
Een nare hoest
Ja, beste lezers, uw correspondent uit Slotervaart ligt momenteel in de clinch met een griepje. Dit gaat gepaard met een nare hoest, dus daar komt voorlopig weinig zinnigs uit.
Om u in dit nieuwe jaar toch niet meteen met lege handen te laten staan neem ik maar de vrijheid u te verwijzen...
Gelukkig nieuwjaar
Namens de Amsterdam Centraalredactie een gelukkig 2005 toegewenst.
De Annexatie van het Centrum
Vier weken geleden maakte ik melding over de onduidelijkheid van het Rhijnspoorplein; de vraag… bij welk stadsdeel hoort het nu eigenlijk?
Gister kwam ik er achter dat ook in de Czaar Peterstraat een straatnaambordje hangt waarop deze straat per abuis aan Oost wordt toegeschreven....
Fietsenstalling 2
Heb je alle obstakels overwonnen ( zie fietsenstalling ) en besluit je je fiets om wat voor reden dan ook in de bewaakte stalling te zetten, zorg dan dat je naar een ongezellig feestje gaat. Wie een half uur na middernacht aankomt op Amsterdam CS en z'n fiets uit de bewaakte fietsenstalling wil...
Centrum gaat lekker niet over gevelreclames in West
Komende vanuit de Kinkerstraat richting Overtoom, kun je de misschien wel oudste polychrome muurreclame op de hoek van de Jan Pieter Heijestraat in de Borgerstraat goed zien.
Op het muurvlak van 4 bij 6 meter las je voorheen enkel iets in de trend van "YPMA EEREN MOD HOEDEN PETTEN". De...