Home > > De ganse dag gegak

De ganse dag gegak

Ganzenstekenover
Slotervaart - Na bespreking van de hangganzen in Geuzenveld-Slotermeer, zijn het nu de ganzengangs in Slotervaart die aangepakt moeten worden. Op diverse plaatsen in het stadsdeel maken ze de buurt onveilig en de bewoners knettergek. "Het klinkt alsof ze elkaar vermoorden! En het gaat dag en nacht door," zegt een bewoner. In woonwijk Oostoever (tussen de Jan Evertsenstraat en Robert Fruinlaan in) slaapt niemand meer met het raam open en kunnen kinderen niet meer glijden op de glijbaan - alhoewel het glijeffect met wat ganzenpoep me juist extra glijplezier lijkt te geven. Maar dat is vanuit kinderperspectief gezegd. Rond de Cornelis Lelylaan kunnen automobilisten niet meer van de haaientanden en andere voorrangsborden op aan. De ganzen steken over wanneer zij dat willen. Het stadsdeel heeft de meest gansvriendelijke ganzenverdrijver aangetrokken: Martin Hof van Hofganzen bv.
Hof redde als 7-jarige een ganzenvrouwtje van de dood in het Stadspark van Coevorden en is sindsdien ganzenspecialist en -redder van beroep. Op 22-jarige leeftijd begon hij Hofganzen en staat hij garant voor een gansvriendelijke aanpak in gemeentes waar bewoners gek worden van de ganzen.
De blik van de mannetjesgans in dat Coevordense water, toen het vrouwtje na herstel terugkeerde, vergeet Hof (nu 23) nooit meer. "Ganzen zijn enorm sociale beesten." Op fluistertoon, met lichte snik in zijn stem: "Ganzen kunnen zelfs liefdesverdriet hebben." Heel mooi, maar toch willen ze in Slotervaart wat minder gegak, minder geschijt en willen ze voorrang nemen en krijgen volgens de menselijke regels.

Afmaken komt niet voor in het woordenboek van Hof en blij is hij ook dat gemeentes, op aandrang van de Dierenbescherming, een plaagdieren- in plaats van ongediertebestrijding prefereren. En dus worden de twintig ganzen in woonwijk Oostoever geweerd door een hek bij het water, zodat ze niet meer daar aan wal kunnen klimmen. De groep van veertig op de rotonde van de Lelylaan wordt uitgedund. Stelletjes worden bijeen gehouden en daarvoor doet Hof gedegen research. Ondertussen krijgt de rotonde 'vies' gras, zodat de dagelijks ganzengang daar naartoe al snel verleden tijd zal zijn. De paar stellen die Hof weghaalt om de groep zo wat minder omvangrijk te maken, mogen ook niet klagen. Zij zijn welkom op een landgoed bij een kasteel in Belgie. Een woonomgeving waar ze in Slotervaart jaloers op kunnen zijn.

acht reacties op "De ganse dag gegak"

Suffie
-1-  Suffie:
Uniformpje aantrekken en het Sierplein opsturen..?

Raar, schiet me zo ineens te binnen...
Diana
-2-  Diana:
Vroeger werden huisdieren bij huis gehouden en was degene die ze heeft aangeschaft verantwoordelijk voor het welzijn en het aantal dieren. Tegenwoordig mogen de aantallen niet meer worden gereguleerd omdat men het doden van een dier zielig vindt. Nu mag de gemeenschap de kosten opbrengen van onnodig dure beheermaatregelen. Niet de kennis, maar de emotie regeert.
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Suffie, leuk idee! (-: Yanny
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Shirley, de tijden zijn veranderd!

Ooit hadden we Moeder Gans..

De mens is kennelijk toch in staat te leren!

Leve Martin Hof! (eigentijdse ganzenhoeder) en moge hij nog vele navolgers krijgen.(-; Yanny
Aarnt Lievens
-5-  Aarnt Lievens:
Ik kan je aanraden een keer contact op te nemen met buurtkrant “De Eilander” van de Oostelijke Eilanden. Zij hebben ervaring met een actie om de ganzen weg te krijgen. Ook is het gelukt om een grootscheepse actie om een kolonie van 25 goudkuifpinguins aldaar te vestigen te voorkomen. http://www.wcob.demon.nl/ei...
Succes!
Ronald
-6-  Ronald:
Ik zou een afgevaardigde van de Partij voor de Dieren er op af sturen. Misschien een collectieve gakgak-wake?
jose
-7-  jose:
nee ze hoeven helemaal niet weg ik woon hier al 30 jaar zie het probleem niet
ronald 14
-8-  ronald 14:
Al enige jaren geniet ik van de ganzen bij de Johan huizingalaan, die nu door burgerlijk wangedrag vanwege het voeren op de hoek het slachtoffer worden. Zet dan een bordje neer zoals in osdorp. De onooglijke kruising met de lelylaan wordt opgefleurd door die ongecompliceerde ganzen, die zelf kunnen oversteken; dat gaat prima daar. Zelfs begeleidde ik ze wel eens, maar ze kunnen het zelf; dat die politieauto's niet konden wachten, nou ja. Pak dat saaie viaduct maar eens aan, er boven is spoorvorming, waar regenwater blijft liggen, dat je op je hoofd krijgt, als er weer te hard wordt gereden(misschien moet schipaanboord daar eens schouwen). Dat plastiekje “lelylaan leeft” geldt niet voor twee dode kraaien op de afrit noordzijde geplet lagen. Groen naast een snelweg is een goedkope oplossing, de ganzen van de gracht gakken niet, zijn alleen zichzelf en netjes. De ganzen van de noordoever vond ik begin van het jaar erg moeilijk doen, misschien iets voor een ganzenfluisteraar...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.