Home > > Klimaatbosjes of echte actie?

Klimaatbosjes of echte actie?

Een bedrijventerrein als groene long van de stad. Dat klinkt als een contradictio in terminis; een schijnbare tegenstelling. Bedrijven staan toch symbool voor vervuiling, samen met vliegtuigen en Hummers?

Het zou zo het nieuwe verkooppraatje van de Kamer van Koophandel kunnen zijn om de bedrijvigheid te stimuleren ondanks het rood-groene college in de stad. Maar nee: het is het toekomstbeeld van de wethouder van milieu, Marijke Vos, die afgelopen week 3 walnotenbomen plaatste op Westpoort. Zoiets noemt ze een klimaatbosje.

"Klimaatbosjes bestaan uit minimaal 3 walnotenbomen die in een opvallende driehoeksvorm worden geplant. Deze herkenbare ‘baken’ staan symbool voor de individuele verantwoordelijkheid in de mondiale klimaatproblematiek."

Haar nobele streven de wereld een stukje schoner te maken heeft ze de afgelopen weken kracht bij gezet door maar liefst 17 bomen te plaatsen in de gehele stad. Ik kan dat soort zaken waarderen, maar ik vind het ook nogal mager. Denkt de gemeente Amsterdam echt de wereld te redden met 17 boompjes in eigen stad?

Waarom koopt Amsterdam niet een mooi stuk oerwoud? Waarom gooit de gemeente niet alle PC Hooftstraattractoren de stad uit? Of een orginelere: als je je auto een hele dag in je parkeergarage laat staan hoef je niks te betalen. Zijn dat niet veel betere opties dan 17 bomen?

Ok, alle kleine beetjes helpen, en bomen zijn nog mooi ook (meestal). Maar dan is natuurlijk de vraag: waarom wil de gemeente die bomen nou weer net op een plek hebben waar een normaal mens niet uit vrije wil heen gaat. Westpoort. Het bebouwde deel van dit deel van Amsterdam bestaat vooral uit loodsen: grote bedrijven waar ook nog eens relatief weinig mensen werken. De rest is nog in ontwikkeling. Het is nu een langgerekte kale kleivlakte waar geen struik of boom te vinden is.

Inderdaad kan daar wel wat plant bij. Maar alle grond is al in-bestemd: overal staan bedrijfspanden gepland. En vooralsnog weinig groenvoorziening. De drie walnotenboompjes van Vos helpen natuurlijk niet tegen de milieuvervuiling die de nieuw te vestigen bedrijven opleveren.

Bedrijven moeten hun eigen parkeergelegenheid hebben: dat eist de gemeente voordat het bedrijf zich vestigt. Waarom maken we niet zo'n zelfde eis voor het aantal bomen dat een bedrijf bezit?

Het was een leuke actie van de wethouder, maar het milieu in de stad is meer gebaat bij harde cijfers en slimmere actie. Klimaatbosjes helpen het milieu nauwelijks verder. Wil de wethouder echt iets aan het milieu doen, dan stopt ze met boompjes planten, en zorgt ze voor veel grootschaliger actie.


vijf reacties op "Klimaatbosjes of echte actie?"

-1-  :
Als ik klaar ben met lachen over het woord 'klimaatbosje', ga ik je stukje nog een keer lezen Jelmer! :)
alex
-2-  alex:
Op een braakliggend rangeerterrein in het Westelijk Havengebied zijn twee weken geleden met toestemming van de gemeente 1.300 bomen gekapt. En passant moet een kampje van stadsnomaden wijken, zonder alternatief. Reden: de aanleg van een stortplaats voor giftig beton en vervuilde bagger...

Mevrouw Vos heeft dus nog 1.300 - 17 = 1.283 boompjes te planten de komende tijd, en vlot ook!
-3-  :
@alex: Mevrouw Vos krijgt het druk! Want om de ontbossingsrazernij van Stadsdeel Zuidoost te compenseren mag ze nóg wel een paar duizend bomen planten. En dan heb ik nog niet eens het Bijlmerpark meegerekend, dat binnenkort ook gaat worden vernacheld.

Klimaatbosjes, my foot! Laat ze er een paar op de A10 planten. Overdwars. Dát helpt.
Marjon
-4-  Marjon:
Die Mevrouw Vos toch! Ze moest kostte wat kost naar Amsterdam maar alleen als ze tot wethouder gekroond zou worden. Mevrouw Vos, ze heeft een lieve glimlach maar kan en zal nog geen deuk in een pakje boter slaan. Ze kon een giga-gifschip niet tegenhouden, ze knipt linten door en plant nu weer klimaatbosjes. Tjonge tjonge. Wat een schertsvertoning! Waar zijn die ambities nu van die wethouder! Misschien gewoon een sluw vosje geweest om in Amsterdam te werken? Geen zin meer in reizen? Gewoon lekker achterover hangen in haar luie stoel? Pffffff.
alex
-5-  alex:
De 'greenwashing' actie van Vos vond nota bene plaats op 150 meter afstand van het onlangs gekapte bos... Dit hadden de resterende stadsnomanden van Hedonia eerder moeten weten.

zie: http://www.ravagedigitaal.o...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.