Home > > Een schrale Kerst op de Dam

Een schrale Kerst op de Dam

Over de boom is natuurlijk genoeg te doen geweest. Die is kaal en schraal. Maar ook de rest van de Dam kun je met gemak dezelfde kwalificaties toedichten. Kaal en schraal. Kaal en schraal. Waar in andere wereldsteden de overheid zorgt voor een — letterlijk — stralende presentatie, is in Amsterdam de kerstsfeer op straat ver te zoeken.

Ondernemers op het plein klagen over de houding van het stadsdeel. De aanvraag voor de ijsbaan van de gebroeders Stuy raakte zoek. Een andere ondernemer kreeg mobiele toiletten voor zijn deur. En de vergunning die afgegeven werd voor de feestelijke terrassen, sloot het verwarmen van diezelfde terrassen uit. Daar zullen dus lekker veel mensen hun glühwein gaan zitten drinken. Kortom, vergeleken bij de parade van feestelijkheid in andere steden is het op de Dam — inderdaad — kaal en schraal.

Ik stel dan ook voor om het volgend jaar anders te doen. Na het kerstreces mogen de dames en heren van stadsdeelraad Centrum er eens goed over nadenken hoe de Dam er uit hoort te zien met Kerst. Met een ijsbaan natuurlijk. En een oliebollenkraam. En een gezellig tentje met verwarmd terras waar we glühwein kunnen drinken en poffertjes kunnen eten. Warme stroopwafels. Chocolademelk. Een kerstmarkt. Het stadsdeel mag het helemaal uitdenken. En vanaf september kunnen de verschillende ondernemers inschrijven op de plaatsen. Reken maar dat het storm loopt.

Het stadsdeel moet vervolgens niet gaan zeuren als er plaatsen open blijven. Hadden ze het maar beter moeten bedenken. Daarnaast moeten ze natuurlijk open blijven staan voor leuke ideeën. Neem bijvoorbeeld een paar open plekken op in dat plan voor de Dam. Oh, en regel een kerstboom. Een groene graag.

Ik voorspel een groot succes. En een Dam die zich kan meten met de kerstsfeer in andere hoofdsteden. Want een kale en schrale Dam, die willen wij niet.


vier reacties op "Een schrale Kerst op de Dam"

Merel
-1-  Merel:
Van mij mag er zelfs een raadslid met terugwerkende kracht op werkbezoek naar Berlijn. Daar is het sinds eind november overal kerstgezellig (terwijl ik daar eigenlijk helemaal niet van houd – en toch erg van genoten)!
hansb
-2-  hansb:
het hoeft niet eens kerstgezellig te zijn, wintergezellig is voldoende. maar dan niet die commerciële shit als nu van de Hornstra/Rado538-combi. meer vanuit het idee: deze fijne winterse Dam wordt u aangeboden UW stadsdeel Centrum. krijgen ze gelijk de positieve PR waar zo´n behoefte aan is.
ahasveros
-3-  ahasveros:
Annelieze vd Stoel…ja, wat valt daar nog over te zeggen…Kan zij niet gewoon terug naar Bergen op Zoom? Zij poogt onze mooie wereldstad in haar ingeslapen dorpske genaamd “Krabbengat” te veranderen.

Maar ja, dit verschijnsel komt vaker voor in de binnenstad:
Boerenyuppies én/of idealistische typjes met een achterlijke (achtergebleven!) provinciaalse en/of Jaren 60 mentaliteit die boven hun favoriete kroegje willen wonen om maanden daarna te klagen over geluidsoverlast van datzelfde kroegje…
Cathelijne
-4-  Cathelijne:
@hansb: natuurlijk moet het geen commerciele shit worden, maar als je poffertjes op de Dam wil verkopen, zal dat toch echt door een uitbater gedaan moeten worden.

Juist door het stadsdeel de boel te laten “ontwerpen”, kun je vermijden dat het een grote geldverdienerij wordt. Maar geef de ondernemers die er wel een gezellige Dam van willen maken een kans, in plaats van een tegenwerkend stadsdeel.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.