Home > > Pril geluk in Zuideramstel

Pril geluk in Zuideramstel

Zuideramstel - Door het mooie weer van de afgelopen dagen begint de natuur volop te ontwaken, ook in en om Amsterdam. De bomen komen in rap tempo in het blad, in de grachtengordel bloeien de iepen en de tuinen staan vol narcissen en hyacinten. In Waterland en bij het Gein vliegen de grutto's en kieviten je om de oren.

En als klap op de vuurpijl heeft een paartje ooievaars afgelopen week zijn nest gebouwd op de reclamezuil van de RAI. Broedende ooievaars zijn in Amsterdam niet uniek (voor zover ik weet broedde er in 2002 nog een paartje op Frankendael), maar wel een zeldzaamheid. Bovendien is de broedlocatie op zijn zachtst gezegd apart. De ooievaars vliegen af en aan met nestmateriaal en lijken zich weinig aan te trekken van de topdrukte die de Auto-RAI met zich meebrengt.
Waar de vogels vandaan komen is onduidelijk, maar het is aannemelijk dat het gaat om in gevangenschap opgegroeide exemplaren. Eén van de dieren is geringd en zou dus uit een dierentuin of herintroductieproject afkomstig kunnen zijn, maar het is nog niet gelukt om de ring af te lezen.

Waarom de ooievaars uitgerekend de reclamezuil hebben uitgekozen om hun nest te bouwen, en niet bijvoorbeeld een boom in het nabijgelegen Beatrixpark, is een raadsel. Het kan te maken hebben met de vele reigers in het Beatrixpark. Reigers zien ooievaars als concurrenten en hebben nogal eens de neiging om ze te verjagen.

Hoe dan ook: mochten de ooievaars inderdaad tot broeden komen, dan kunnen ze bij de RAI hun borst natmaken. Ooievaars zijn bijzonder honkvast en gebruiken vaak jaren achtereen hetzelfde nest. Bovendien zijn ze in het kader van de Faunawet beschermd en mag het nest dus niet verwijderd worden.

Wie weet kunnen we de komende jaren dus genieten van ondergepoepte Fiat-, Lancia- en Alfa Romeoreclames. Dat is een mooie opgestoken middelvinger van Moeder Natuur, precies zoals ik het graag zie. Nu maar hopen dat de ooievaars in de buurt van de RAI voldoende kikkers kunnen vinden.

Foto: Menno Kooistra

twaalf reacties op "Pril geluk in Zuideramstel"

Regina Wilkens
-1-  Regina Wilkens:
Tja, natuur moet zijn plaats hebben. Als het niet anders kan, dan maar middenin de stad (nou ja: aan de rand van...)
-2-  :
hey zou het niet kunnen dat dit dan dat paartje van Frankendaal is? Het stikt daar namelijk van de reigers, tegenwoordig!
Rob
-3-  Rob:
goeie fotosoep (of zijn die ooievaars echt 6m hoog?)
-4-  :
De Amsterdamse ooievaars (Ciconia ciconia ssp. mokumensis) wel. Daarom winnen ze het ook altijd van de Haagse ooievaars (Ciconia ciconia ADOnis).
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Goed gezien Marco, (en geschreven!)

Ooievaars houden van HOOG. Waarom zou ik je niet kunnen vertellen, wel dat zij altijd de hoogste boom (in de natuur) kiezen om te broeden. Ook in Artis is dat het geval. Dat er daar ook 'laag' eieren uitkomen heeft vast te maken met de rust die dieren daar wordt gegund.

Wie weet zijn het wel Ooievaars die in Artis zijn geboren en aan innovatie doen! (-; Yanny
oerWouter
-6-  oerWouter:
Leuk hoor, ik was vanochtend in de buurt en ben even gaan kijken, prachtig gezicht. Raad iedereen aan even een kijkje te nemen...
Tina
-7-  Tina:
Het is ook niet te geloven! Ik ga zeker een kijkje nemen, kom er dagelijks langs. En ik ben het helemaal met je eens Marco. “Dat is een mooie opgestoken middelvinger van Moeder Natuur, precies zoals ik het graag zie”.
Peter Kaas
-8-  Peter Kaas:
De klok/thermometer op deze zuil is nog steeds niet gefixed.. een mooie opgestoken middelvinger van de RAI?!
Jose
-9-  Jose:
Zag ze vaak langs mijn raam vliegen in Buitenveldert en wist niet waar ze thuishoorden. Leuk te lezen dat ze op de RAI-zuil een nest hebben gebouwd.
Jose
-10-  Jose:
Kom er eerst nu achter dat dit artikel uit april 2007 stamt!!! Maar de ooievaars zie ik wel, alleen...waar zitten ze?
Ante
-11-  Ante:
De ooievaars in het Vondelpark doen het prima, ik kon niet zien of er al kleintjes waren. Vorig jaar twee.
bianca
-12-  bianca:
ooievaars in frankendael park zitten al jaren op hun honk daar ook dit jaar er zitten er nu 4 op het nest mooi gezicht!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.