Home > > Minder kinderen voor milieu

Minder kinderen voor milieu


[Klik voor vergroting]

Verdorie nogantoe zeg! Hadden ze dat niet eerder kunnen zeggen? Heb ik mij net een antieke kolengestookte 26-cylinder Fiat Topolino (of zoiets, ik kan de naam niet goed meer lezen) uit 1936 aangeschaft, mag ik er straks niet meer de mee de binnenstad in! Bijna het hele gebied binnen de ringweg wordt milieuzone en daarin zijn dergelijke auto's verboden.
Op zich niets mis mee natuurlijk, maar waarom nu alleen weer binnen de ring? Waarom niet meteen de hele stad?
Ja, zult u tegenwerpen, in de buitenwijken is de vervuiling minder hoog. Bovendien is er meer natuur die al dat fijnstof wel eventjes fijn opvangt. Nou, dat weet ik nog zo net niet!

Zelfs ik, als volstrekte leek op natuurgebied, kan de verontrustende signalen waarnemen. Hier in Slotervaart bijvoorbeeld vliegen van die grote zwarte vogels rond. Die zingen niet, maar maken een heel raar schor en krassend geluid. Dat kan nooit goed zijn! Volgens mij is al dat fijnstof hun op de stembanden geslagen.
Ander voorbeeld: de grote witte vogels. U weet wel, die beesten die tevens kunnen drijven. Als je eens hoort hoe die klinken! Wanneer je er een collectebus van het astmafonds naast zet is ie zó vol! Bovendien zijn ze chronisch aan de groene diarree, dus dat is ook al een veeg teken.

Maar waar het mij vooral om gaat zijn de dubbele maatstaven die worden gehanteerd. Want Schiphol mag natuurlijk gewoon onbekommerd over onze milieuzone blijven vliegen. U moet eens komen kijken hoe mijn witte balkonstoelen eruit zien! Niet wit dus!
Of neem het rookverbod. Dat geldt landelijk en niet alleen binnen 'mileuzones'. Waarom kan dát dan wél?

Nederland wurgt zichzelf in regeltjes en bureaucratie. Vooral doordat bij elk regeltje weer een creatieve manier wordt gevonden om het te ontduiken. En dus moet ook daarvoor weer een ander regeltje worden verzonnen. Sturen ze eerst al die rokers met hun stinkende sigaretten het koude terras op, worden vervolgens de terrasverwarmingen verboden. Op zich is daar natuurlijk wel wat voor te zeggen, want het is een belachelijke energieverspilling. Maar let op mijn woorden: zodra die rokers straks buiten in lompen gehuld zich staan te verdringen rond vuurtjes in oude olievaten, mag dat natuurlijk óók weer niet. Dat is immers slecht voor het toeristisch imago van de stad.

In andere landen zitten ze niet zo te kneuteren. Ik kom bijvoorbeeld net terug uit Noorwegen. Uit Tromsø om precies te zijn. Die stad ligt 300 kilometer boven de poolcirkel. Je moet niet denken dat die Noren daar de moeite nemen om hun elektrische badkamerkacheltjes uit te zetten. Die staan gewoon permanent aan. Roken in de horeca is er eveneens verboden, maar over een terrasverwarming doen ze niet moeilijk.
Om de auto 's morgens een beetje vlot te kunnen laten starten hebben ze zelfs parkeerplaatsen met een stopcontact om elektrische verwarming onder de motorkap te plaatsen. De auto's in Noorwegen zijn dus beter af dan de rokers in Amsterdam. Maar ja, in Noorwegen hebben ze een milieu in overvloed, heel veel olie en maar weinig mensen.

Het feit dat ze in het buitenland nonchalanter zijn, is voor ons natuurlijk geen excuus om het milieu dan óók maar te laten sloffen. Maar pak dan eventjes flink door. Ik zou zeggen: stel voor elke burger een quotum vast aan schadelijke stoffen die hij maximaal mag uitstoten. Huisdieren vallen onder het quotum van de baas.
En natuurlijk: niet méér kinderen krijgen, zoals Rouvoet wil, maar juist minder!
Misschien komen we dan in de verre toekomst nog eens in dezelfde luxe positie als de Noren!


tien reacties op "Minder kinderen voor milieu"

Dr.D
-1-  Dr.D:
Maar boven de poolcirkel wonen en een luxe positie klinkt nogal tegenstrijdig ...
John Zwart
-2-  John Zwart:
Je haalt nogal veel onderwerpen bij elkaar binnen deze column. Maar om 1 punt er uit omhoog te halen: het opkrikken van het kindertal in Nederland zoals door Rouvoet wordt gepropageerd is natuurlijk een gotspe in een wereld, waar het grootste probleem de overbevolking is. (waar overigens alle andere problemen in directe of indirecte wijze mee gerelateerd zijn) Link: http://www.hernehim.nl/poez...
estherd
-3-  estherd:
Volgens mij heeft Rouvoet geheime contacten met de medische wereld, want vanaf zomer 2008 mogen alle vrouwen die erom vragen een ruggeprik, een nogal reveolutionaire stap voor ons Nederlandse beval-maar-thuis-bij-kaarslicht-beleid. Ik voel een geboortegolf aankomen ;)
Amsterdammer
-4-  Amsterdammer:
Gewoon het belastingvoordeel voor oude auto's opheffen.
John Zwart
-5-  John Zwart:
@Amsterdammer
zet nog niet genoeg zoden aan de dijk.

wereldwijd stoppen met oorlogvoeren is een optie die de doelstellingen voor 2020 onmiddellijk bereikbaar maken.
zo simpel, en zo onmogelijk is het, gezien de menselijke aard.
John Zwart
-6-  John Zwart:
@estherd
misschien de rauwvoet er even op wijzen dat de Here heeft gesproken: “in smarten zult gij uw kinderen baren”.

in amerika is het al decennialang gebruikelijk dat bevallingen onder aneasthesie plaatsvinden. misschien is dit weer een aanpassing van nederland in de richting van de amerikaanse levensstijl:
I want it, I want it now, and I want it painless. Because I pay for it.
Chantal
-7-  Chantal:
Ik geloof dat ik nu echt duidelijk heb wat voor kabinet wij hebben, een echt jaren 50 kabinet. De spuitjes zijn tegenwoordig ook al terug als geliefde groente.
John wat lees ik nu, mogen we alleen nog maar in een Smart baren? Wel een beetje krap hoor.
Laten we allemaal nog even de boeken van Reve lezen, dan weten we gelijk wat ons verder nog te wachten staat.
John Zwart
-8-  John Zwart:
@Chantal
dat zijn niet mijn woorden hoor, ik citeer de Heilige Boeken.
Voor wat mijn eigen mening betreft: ik zelf ben niet van het geslacht dat baren kan. Maar ik heb wel diverse keren een bevalling van A t/m Z meegemaakt en meebeleefd. In het merendeel is bij een goede voorbereiding en adequate medische en vooral ook empathische begeleiding met een redelijk verdraaglijke pijn te verdragen.
In gecompliceerde gevallen kan natuurlijk een aneasthesie toegepast worden, naar het oordeel van de begeleiding. Het zonder meer toedienen van een ruggeprik aan elke vrouw die daar bij binnenkomst om vraagt vind ik een amerikaanse benadering. Het toepassen van een keizersnede zonder de minste medische noodzaak vind ik een verarming. (Dat is namelijk de volgende stap, die geëist gaat worden van de medische staf).
Anders maar niet baren, goed voor het milieu.
estherd
-9-  estherd:
@john: natuurlijk hoeft niet elke vrouw aan de ruggeprik, maar er moet KEUS zijn, en geen getuttel over de hoofden van de barende vrouwen heen. heel simpel: wil je pijnbestrijding, dan kan dat, en wil je dat niet, dan niet. is niks amerikaans aan, is gewoon humaan!
Babette
-10-  Babette:
Geen wonder dat vrouwen steeds minder kinderen willen. Bevallen wordt nu gezien als een vreselijke toer, uitermate pijnlijk en de meest vreselijke gebeurtenis in een vrouw haar leven. Jeetje, waar zijn de tijden dat vrouwen er om de twee jaar wel eentje baarden? Kom op Rouvoet, nog harder roepen dat er meer kinderen moeten komen. Kom op met die fokpremies. Huppa, niet zeuren, maar baren vrouwen. Daar zijn jullie voor.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.