Home > > Duivendrecht hoort bij Amsterdam

Duivendrecht hoort bij Amsterdam

Amsterdam - Als ik naar Amsterdam Zuidoost reis, reis ik door Duivendrecht. Mooi dorp aan de voet van een enorm station. Echt een enorm station. Er is geen klein dorp in Nederland dat zo'n groot station heeft. Hoewel sinds de nieuwe dienstregeling de intercitytreinen naar Utrecht en verder er niet meer stoppen, kan niemand zeggen dat dit station er niet toe doet.

En wie stappen er in de trein? Het zijn allemaal mensen die in Amsterdam werken, en in Weesp en Almere wonen. Of in Amersfoort, of nog verder. En daarnaast zijn er nog tamelijk veel mensen die via deze weg richting Schiphol en verder reizen.
Hier zie je ze: de forensen die dagelijkse heen en weer reizen. Iedereen werkt in Amsterdam of misschien nog op Schiphol. De mensen die rennen om hun trein of metro te halen, snel boodschappen doen bij de stationssupermarkt omdat ze morgen ook weer moeten ontbijten. En wat zijn we blij als de trein geen vertraging heeft en wat zijn we blij dat we niet in onze lease-panda in de file staan.

Maar kom op... Duivendrecht? Dit is geen Amsterdam, dit is Duivendrecht! Dit dorp is volledig in beslag genomen door de hoofdstad, bestaat zelfstandig maar is volledig afhankelijk van de stad. Waarom?

Het dorp is geheel ingesloten in Amsterdam. Als je van Zuidoost naar het centrum fietst fiets je meestal door Duivendrecht. Ik snap dus niet waarom de Duivendrechters nog zelfstandig door willen gaan. Duivendrecht hoort eigenlijk gewoon bij Amsterdam.

39 reacties op "Duivendrecht hoort bij Amsterdam"

jg
-1-  jg:
ik vermoed nog steeds dat station duivendrecht helemaal geen uitgangen heeft. er stappen volgens mij alleen maar mensen over.
Henk
-2-  Henk:
Inderdaad, waarom is Duivendrecht eigenlijk een zelfstandige stad binnen Amsterdam? Is het alleen een burgemeester ofzo die dwars ligt?

Ook als je de Metro neemt is het een vage bedoening. Op een doorgaande lijn zit je eerst in Amsterdam, dan opeens 2 haltes is het officieel geen Amsterdam, en dan opeens is het weer wel Amsterdam. Ik vraag me af hoeveel mensen überhaupt weten dat halte van de madeweg officieel niet bij Amsterdam hoort?

Zelfde verhaal met de trein: Amsterdam Centraal, Amsterdam Muiderpoort, Amsterdam Amstel, Duivendrecht(?), Amsterdam Bijlmer Arena.

What's next? Oud-zuid wat ook officieel een aparte stad wil worden?
Henk
-3-  Henk:
@jg ik vermoed dat je een grapje maakt, maar voor als het toch serieus bedoeld was. Duivendrecht heeft natuurlijk wel degelijk uitgangen. De meest in het oog lopende uitgang komt direct op een pad uit dat naar Venserpolder loopt (Amsterdam dus). De uitgang die naar Duivendrecht toe gaat is een beetje verstopt. Met je rug richting Centraal is het aan de linker kant, helemaal op het einde van het perron richting Diemen en dan met een trap omlaag.
Arnoud de Jong
Je bent de boel nogal aan 't annexeren, hè? Eerst Amstelveen, nu Duivendrecht...
Meteen maar Groningen ook doen dan? ;-)
Regina Wilkens
-5-  Regina Wilkens:
@Arnoud, alles, maar dat niet!
Peter
-6-  Peter:
Ik zie het probleem niet wat er is, laat duivendrecht lekker duivendrecht zijn zeg, net alsof de wereld echt een andere plek wordt als duivendracht amsterdam is ofzo. Wat een non-discussie, zijn er echt mensen die DIT enorm belangrijk vinden?
Thijs Roes
-7-  Thijs Roes:
Haha, heel goed Jelmer, annexeren die handel :).

Al is het alleen maar om de absurde situatie dat Amsterdam Bijlmer Amsterdam Bijlmer heet, en dat Amsterdam Duivendrecht nog steeds door het leven mag gaan als gewoon Duivendrecht.

Toen ik nog niet in Amsterdam woonde snapte ik daar nooit iets van.

Het is wel zo dat als je Duivendrecht annexeerd, je net zo goed heel de gemeente Ouder-Amstel inlijven.
John Zwart
-8-  John Zwart:
Zo gaat het recente historisch besef al in de mist verloren. Even opletten mensen: Ooit was het de bedoeling dat de Bijlmerpolder, die in meerdere gemeenten lag, volgebouwd zou worden door de gemeenten Duivendrecht, Abcoude etc., maar een aantal wijze heren in Den Haag die toen de bovengemeentelijke beslissingen mochten nemen waren van mening dat alleen een gemeente als Amsterdam een dergelijk grootschalig project aankan. Men was toen nog van mening dat Amsterdam een kampioeen in het succesvol realiseren van ambitieuze grote projecten was.
Zo breidde Amsterdam zich plotseling uit tot <b> voorbij </b> Duivendrecht en realiseerde de succesvolle stadsuitbreiding Bijlmermeer als een soort poliep die de randgemeenten binnendrong.
Dit feit aanhalen voor een gerechtvaardigde annexatie van Duivendrecht etc. is dus nogal hovaardig.
Stel dat Den Haag had gemeend dat niet de stad Utrecht het best in staat was om Leidserijn te bouwen, doch Amsterdam, (gezien het schitterende paradepaardje Bijlmermeer...) zouden dan stemmen opklinken om het hele tussenliggende vechtgebied meteen maar aan Amsterdam toe te voegen? Het is maar een gedachte die bij me opkomt. Het is maar goed dat sommige reageerders op deze site geen bestuursmacht hebben. Ze hebben zoveel landhonger dat nare voorbije tijden weer in onze geest te herleven.
Henk
-9-  Henk:
@John
>Dit feit aanhalen voor een gerechtvaardigde annexatie van Duivendrecht etc. is dus nogal hovaardig.

Misschien, maar dat doet niets aan het feit af dat Duivendrecht -nu- voor ieders gevoel midden in Amsterdam ligt. Dat het dan officieel geen Amsterdam is, is gewoon een onduidelijke en over-bureaucratische situatie. Het verleden er bij halen is leuk, maar tot hoe ver ga je terug? Ongetwijfeld is er in de tijd van de Noormannen of misschien wel de Spanjaarden ook het een en het ander voorgevallen dat nu als 'stom' of als 'onrechtmatig' kan worden aangemerkt. Wellicht dat er vroeger een stam was die het gebied dat nu grofweg Amsterdam en Duivendrecht is in bezit had, en was er een rare vete waardoor het gebied wat nu Duivendrecht is, ten onrechte aan iemand anders werd toegekend?

Duivendrecht is van toepassing op Amsterdammers. Ze doorkruisen het als ze zich binnen hun eigen stad bewegen. Amsterdam is van toepassing op Duivendrechtenaren. Ze zullen ongetwijfeld ruim gebruik maken van de winkels, scholen, vervoer en andere voorzieningen van Amsterdam.

Echter, officieel is Duivendrecht dus niet Amsterdam, terwijl dat praktisch wel zo is. Dat heeft een aantal vervelende consequenties inzake stemrecht, inspraak procedures, vergunningen etc. Het is ook onduidelijk voor mensen van buitenaf. Waarom staat Duivendrecht niet op de NS kaartjes automaat onder Amsterdam? Amstel en Bijlmer arena staan daar wel! Als je de omgeving niet kent is het al te makkelijk om te denken dat de 'losse' Duivendrecht een hele andere Duivendrecht is dan die midden in Amsterdam ligt.

Het is leuk dat iemand boven met Groningen aankomt, maar dat is natuurlijk grote onzin. Met Groningen heb je als Amsterdammer in de regel niets te maken. Zelfs het nabije Haarlem ligt nog steeds ver genoeg weg om Amsterdammers en Haarlemmers niets met elkaar te maken laten te hebben. Echter, bij Duivendrecht is dat nadrukkelijk anders. Dat ligt -in- Amsterdam als een soort enclave, waardoor er gewoon een heel andere situatie ontstaat.
John Zwart
-10-  John Zwart:
Dat de Bijlmermeer nog een groene polder was met o.a. Duivendrechtse koeien etc., daar hoef je niet voor terug naar de Middeleeuwen. Ik herinner me het nog precies en fietste graag daar doorheen, via het dorp Duivendrecht naar Abcoude en Loenen. Dat slokop Amsterdam daar onverhuurbare flats ging bouwen geeft de stad nog niet het recht ongebreideld verder te annexeren. ook al hebben ze al een groot stuk van het dorp opgevreten om dat overstapstation te bouwen.
Dat een slokop “nadrukkelijk” het recht heeft ongeremd daarmee door te gaan is onzin. Als jouw buurman het huis aan de andere kant van jouw woning erbij koopt heeft hij “nadrukkelijk” niet meteen het recht om jou ook uit je huis te gooien, of vind je van wel?
Jouw redenering is typisch iets wat bij bulldozers en tanks past: “Ik heb dikke spierballen dus ik sla je plat, dat is mijn recht.”
Alle gemeenten die gevraagd worden 'samen te werken' met Amsterdam zijn bij deze gewaarschuwd: vóór je het weet word je opgevreten. Er wordt nu al begerig gekeken naar Almere, zodra ze het voor elkaar hebben om een bruggenserie door het IJmeer te leggen gaat die ambitie van start, wat ik je brom.
John Zwart
-11-  John Zwart:
De Antillen zijn van toepassing op Nederland. Nederlanders doorkruisen de Atlantische Oceaan als ze heen en weer gaan tussen de Antillen en Nederland. Dus de Atlantische Oceaan en een groot deel van de Caribbean is van Nederland?
Hoor je eigenlijk wel wat je zegt?
Henk
-12-  Henk:
@John
Hoor je eigenlijk wel wat je zegt?

Ik neem aan dat je het tegen mij hebt? Ik hoor niet wat ik daarboven opschreef, maar ik lees het wel :P

De situatie die je schets m.b.t. de Antillen is natuurlijk geheel anders. Het lijkt me niet zo moeilijk om dat in te zien, toch? Een complete oceaan is wel even wat groter dan een dorpje midden in Amsterdam wat amper groter is dan een gemiddelde wijk in de rest van Amsterdam.

Gegeven de kleine schaal van het geheel lijkt het me vrij stug dat de gemiddelde Duivendrechtenaar op geen enkele manier gebruik maakt van de voorzieningen die de stad Amsterdam biedt. Het loopt allemaal zo in elkaar over, je maakt daar gewoon gebruik van zonder dat je er zelf erg in hebt.

Ik merk trouwens ook steeds vaker dat (jongere) inwoners van Duivendrecht (die in Amsterdam op school zitten, er winkelen, er uitgaan) gewoon zeggen dat ze uit Amsterdam komen tegen buitenstaanders. Net zoals je tegen iemand die uit pak 'm beet Groningen komt niet zegt dat je uit de Baarsjes komt, niet waar?

Jouw redenering is typisch iets wat bij bulldozers en tanks past: &#8220;Ik heb dikke spierballen dus ik sla je plat, dat is mijn recht.&#8221;

Maar wie heeft het over plat slaan? Is het feit dat De Baarsjes een stadsdeel van Amsterdam is vernederend voor haar inwoners? Is dat voor Osdorp zo? Voelden de oud-Osdorpers zich overwonnen toen Osdorp bij Amsterdam kwam? Ik heb mijn oudtante er nooit over gehoord eerlijk gezegd.

En Almere... tsja, dat is een geval apart ja. Er zijn inderdaad nadrukkelijk plannen om Almere en Amsterdam naar elkaar toe te laten groeien. Dat is niet opslokken, maar een uitgestippeld plan. Gegeven de geografische locatie misschien een beetje vreemd, maar gezien de bewoners van Almere (-veel- oud-Amsterdammers) wat begrijpelijker.

Maar goed, ik snap dat jij het soort persoon bent die liever zag dat elke provincie, en het liefst elk dorp volledige autonomie had. Gewoon elk dorp een volledige regering, met een voltallige gemeenteraad, eigen politie, eigen leger, etc?

Laten we de staat Nederland dan ook maar opheffen he? Want dat “Nederland” alle provincies heeft 'opgeslokt' zal jou ook wel niet aanstaan. Lekker Holland weer als apart land? En dan 1 stap verder, alle steden weer volledig onder eigen beheer. Was dat in de tijd van de stammen ook niet zo? Toen kwam die provincie met haar dikke spierballen en sloeg alle aparte dorpjes plat, toch?
John Zwart
-13-  John Zwart:
@Henk.
Je schrijft zwart-wit naar jezelf toe.
En beschuldigt mij van hetzelfde, maar ik houd je alleen maar een spiegel voor.
Terug naar het onderwerp.
Het feit dat Den Haag ooit de fout heeft gemaakt Amsterdam het ultieme recht op volbouwen van de Bijlmermeer te geven wordt niet teruggedraaid, nee. Maar het blijft een fout ook al kan die helaas niet worden teruggedraaid. Het argument om dan maar door te bulldozeren is het “recht van de sterkste” dat er ooit toe leidde de Nazi Duitsland ooit macht over alle omringende landen had. Dat is gelukkig wel teruggedraaid. Einde discussie wat mij betreft, want jij blijft toch op de veroveringstoer, als een kleine gemeente de aangrenzende grote stad een hand geeft, rukken ze eerst je armen eraf en dan zeggen ze: kijk die zielige invalide, zullen we hem nu maar meteen opruimen? Groot, groter, grootst, alsof dat alleen maar zegeningen brengt: zie de bodemloze put die de Bijlmer 25 jaar lang is geweest.
Henk
-14-  Henk:
@John
dat er ooit toe leidde de Nazi Duitsland ooit macht over alle omringende landen had.

Ik vind dat je nu echt wel te ver gaat hoor. Je wilt ons geliefde Amsterdam vergelijken met de gruwelen van het Nazi regime? Zo meteen ga je nog verklaren dat Cohen persoonlijk Duivendrechtenaren op de trein naar een of ander eng kamp zal gaan zetten!?

Je praat echt vreselijk negatief over het idee van bij elkaar horen. De tijd van kleine onafhankelijke dorpjes is er gewoon niet meer, zeker als ze helemaal in of aan een andere stad zijn gegroeid. Dergelijke dorpjes onafhankelijk houden voegt alleen maar stapels bureaucratische overhead toe. Zoals gezegd, je termen zijn erg negatief.

“rukken ze eerst je armen eraf”

Dus alle mensen die b.v. in Osdorp wonen moeten zich voelen alsof hun armen eraf gerukt zijn? Is dat wat je bedoeld? Wat nou als ik je uit de eerste hand kan vertellen dat dat helemaal niet zo is? Iedereen woont daar gewoon en voelt zich Amsterdammer. Niemand voelt zich alsof zijn armen er af zijn gerukt.

Juist om mensen zoals jij tegemoet te komen is er in Amsterdam het concept van de stadsdelen verzonnen. Een gedeelte van de stad is dan officieel onderdeel van Amsterdam, maar heeft tevens een hoge mate van lokale eigen bevoegdheid.
Jochem Floor
-15-  Jochem Floor:
Kom op zeg, dat is wel een beetje erg simpel gesteld. Al die grote steden hebben de dorpjes, dorpen en stadjes in hun omgeving in zich opgenomen. Zie Brussel, Berlijn, Keulen, Munchen, Parijs, Barcelona, Kopenhagen en Londen, om er maar een paar te noemen. Die vroegere omgeving maakt nu gewoon deel uit van de grote steden en het is echt niet zo dat die voormalige voorstadjes zijn ge-eindigd als kolonies van hun centrum. Integendeel, in die steden heb je soms een evenwichtiger ontwikkeling dan in Amsterdam, dat uiteindelijk toch altijd weer op zijn binnenstad gefocust blijft.
Leo
-16-  Leo:
Uhm, Duivendrecht is onderdeel van de Gemeente Ouder Amstel. Onafhankelijk van de hoofdstad, maar er ook mee verbonden, net zoals Diemen bijvoorbeeld. Als Amsterdam het voor het zeggen zou krijgen hebben we binnen de kortste keren Utrechtse toestanden in dat gebied en is alle groen dichtgebouwd. Wordt de Amstel net als in de 19e eeuw al gebeurde in het kader van de stadsvergroting, ingekapseld in bewoonde wijken. Staan er appartementen aan de rivier die de stad haar naam gaf en schuift de stadsproblematiek een paar kilometer naar het zuidoosten. Laat Amsterdam nu eerst eens zorgen dat het orde op zaken stelt in IJburg, in Zuidoost voordat het haar begerige handen uitstrekt naar deze buurtgemeenten. En trouwens.....is Almere niet een betere optie. Daar kunnen ze nog wel wat goede verbindingen met de Hoofdstad gebruiken......
Peter
-17-  Peter:
De gevaar van annexeren zit hem in het bebouwen van de duivendrechtsepolder, en als iets voorkomen moet worden, is de aantasting van de scheggenstructuur!
tripleX
-18-  tripleX:
Groot kans dat over een paar eeuwen Amsterdam, Rotterdam en Den Haag één stad zijn geworden, de Randstad, met een groot groen park in het midden.
Ingrid
-19-  Ingrid:
Ga eens naar ARCAM dan kun je allerlei voorstellen zien tot annexatie. Kijk anders even op de site van de Provincie Noord Holland, zie je waar deze club zoal mee bezig is. Voorheen noemde men dit de ontwikkeling van de Noordvleugel.
John Zwart
-20-  John Zwart:
@Henk
Ik weet niet met welk recht je nu ook al voor alle Osdorpers spreekt.
Elders op deze site lees ik dat er toch heel wat mensen zijn die zich zorgen over (oud) Osdorp en de polders maken.
Ik weet dan ook zeker dat er veel Duivendrechtenaren zijn die vrezen dat ze zelf niets meer over hun eigen omgeving te zeggen houden, zodra de annexatie een voldongen feit is.
Wat voor “last” hebben Amsterdammers er eigenlijk van, dan alleen dat de namen van de (metro) stations verwarrend lijken? Voor iemand die uit Timboektoe komt, ja, maar jullie die “dagelijks Duivendrecht doorkruisen” weten toch wel beter?
Laat dat dorp toch met rust, het is al erg genoeg wat ze overkwam. Dat ze door zuidoost in een houdgreep werden genomen.
Henk
-21-  Henk:
@John Zwart
Ik weet niet met welk recht je nu ook al voor alle Osdorpers spreekt.

Dat is gewoon 1 stadsdeel waar ik heb gewoond en waar toevallig een oudtante van me al sinds mensenheugenis woonde. Osdorp is een voorbeeld van een stadsdeel dat ooit in een ver verleden een apart dorp was. De sentimenten die jij eerder beschrijft en maar blijft beschrijven (nazi duitsland, armen afrukken, houdgrepen) zijn daar gewoon niet aanwezig. In ieder geval ik heb ze niet gehoord...

@John
[i]Ik weet dan ook zeker dat er veel Duivendrechtenaren zijn die vrezen dat ze zelf niets meer over hun eigen omgeving te zeggen houden, zodra de annexatie een voldongen feit is.[i]

Je bedoeld net zo als dat de mensen die nu in oud-zuid wonen niets over hun eigen omgeving te zeggen hebben? Of zoals de mensen die nu in oost-watergraafsmeer wonen niets over hun omgeving te zeggen hebben?

Als je jouw redenering doortrekt heeft eigenlijk niemand in de stad meer iets over zijn eigen omgeving te zeggen. Elk stadsdeel heeft dus niets te zeggen, want ze horen bij Amsterdam? Een vrij absurde redenatie natuurlijk. Volgens jouw manier van denken zou alles wat nu een stadsdeel is in Amsterdam eigenlijk een volledig eigen gemeente moeten worden? Of is dat ook nog te groot, en wil je liever dat elke wijk een gemeente wordt? Gemeente Venserpolder, gemeente Buitenveldert, gemeente de pijp, gemeente Rivierenbuurt. Want alleen dan hebben de mensen iets over hun eigen omgeving te zeggen?

Ik hoop dat je inziet dat dat toch een redelijk absurde gedachtegang is. Het probleem met een dergelijke aanpak is een enorme overhead in het ambtelijk apparaat. Als elke wijk een aparte gemeente moet worden van jou, of op z'n minst een apart dorp, dan betekent dat dat er veel meer ambtenaren nodig zijn, dat er met veel meer mensen eindeloos overlegd moet worden om de kleinste dingetjes te regelen. Elke wijk (uhh, dorp) gaat dan z'n eigen riolerings systeem aanleggen en onderhouden, via eigen regeltjes, via eigen vergunningen, via eigen bedrijfjes. Wat kabels in de grond doortrekken in een enkele straat? Mag je meteen met 4 gemeentes om de tafel.

Ik moet toegeven, het is wel typisch Nederlands 'polderen', maar of het efficiënt is? Of mensen hier nu echt gelukkig van worden?
John Zwart
-22-  John Zwart:
Tekstcorrecties gewenst:
“worden” in tekst Henk waar het verwijst naar mijn reacties dient gelezen te worden als “blijven”.

Sommige mensen reageren op het pleiten voor het behoud van iets, alsof er gepleit werd voor terugdraaien van de klok.
Inzicht in helder begrijpend lezen hebben ze blijkbaar niet onder de knie. Dender niet zo door mensen, want het slaat allemaal nergens op. Je maakt je er alleen maar belachelijk mee.
En Henk, de groeten aan je oudtante, ik hoop dat je haar nog af en toe opzoekt zodat ze niet teveel vereenzaamt tussen het steen.
John Zwart
-23-  John Zwart:
En lees nog even het item “vaarwel landelijk Osdorp”.
De plannen zal Henk waarschijnlijk toejuichen.
Maar er staan gelukkig ook een paar kanttekeningen van critici.
-24-  :
Ja, dat Duivendrecht niet bij de gemeente Amsterdam hoort is op het eerste gezicht misschien vreemd (al geeft John daar een correcte historische verklaring voor). Maar is dat dan direct een reden om het te annexeren? Nergens uit dit stukje wordt duidelijk welk probleem daarmee eigenlijk precies wordt opgelost.

Wellicht zou het toe te juichen zijn als GVB en NS omwille van de duidelijkheid besluiten om de stationsaanduidingen aan te passen, zoals er ook een station Schiedam-Rotterdam West bestaat, zonder dat daar ooit een grenscorrectie aan te pas is gekomen.

Voor het overige kan ik mij zo voorstellen dat inwoners van Duivendrecht (of Amstelveen, of Diemen, om maar wat andere potentiële overnameprooien te noemen) juist wel blij zijn met hun zelfstandige status. Je mag aannemen dat de gemeenten Ouder-Amstel en Diemen meer oog hebben voor de noden van hun bevolking dan de bestuurders in de verre Stopera, voor wie Duivendrecht straks gewoon een van de vele stadsdelen zou vormen, wier belangen niet zelden ondergeschikt zijn aan die van de centrale stad (zie, bijvoorbeeld, Science Park Watergraafsmeer).
John Zwart
-25-  John Zwart:
@ Wieland van Dijk
Ik ben blij dat er toch wat meer mensen zijn die niet voetstoots er vanuit gaan dat annexaties van randgemeenten een 'natuurlijk' en 'logisch' en onontkoombaar proces zijn. Hoe groter een stad wordt hoe meer wordt gevoeld in stadsdelen (en het eerst en sterkst natuurlijk in de buitenste randen) dat er in de Stopera weinig aan hen gelegen ligt (ze hebben al zoveel aan hun ambtelijke hoofd).
Het enige concrete argument dat de mensen die zo hevig voor annexaties van allerlei randgemeenten pleiten is vermindering van 'bureaucratie' en onduidelijkheid van stationsaanduidingen.
Zodra echter een stad groeit blijkt de behoefte aan een bestuurslaag die directer communiceert dan de centrale overheid. Dat was de reden waarom er in Amsterdam 'stadsdelen' werden ingesteld. Ik denk dat we daarmee het argument 'bureaucratie' voldoende hebben behandeld. Ik erger me eraan als dat paard steeds weer van stal wordt gehaald.
Een ding is zeker, wat er nog aan authentiek groen polderland rondom de stad te vinden is, danken we hoofdzakelijk aan de zelfstandige randgemeenten. Zodra die zijn verdwenen komen de grootschalige projecten er gelijk bovenop en verdwijnt alles onder een dikke laag spuitzand.
Henk
-26-  Henk:
@John
En Henk, de groeten aan je oudtante, ik hoop dat je haar nog af en toe opzoekt zodat ze niet teveel vereenzaamt tussen het steen.

Als ik opmerkingen als deze lees, en dan helemaal als deze:

Zodra die zijn verdwenen komen de grootschalige projecten er gelijk bovenop en verdwijnt alles onder een dikke laag spuitzand.

Ergens kan ik me niet helemaal aan het gevoel onttrekken dat jij gewoon een hekel hebt aan grotere steden.

Hoe denk je dat steden als Londen en Parijs, maar ook steden als Berlijn, Frankfurt, Rome etc ooit zo groot geworden zijn? Die zijn niet van de een op de andere dag als 'grote' stad ontworpen en neergezet.

Er is altijd sprake van een groeiproces, en bij dit groeien is annexatie en opnemen van omliggende dorpen en gebieden onoverkomelijk. Overal is het land wel officieel van iemand, en elk stukje grond is wel historisch als 'iets' aan te wijzen.

Als het aan mensen zoals jij lag, John, dan was Amsterdam nimmer groter geweest dan een dorp. De 'stad' Amsterdam was dan nu pakweg het gebied geweest tussen de dam, oudezijds en nieuwezijds. Ook in het verleden zullen er wel allemaal Jonhnetjes zijn geweest die wilden behouden en de groei van Amsterdam wilden stoppen.

Ik ben heel blij dat men daar in het verleden niet naar geluisterd heeft en ik hoop met heel m'n hebben en houden dat men in de toekomst ook niet naar types zoals jij zal gaan luisteren.

Als ik in een dorp wil wonen verhuis ik wel naar zo'n klein gehuchtje ergens in Drente ofzo. Misschien zou jij dat eens kunnen overwegen? ;)
Richard
-27-  Richard:
Een onzinnige discussie. Duivendrecht is geen Amsterdam, net zoals Diemen en Halfweg dat niet zijn. Ieder normaal mens kan dat snappen. Het is dus logisch dat een station in Duivendrecht ook 'Duivendrecht' heet. Met de Middeleeuwen of de nazi's heeft dat niets te maken, alleen met gezond verstand.
RudiPensionado
-28-  RudiPensionado:
Formeel gezien zou het GVB dus in Duivendrecht geen haltes mogen hebben?
Giz
-29-  Giz:
Als Amsterdam de Bijlmermeer gewoon volgens afspraak na 12 jaar weer had teruggeven was deze hele nonsens discussie niet nodig geweest.
Henk
-30-  Henk:
@Giz
En als de heren van Amstel zich aan hun afspraken hadden gehouden had Duivendrecht nog bij Utrecht gehoord i.p.v. bij Noord Holland.

What's your point?

Als we allemaal de dingen die in het verleden gebeurd zijn zo slecht vinden, zullen we dan Duivendrecht maar weer terug geven aan Utrecht?

Of is dat feit opeens niet te betreuren omdat dat Utrecht betreft en die niet slecht is zoals Amsterdam dat in de ogen van enkele hier wel is?
Jeanne
-31-  Jeanne:
ik vraag mij af waar jullie allemaal wonen, want als echte Duivendrechter peins ik er niet over om bij Amsterdam te moeten horen. Laat ons lekker in ons best bereikbare dorp van Nederland zitten. Wij zijn er blij mee.
-32-  :
@Rudipensionado (28/2): Nee, dat betekent het niet. Het GVB werkt in opdracht van de Stadsregio Amsterdam (het voormalige ROA), waar de gemeente Ouder-Amstel bij is aangesloten, net als Diemen, Amstelveen en nog een aantal randgemeenten.
Chris
-33-  Chris:
De gemeente Ouder &#8211; Amstel bestaat uit de kernen Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel plus het buurtschap Waver.

Het Station Duivendrecht staat op grondgebied van de gemeente Ouder &#8211; Amstel en is zeker van enorme omvang. Waarom ook niet als je je enigszins kunt verplaatsen in een ontwikkelingsbeeld van het gebied Amsterdam &#8211; Amstel tot en met het Academisch Medisch Centrum.

Om als regelmatige treinreiziger reizend van Amsterdam (- Amstel) naar Bijlmer of Weesp te stellen dat Duivendrecht bij Amsterdam hoort is een gevolg van beleving en als zodanig van niet te onderschatten belang. Maar nogmaals de dorpskern Duivendrecht bestaat niet zelfstandig is onderdeel van Ouder &#8211; Amstel.

Ouder &#8211; Amstel maakt met meerdere gemeentes deel uit van de Stadsregio Amsterdam. Reeds voordat het Station Duivendrecht in aanbouw kwam ging ook de gemeente Ouder &#8211; Amstel akkoord met een bepaald ontwikkelingsbeeld van het gemeentelijk grondgebied door het toenmalige ROA (Regionaal Orgaan Amsterdam). Thans is het zover dat door de raad van Ouder &#8211; Amstel in de eerste helft van 2008 definitief besloten is op zeer korte termijn binnen de Dorpskern Duivendrecht verdichting en verstedelijking toe te passen.

Aan de rand van de Dorpskern Duivendrecht ligt het Station Duivendrecht. Daar ligt het Duivendrechtse Veld. Nu nog braakliggend maar als het aan het bestuur van Ouder &#8211; Amstel ligt zal deze locatie binnen korte tijd volgebouwd zijn met de hoogbouw die in overeenstemming is met de Rembrandtoren aan de Amsterdamse Omval.

De beleving van elke treinreiziger dat Duivendrecht bij Amsterdam hoort zal alleen maar toenemen. Het zij zo.

10 juli 2008
Chris van der Linden
Bewoner van een Zonnehofflat
kurt
-34-  kurt:
laat duivendrecht en ook diemen lekker zo blijven als het is. wat is er mis mee? ouder-amstel legt amsterdam doorgaans geen strobreed in weg. en die kleine dorpskernen hebben ook hun charmes voor de betreffende bewoners. kinnesinne?
kurt
-35-  kurt:
we kunnen trouwens ook gewoon het station weer slopen. nu de intercities daar niet meer stoppen is het inderdaad een molog waar duivendrecht meer last dan plezier van heeft.
londen, frankfurt en meer van die grote steden bestaan allemaal aan een ratje toe van deelraden of min of mer zelfstandige dorpjes net als amsterdam dus. nix mis mee.
Henk
-36-  Henk:
Laat duivendrecht en ook diemen lekker zo blijven als het is. Wat is er mis mee?

Tsja, dat is een typische conservatieve opmerking.

In 1230 was er een zekere Jan Klaaszoons die het volgende zei (vertaald vanaf oud Nederlandsch):

“Laat Amestelleredamme gewoon de vijfhonderd hutjes laten zijn op de dijk tussen Santpoort naar Weesp. Wat is er mis mee?”

Als mensen zoals Jan Klaaszoons (en tegenwoordig Kurt) de overhand hadden, ja, dan was Amsterdam nog steeds niets meer geweest dan 500 hutjes...

Londen, Frankfurt en meer van die grote steden bestaan allemaal aan een ratje toe van deelraden of min of mer zelfstandige dorpjes net als amsterdam dus. Nix mis mee.

Maar voor b.v. Frankfurt die horen wel officieel bij Frankfurt om het voor iedereen wat duidelijker te maken. Iets als de Lärchenstraße 65933 Frankfurt, Duitsland had lang geleden nog als adres Lärchenstraße 65933 Griesheim, Duitsland.

Omdat het vroegere kleine plaatsje Griesheim helemaal is opgenomen in Frankfurt, is het ook gewoon Frankfurt gaan heten, maar de naam Griesheim is bewaard gebleven als 'Stadtteil'. Het is maar enkele haltes met de schnellbahn, voelt aan de ene kant helemaal als onderdeel van Frankfurt en aan de andere kant nog een beetje als een apart dorpje. Niets mis mee toch?

In Amsterdam zelf hebben we hier ook genoeg voorbeelden van. Ik noemde al reeds Osdorp als recent voorbeeld.
J zwart
-37-  J zwart:
Inderdaad, we moeten het verkopen aan de grootse en beste bieder.
Dat hebben we ook met succses bij KLM gedaan dat daarna de kast werd leeggehaald werd met lede ogen aangezien, er werd ook veel over gedebatteerd. Ook heeft het lang geduurd voordat de realiteit doordrong, dat als je iets verkoopt je er niks meer over te vertellen hebt. dat hierna financieele en maatschappelijke problemen ontstonden zal diegene die het verkocht heeft een zorg zijn , zijn aandelen waren al verkocht.
Is dit een kattebelletje? Nee feit is dat de geschiedenis zich altijd blijft herhalen, ook hier.
JohnN
-38-  JohnN:
Ik hecht eraan er hier op te wijzen dat John Zwart en JohnN wel 1 en dezelfde persoon zijn maar NIET dezelfde die hierboven reageert als J zwart.
Milan
-39-  Milan:
Ik Begrijp beiden kanten maar het is omgeven door Amsterdam dus ja. Kijk ik woon in ''Terhole'' en als dat ooit omgeven zal zijn door Hulst heb ik er geen problemen mee dat wij ook Hulst zouden heten. Natuurlijk als stadsdeel Terhole dat er een beetje nostalgie blijft.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.