Mijn broeikasgas

Foto Schlijper

Ben ik mij wel bewust genoeg van mijn eigen CO2-uitstoot? Dat zijn zo van die levensvragen die mij wel eens overvallen, meestal wanneer ik nietsvermoedend op de wc zit. Een bezigheid die op zichzelf ook niet geheel klimaatneutraal zal zijn, want methaan is ook een broeikasgas.
Sommige mensen gaan heel ver in die bewustwording. Die vogelen precies uit in hoeverre ze de planeet tot last zijn qua uitstoot van broeikasgassen. Op de website van Sicirec kun je bijvoorbeeld precies berekenen hoeveel je CO2-voetafdruk (zo noemen ze dat) bedraagt. Je kunt opgeven hoeveel je reist en met welk vervoermiddel, of je vlees eet, hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt. Daaruit rolt dan het bedrag dat je kunt overmaken om CO2- of zelfs Klimaatneutraal te leven. Mocht de zee dan een keer over de duinen slaan, dan heeft het tenminste niet aan jou gelegen!

GroenLinks: Milieubelasting op terrasverwarming

Vandaag vond ik in onze mailbox een persbericht van de GroenLinks-fractie in Stadsdeel Centrum. De fractie dient vandaag een Raadsinitiatief in om milieubelasting te heffen op terrasverwarming.

Minder kinderen voor milieu

Heb ik mij net een antieke kolengestookte 26-cylinder Fiat Topolino (of zoiets, ik kan de naam niet goed meer lezen) uit 1936 aangeschaft, mag ik er straks niet meer de mee de binnenstad in! Bijna het hele gebied binnen de ringweg wordt milieuzone en daarin zijn dergelijke auto's verboden. Op zich niets mis mee natuurlijk, maar waarom nu alleen weer binnen de ring? Waarom niet meteen de hele stad?

Vuurwerkverbod is zo gek nog niet

Het voorstel dat het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte eind vorig jaar deed om het afsteken van vuurwerk door particulieren tijdens de jaarwisseling te verbieden, werd min of meer weggehoond door zijn raadscollega's. Met de gevolgen van het vuurwerk vers in het geheugen lijkt de achterban van die politici inmiddels veel positiever over een verbod. 

Moet het licht uit?

"Dit is de waanzin ten top. Wat wil die deelraad? Dat er straks helemaal geen toerist meer naar Amsterdam komt?" Zo reageerde de eigenaar van een souvenirshop op het voorstel van GroenLinks de lichtvervuiling in het centrum terug te dringen. Ook in reacties op Amsterdam Centraal...

Klimaatbosjes of echte actie?

Een bedrijventerrein als groene long van de stad. Dat klinkt als een contradictio in terminis; een schijnbare tegenstelling. Bedrijven staan toch symbool voor vervuiling, samen met vliegtuigen en Hummers? Het zou zo het nieuwe verkooppraatje van de Kamer van Koophandel kunnen zijn om de...

De vrachttram

In Dresden rijdt hij al, de CarGoTram. In Wenen hebben ze de GüterBim. Als het aan milieuwethouder Hester Maij ligt komt er ook in Amsterdam een vrachttram. Hij zou moeten worden ingepast in de dienstregeling van de 'gewone' tram, want feitelijk ligt het spoor er de meeste tijd ongebruikt bij.

Rijkswegen en rentmeesterschap

Amsterdam raakt steeds verder volgebouwd en daardoor moeten de inwoners steeds verder reizen voor een frisse hap lucht en een dosis rust. Natuurgebieden in de directe omgeving van de stad zijn daarom voor Amsterdam van wezenlijk belang. Verbijsterend is dan ook het voornemen van verkeersminister Karla Peijs (CDA) om het plan voor een snelwegverbinding tussen de A6 en de A9 maar weer eens op te poetsen.

Het Amsterdamse Milieu

Het milieu, wat was dat ook alweer? Iets met gras. Een impopulair thema. Nooit urgent, zal uiteindelijk wel loslopen, niet grijpbaar genoeg om er echt wakker van te liggen. Beetje groen hier, biologisch productje kopen bij de Albert Heijn en de burgerplicht is weer gedaan. Dat dacht Hester...