Home > > Centrum gaat lekker niet over gevelreclames in West

Centrum gaat lekker niet over gevelreclames in West

Komende vanuit de Kinkerstraat richting Overtoom, kun je de misschien wel oudste polychrome muurreclame op de hoek van de Jan Pieter Heijestraat in de Borgerstraat goed zien.

Op het muurvlak van 4 bij 6 meter las je voorheen enkel iets in de trend van "YPMA EEREN MOD HOEDEN PETTEN". De textieldetailhandel Ypma was daar opgericht in 1906. Later verhuisde de handel naar Den Haag. En de reclame bleef. Ze was lange tijd, tot 1990, afgedekt met een billboard.

Aan de hand van oude foto's heeft Wendy Schoenaker in opdracht van de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam (WHGA) op uiterst vakkundige wijze de volledige historische tekst opnieuw geschilderd in de oorspronkelijke kleuren: ossebloedrood en donkergroen op een okergele achtergrond met zwarte sierrand. De reportage van de restauratie is terug te vinden op haar site. Deze bijzondere restauratie maakt deel uit van een buurtproject dat ondersteund wordt door Urban II-gelden van de Europese Commissie.
Buurtbewoners, woningbouwvereniging "de Dageraad", het stadsdeel en (uiteraard) de WHGA zijn erg tevreden over het bereikte resultaat. Het toont aan dat historische (geschilderde) reclames een inmiddels geliefd deel uitmaken van ons cultuurgoed.

Inmiddels is dit de zesde restauratie die de WHGA gerealiseerd heeft, voornamelijk in het westelijk deel van Amsterdam. Een stedelijke inventarisatie door WHGA heeft aangetoond dat enkele jaren geleden nog wel een honderdtal historische reclames aanwezig waren maar dat recent een aantal wegens tekst, kleurgebruik of omvang uiterst bijzondere gevelreclames helaas toch verwijderd zijn omdat de eigenaar liever een schoon gestraalde gevel had…

Gelukkig heeft het stadsdeel centrum lekker niets te zeggen over gevelreclames in West, hahaha ;-)

(foto: Wendy Schoenaker)

dertien reacties op "Centrum gaat lekker niet over gevelreclames in West"

hansb
-1-  hansb:
prachtig! ik moet dus toch eens wat vaker naar stadsdeel Oud West.
Rick II
-2-  Rick II:
Deze dame verdient een vast contract!
An van der Hulst-Zonneveld
-3-  An van der Hulst-Zonneveld:
Leuk he, ik schijn een mooie foto gemaakt te hebben.
Met dank aan Stefan en Richard
rickert van der vlies
-4-  rickert van der vlies:
Toe maar, nog betaald met (europees) gemeenschapsgeld ook! Het moet niet gekker worden.
Wendy Schoenaker
-5-  Wendy Schoenaker:
Leuk geschreven stuk tekst..alleen jammer dat de verkeerde foto erbij staat(op de site staat hij wel goed). Deze is ong. 3 jaar geleden door ons gerestaureerd! Er staan alweer 5 restauarties gepland voor het voorjaar, oud-west wordt een pronkje!!
Ruben van Leeuwen
-6-  Ruben van Leeuwen:
Door het restaureren van de oude muurreclames wordt verleden weer heden. Heden is toekomst. Met andere woorden een toekomst met geschiedenis. (Ruben 14 jr)
Eveline
-7-  Eveline:
Amsterdam, waar ik geboren ben, leef en trots op ben.
De prachtige grachtengordel; reflectie van de gouden eeuw. De Pijp; reflectie van de industriële revolutie.
De muurschilderingen; reflectie van de handelsgeest.
Geen van allen kan ik missen als ik mijn gasten vertel over MIJN Amsterdam.
Raul y Maryet
-8-  Raul y Maryet:
Een fantastisch initiatief om deze muurreclames te willen restaureren !
Guus Rombouts
-9-  Guus Rombouts:
De muurschildering van Van Haren Schoenen op de hoek van de Bilderdijkstraat en de Terhaarstraat is afgelopen week ook gerestaureerd. Ik heb foto`s gemaakt van enkele weken geleden en van nu. Kan iemand melden hoe ik die foto`s op deze site krijg? Bijvoorbaat hartelijk voor de hulpvaardige reactie.
Guus Rombouts
-10-  Guus Rombouts:
Die van Van Haren Schoenen op de hoek van de Bilderdijkstraat en de Terhaarstraat is afgelopen week ook gerestaureerd. Ik heb foto`s van 'toen en nu'. Hoe krijg ik die op deze site? Bijvoorbaat hartelijk dank voor de informatie.
Webby
-11-  Webby:
Geweldig!
Terug in de tijd dus maar in Amsterdam, moet vaker gebeuren dus.

Kijken jullie ook even op mijn weblog: http://fotodam.web-log.nl Daar staat meer nostalgie....
Helen Fox
-12-  Helen Fox:
Hi,
Ik kom zelf ook uit de Kinkerbuurt - n.l. de Tollensstraat. Ik woon hier in Nieuw Zeeland al 54 jaar, maar Oud West (vroeger West) is wel erg veranderd. Mijn man en ik waren nog in Nieuw West in 1998, en wij zijn nog eens in de Tollensstraat gaan kijken, maar alle huizen, behalve waar wij vroeger in woonden, zijn vernieuwd en ik kon ze niet meer terug, maar die van ons was nog net zo oud. Ik heb ook gelezen dat de kant van de Kinkerstraat is door gehakt, want daar was vroeger de tram remise. Nu, ik denk niet dat ik ooit nog terug zou gaan, want mijn ouders zijn er niet meer, dus het heeft niet veel zin meer en ook mijn man is overleden.
Hartelijke groeten, ik vind het heel erg leuk weer iets te zien over “home”. [i]
clemens mol
-13-  clemens mol:
Inderdaad erg mooi. Toch zijn er ook in het stadsdeel Centrum een aantal mooie historische gevelreclame's die opgeknapt zijn. Je hebt er ook een werkgroep historische gevelreclame die veel goed werk verricht heeft.

Clemens Mol
duoraadslid Amsterdam Anders/De Groenen
stadsdeel Centrum

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.