Een bedrijventerrein als groene long van de stad. Dat klinkt als een contradictio in terminis; een schijnbare tegenstelling. Bedrijven staan toch symbool voor vervuiling, samen met vliegtuigen en Hummers?
Het zou zo het nieuwe verkooppraatje van de Kamer van Koophandel kunnen zijn om de bedrijvigheid te stimuleren ondanks het rood-groene college in de stad. Maar nee: het is het toekomstbeeld van de wethouder van milieu, Marijke Vos, die afgelopen week 3 walnotenbomen plaatste op Westpoort. Zoiets noemt ze een klimaatbosje.
"Klimaatbosjes bestaan uit minimaal 3 walnotenbomen die in een opvallende driehoeksvorm worden geplant. Deze herkenbare ‘baken’ staan symbool voor de individuele verantwoordelijkheid in de mondiale klimaatproblematiek."
Haar nobele streven de wereld een stukje schoner te maken heeft ze de afgelopen weken kracht bij gezet door maar liefst 17 bomen te plaatsen in de gehele stad. Ik kan dat soort zaken waarderen, maar ik vind het ook nogal mager. Denkt de gemeente Amsterdam echt de wereld te redden met 17 boompjes in eigen stad?
Waarom koopt Amsterdam niet een mooi stuk oerwoud? Waarom gooit de gemeente niet alle PC Hooftstraattractoren de stad uit? Of een orginelere: als je je auto een hele dag in je parkeergarage laat staan hoef je niks te betalen. Zijn dat niet veel betere opties dan 17 bomen?
Ok, alle kleine beetjes helpen, en bomen zijn nog mooi ook (meestal). Maar dan is natuurlijk de vraag: waarom wil de gemeente die bomen nou weer net op een plek hebben waar een normaal mens niet uit vrije wil heen gaat. Westpoort. Het bebouwde deel van dit deel van Amsterdam bestaat vooral uit loodsen: grote bedrijven waar ook nog eens relatief weinig mensen werken. De rest is nog in ontwikkeling. Het is nu een langgerekte kale kleivlakte waar geen struik of boom te vinden is.
Inderdaad kan daar wel wat plant bij. Maar alle grond is al in-bestemd: overal staan bedrijfspanden gepland. En vooralsnog weinig groenvoorziening. De drie walnotenboompjes van Vos helpen natuurlijk niet tegen de milieuvervuiling die de nieuw te vestigen bedrijven opleveren.
Bedrijven moeten hun eigen parkeergelegenheid hebben: dat eist de gemeente voordat het bedrijf zich vestigt. Waarom maken we niet zo'n zelfde eis voor het aantal bomen dat een bedrijf bezit?
Het was een leuke actie van de wethouder, maar het milieu in de stad is meer gebaat bij harde cijfers en slimmere actie. Klimaatbosjes helpen het milieu nauwelijks verder. Wil de wethouder echt iets aan het milieu doen, dan stopt ze met boompjes planten, en zorgt ze voor veel grootschaliger actie.
vijf reacties op "Klimaatbosjes of echte actie?"
Mevrouw Vos heeft dus nog 1.300 - 17 = 1.283 boompjes te planten de komende tijd, en vlot ook!
Klimaatbosjes, my foot! Laat ze er een paar op de A10 planten. Overdwars. Dát helpt.
zie: http://www.ravagedigitaal.o...