Home > > Amsterdam gaat toch geen tonnen besparen?

Amsterdam gaat toch geen tonnen besparen?

Centraal Station in Second Life
Amsterdam - Hoeveel levens leidt u? Eentje? Volgens sommige Nederlandse gemeentes is dat niet genoeg. Zij willen namelijk dolgraag met u in contact treden. Niet op straat, in het stadhuis of bij u thuis op de koffie, maar online in Second Life. U weet wel, die virtuele wereld die zo vaak in het nieuws is omdat weer een bedrijf er een filiaal geopend heeft; die plek waar iedereen zich voordoet als iemand anders, behalve de enthousiaste filiaalbouwers, die de hemel op internet denken gevonden te hebben.

Zo liet wethouder Frits Huffnagel voor de gemeente Den Haag een virtuele strandtent aanleggen voor 30.000 euro en stak de gemeente Zoetermeer 25.000 euro in een virtueel stadhuis. Een persconferentie die wethouder Bé Emmens gisteren in dat stadhuis gaf, werd verstoord door een virtuele streaker en al snel door een boze wethouder voortgezet in de gewone wereld. Maar de ambtenaren juichten: "Met al die publiciteit van de afgelopen weken hebben we voor tonnen bespaard".
De gemeente Amsterdam doet nog niets in Second Life maar schijnt zich wel te beraden op de mogelijkheden. Dat werd even actueel toen het virtuele Amsterdam uit Second Life, een door een Amerikaan gemaakte replica van de stad die als verkoop- en uitgaanscentrum dient, op eBay te koop stond. De gemeente hapte gelukkig niet toe en voor 50.000 euro kwam dit Amsterdam in handen van projectontwikkelaar Nedstede.

Huffnagel droomde bij de lancering van zijn strand van een grote toekomst (zie video): "Hier rondlopend krijg ik inspiratie voor nieuwe mogelijkheden. In de toekomst zal co-creatie een belangrijke rol gaan spelen op Second Life. Er kunnen experimenten worden gestart, met participatieprojecten en ook bestaat de mogelijkheid om met Hagenaars te discussiëren over conceptuele modellen voor de structuurvisie." Dat er voorlopig alleen een bordje 'vacatures' staat, dat mensen naar de reguliere website doorverwijst, moeten we waarschijnlijk aan de kinderschoenen wijten.

Een dag later schudde dagblad de Metro hem al wakker. Hoewel het rotweer was buiten, was het Haagse strand waar het altijd mooi weer is, helemaal leeg. Wat Huffnagel wil zal in een verre toekomst wellicht ooit gebeuren op internet, maar dan wel buiten het commerciële Second Life om en pas nadat er nog heel wat is geëxperimenteerd om de juiste vorm te vinden. Leuk om te volgen, onnodig om als gemeente zelf aan mee te doen.

En die tonnen dan, die Zoetermeer verdiend heeft? Willen we die niet ook voor Amsterdam? Wanneer Amsterdam denkt toeristen naar de stad te kunnen halen omdat er in Second Life zo’n interessante doelgroep rondloopt, laat ze dan rustig een reclamebord huren in de virtuele Arena in Second Life of wat posters ophangen in het al bestaande virtuele Amsterdam. Maar dat de Amsterdamse burger bereikt kan worden via Second Life en ook nog eens verleid kan worden tot een zinvolle uitwisseling van standpunten, is een volstrekte illusie. Zonde van het geld.

vier reacties op "Amsterdam gaat toch geen tonnen besparen?"

f.bol
-1-  f.bol:
Ja, Huffnagel geeft altijd graag een stuivertje belastinggeld uit, zo is ook in Amsterdam gebleken. Of was dat geld ook virtueel? Nee toch?
Ronald
-2-  Ronald:
Gemeentes die investeren in/op Second Life? Raar, want gemeentes bestaan bij de gratie van geld wat van hun burgers wordt verkregen door het innen van Belastinggeld. Het zijn dus de burgers die hier investeren. Zelfs politici en bestuurders zijn tegenwoordig de weg kwijt, maar burgers laten het over hun kant gaan door nauwelijks gebruik te maken van hun democratische recht bestuurders/politici eens terug te fluiten.
Bodosan
-3-  Bodosan:
Misschien zou de gemeente eens kunnen overwegen te gaan kijken op http://www.3dee.nl
Dezelfde mogelijkheden tegen aanzienlijk lagere kosten. En ook nog Nederlands.
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Second life is natuurlijk voor mensen die het niet kunnen redden in hun First life..

Ik heb vernomen dat daar ook al een bibliotheek is geopend, en vraag mij werkelijk af waar het boek over gaat wat men daar kan lenen..(-: Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.