Home > > Welkom in de fietshel

Welkom in de fietshel

Foto: Thomas Schlijper
Amsterdam - Fietsen door de hoofdstad is een hel. Ik wist het al jaren, maar vandaag is mijn irritatie tot een absoluut dieptepunt gekomen. Zojuist was ik namelijk slachtoffer van een hit & run. Op de Hobbemakade. Ik stond keurig te wachten voor het rode stoplicht toen bij het optrekken een a-sociale taxi'ende pooierbak zijn rechter buitenspiegel tegen mijn rug schurkte. De hufter reed met een verbogen spiegel gewoon door, mij vol verbazing en tierend achterlatend.

Nou was mijn frustratie al behoorlijk gevoed tijdens de heenreis. Mijn lieftallige vriendin en ik wilden namelijk al maandenlang naar 'Bodies', de ranzige expositie in de Beurs van Berlage en vandaag moest het er maar eens van komen.
Helaas dikke vette pindakaas is de Beurs gelokaliseerd aan het Damrak, oftewel enkel benaderbaar als je de grootste en meest onheilspellende obstakels bent gepasseerd. Maar goed, het waren de laatste weken dus we moesten wel. Dus borst vooruit, knie-, schouder-, hoofd-, scheen-, elleboogbeschermers en tok om en op hoop van zegen dan maar. Nu moet ik er bij vertellen dat ik in de mooiste buurt van Amsterdam woon, de Pijp, en een rit naar het centrum bijna verplicht langs alle Noord-Zuid lijn barricades moet. Dus het begint al bij de Ferdinand Bol, die na een korte periode van vrije toegang ook weer fijn open ligt. Afgezien daarvan was en is het daar altijd al een fietshel geweest doordat elke randdebiel fietspad en trottoir als één geheel ziet. Wil het toeval ook nog dat mijn fietsbel kaduuk is. Dus dat schiet ook niet op. Als je dat stuk gered hebt begint de lol weer van voren af aan in de Vijzelgracht. De smalste paadjes zijn vrijgehouden voor de fietsers, dus ook daar is het opletten geblazen en je wurmen tussen hekken, zandhopen, lelijke mensen en zondagsrijders. Even tussendoor: fietsen met zijn tweeën naast elkaar is al helemaal not-done in Mokum. Als ik met iemand samen opfiets, zeg ik standaard "ik zie je straks daar", omdat je toch de hele rit achter elkaar fietst door de auto's die langs je scheuren of de te krappe fietsgelegenheden.

Na de Vijzelgracht komt het megadrukke Muntplein, waar niemand weet wie op wie wacht en fietsers, skaters, voetgangers en auto's regelrecht voor elkaars voeten scheuren. En dan heb ik het nog niet eens over de toeristen, die er vanaf dit punt ook bijkomen. Die kennen namelijk het geluid van een fietsbel niet en zijn geïnteresseerder in de Amsterdamse gevels dan hun leven. Wat dat betreft zijn het net duiven, die ook ongegeneerd over het fietspad marcheren op zoek naar dat ene patatje. Het Rokin ligt momenteel ook in zijn geheel open en verkeersregelaars redigeren het gefiets en ge-auto. Dus je wordt naar andere weggetjes geleidt, die normaliter niet voor de fietser bedoeld zijn. Weer lekker krap dus, onhandig en druk, druk, druk. Tel daarbij op dat er om de 10 seconden een berg stuifzand in je ogen waait.

Dat overleefd hebbende volgt een stukje weg dat voor menig fiets én op knappend staand persoon te veel wordt: de Dam. Met al zijn kinderkopjes. Staat enig, maar het rijdt zooo k*t. Je spatbord, pakkiedrager en kettingkast vliegen er spontaan af. Al trillend, bibberend, toeristen ontwijkend, duiven plettend, naar automobilisten vloekend en naar adem snakkend bereikte ik dan eindelijk de Beurs. Nog even de fiets met 36 sloten vastzetten en ik kon naar binnen.

De expositie zelf was intrigerend en enigszins misselijkmakend, maar dat is een ander verhaal. Wat me meer zorgen baarde was de terugweg. Naar mijn warme, veilge huisje per fiets. Ik stelde mezelf maar gerust met het feit dat het vast niet erger zou kunnen dan de heenweg, niet wetende dat ik nog een fijne buitenspiegel in mijn rug zou krijgen.

34 reacties op "Welkom in de fietshel"

O. Schmidt
-1-  O. Schmidt:
Tja Menno, dat noemen we nou 'stad'.
Robin
-2-  Robin:
De bouwplaats bevindt zich niet aan de Vijzelstraat maar aan de Vijzelgracht. Toch maar iets vaker die Pijp uit?
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Oei Menno! Gelukkig heb je die fietstocht overleefd en kon je er ons deelgenoot van maken in dit mooie verslag!

Stel je voor dat het slecht was afgelopen met jou en dat wij over een jaartje of wat een ranzige 'Bodies' expositie gingen bezoeken in New Delhi of zo.. (-; Yanny
-4-  :
Robin: slip of the pen. Het is gewijzigd.
Jochem Floor
-5-  Jochem Floor:
Eigen schuld; ga dan ook via Utrechtsestraat - Kloverniersburgwal !! Dat is veel sneller.
edwin
-6-  edwin:
of anders spiegelkwartier - koningsplein, maar menno wil waarschijnlijk een punt maken. zelf heb ik niet zo een probleem met de hobbels op de dam, de stenen zijn alleen zo spekglad geworden!
Nes
-7-  Nes:
Ga eerder van huis, rij als een oude man, neem kleine weggetjes.
absoluut
-8-  absoluut:
De Nes is een briljant alternatief voor het Rokin, het is er NOOIT druk en het is een schattig straatje.
Hylke
-9-  Hylke:
naast alle fiets ellende moet je je ook nog 'langs lelijke mensen wurmen'. Het zit je ook echt niet mee, he....

overigens is een werkende fietsbel wel een primaire levensbehoefte. toch?
Suffie
-10-  Suffie:
Hylke, ontbrekende lampen en bellen, alsmede niet-handuitsteken, roodlicht-negeren en voorrangontkennen zijn slechts onbeduidende factoren in de eeuwige strijd tegen de boze automobilist
Gregor
-11-  Gregor:
Er rest maar 1 oplossing: Binnenstad Autovrij.
-12-  :
mijn tactiek: fiets heel snel, en rijdt rechtstreeks op alles en iedereen af die in je buurt komen. Kijk ze daarbij heel dreigend aan en geef extra gas als ze niet uit de weg gaan. De boodschap is dan duidelijk: “it's a game of chicken - and you ain't gonna loose!” Mensen stuiven scheldend voor je weg, maar je rijdt met 3kwart minder hindernissen.
f.bol
-13-  f.bol:
Ik had toch zo maar de stellige indruk dat je als automobilist maar zeker als onschuldigde voetganger die door groen licht loopt, netjes op het trottoir loopt of oversteekt op een zebrapad, beduidend meer last van fietsers hebt dan andersom.
Het zijn de fietsers die de hel creëren, ben ik bang.
Jan O.
-14-  Jan O.:
Je wordt er daar in de Pijp ook niet zonniger op, hè Menno.
Misschien eens denken over verhuizen naar een klein gehucht in Drenthe, waar nog zondagsrust heerst en je je warme, veilige huisje langs zandpaden kunt bereiken. Je bent tenslotte - zo te horen - niet in de wieg gelegd voor de stad.
-15-  :
Ik ben dol op Mokum. Alleen niet op fietsen via de hierboven geschreven route. Ben daarom ook blij met de alternatieve paden.
Jan Stender
-16-  Jan Stender:
Ach zo,n ramp is het helemaal niet
Als je maar normaal doet,in het verkeer
Maar menig amsterdamse fietser heeft totaal geen hersens in zijn of haar kop
Dat fiets maar op barrels zonder licht,door rood licht
En om maar meteen snel de PIJP uit te gaan,fietsen sommige van die lijpo,s tegen het verkeer in
Ik ben zelf ook fietser,en die kinderkopjes,bij de Dam,daar lach ik om
Ik onderhoud altijd grondig mijn fiets
En wat is dat nou,50 a 75 meter kinderkopjes?
Kom op zeg,een echte kerel moet daar tegen kunnen hoor
Johan Oorle
-17-  Johan Oorle:
Ik ben het geheel met F.Bol en J.Stender eens ! We geven godsgruwelijk veel geld uit aan fietspaden, fietsverkeerslichten en wat al niet meer. Maar helaas parels voor de zwijnen ! Als alle fietsers in Mokum zich aan de regels zouden houden, heb je een verkeersdoorstroming van heb ik jou daar. Ik moet als automobilist regelmatig vol in de remmen als ik bij groen optrek, om een zelfmoordroodlichtfietser niet plat te rijden. De opgestoken middelvinger is mijn dank dat ik een leven heb gespaard. Wat een raar soort roulette spelen die mensen toch met als inzet hun eigen leven ten opzichte van de 'zwakkere' verkeersdeelnemer die dus 'voorrang' heeft. Weleens met een auto de Leidsestraat moeten kruisen in de middag ? De meeste voetgangers snappen het probleem van de automobilist en geven even de ruimte voor een auto die stapvoets de straat oversteekt. Zoniet de fietser die door de Leidsestraat aan komt denderen. Hij weet zeker dat ie voorrang heeft en met inzet van een zijn eigen leven neemt ie die ook. Bom ! Bovenop de rem om hem te ontwijken waardoor een oudere man die er op rekende dat ik door zou rijden en al begonnen was met verder lopen tegen de achterkant van mijn auto oploopt. De fietser heeft zijn middelvingers allebei al weer verdraaid snel in de lucht en rijdt met losse handen scheldend verder over het voor hem verboden VOETPAD de Leidsestraat in. Ik stap uit om de oude man even te checken en krijg dan te maken met de automobilist achter mij “Hee Aso ! Rij 's door !” en een rinkelende tram die 'm op 1,5cm van mijn deur parkeert waardoor ik niet meer kan instappen.
Gelukkig kan ik me hel goed beheersen en hak ik af en toe hout om mijn opgebouwde agressie kwijt te raken....
Fietsvrije binnenstad ! Zeker een keer het proberen waard !
estherd
-18-  estherd:
Ik ben het helemaal met Menno eens dat het een stuk veiliger kan. Ik rijd dagelijks met een klein kind voorop de fiets door de stad en houd me aan alle regels, zoals heel veel fietsers in A'dam overigens- niet allemaal rijden ze roekeloos. Ondanks dat ik altijd de veiligste omweggetjes fiets ipv langs de grote kruispunten, gebeurt het me regelmatig (!) dat een taxi me bijna van de sokken rijdt of een medefietser (met een soort Daniel-tactieken). Een beetje meer consideratie voor elkaar in het verkeer zou niet misstaan!
Bogie
-19-  Bogie:
haha, geweldig herkenbaar verhaal, kinderkopjes, toeristen, nerveuze en asociale autobestuurders in de amsterdamse fietsjungle. Probleem ligt hem ook bij mensen die gewoon niet kunnen fietsen en niet goed uitkijken (vooral toeristen). Heb altijd geleerd, go with the flow, maak onderdeel uit van het verkeer waarin je je bevindt. Ik ben ook zo'n 'daniel' fietser overigens, één die wel zijn ogen gebruikt in tegenstelling tot veel andere verkeersgebruikers ;) ik bezie het als een survival of the fittest en dat werkt. Eén tip aan alle fietsers en wandelaars die ooit bijna van hun sokken zijn gereden: Kijk nou eens uit je doppen voordat je oversteekt, ook als je groen licht hebt. De mensen in Bangkok hoor je niet klagen hoor, en daar is het vele malen erger. Als ik wandelaar ben in de stad is het vooral vervelend dat de gemiddelde automobilist tegenwoordig een zebrapad niet meer herkent, ook daar geldt, voorrang neem je (en wel even zelf het risico inschatten he)
Vinus
-20-  Vinus:
Het verbaast mij altijd: fietsers die boos zijn omdat er een straat versperd is, of afgesloten. Ik denk dan altijd: die komen zeker uit een of ander DORP waar maar een straat is? Amsterdam heeft tig straten dus jij hoeft daar op dat moment helemaal niet te fietsen en je ongenoegen af te reageren op anderen, die er ook helemaal niks aan kunnen doen.
Tip: neem dus een andere route, verbaas je over wat voor leuks je dan allemaal ziet omdat je eens een keer een andere route neemt.
Tip 2: ga ook een kwartier eerder van huis, hoef je niet te stressen en te scheuren zoals Daniel blijkbaar graag doet. Anders behoor je snel tot de grootste en snelst groeiende groep terroristen in Amsterdam. Juist ja: fietsers
Arnoud de Jong
@Menno:
Duizend woorden zeggen méér dan één plaatje, dat is hiermee bewezen! ;-)

@Johan Oorle:
Een verstandig mens begeeft zich toch niet met een auto in de binnenstad? Tenzij men invalide is kan dat tegenwoordig écht niet meer hoor. Volslagen not done!
ronnie
-22-  ronnie:
niet zo zuur joh dat fietst niet zo fijn.
geniet van de stad en kijk om je heen, sla eens een andere straat in. dan fiets je veel fijner.
Bodosan
-23-  Bodosan:
Fietspaden en fietsstroken blijken ideale parkeerplaatsen te zijn voor alles dat niet fietst. Zolang ik op de rit naar mijn werk (Indische Buurt - Baarsjesweg) minstens drie a viermaal een noodzwieber moet maken om weer eens zo'n ingeblikte medeburger te onwijken (hierbij dus inderdaad een keer aangereden door een ander stuk blik) zijn opmerkingen zoals geuit door Bol, Stender en Oorle aan dovemansoren gericht. Ik ben een nette fietser, maar wordt te vaak gefronteerd met over het blik getilde automobilisten.
Sigi
-24-  Sigi:
@Bogie “Kijk nou eens uit je doppen voordat je oversteekt, ook als je groen licht hebt.”
Het moet niet gekker worden. Je moet uit je doppen kijken als je persé door rood wilt rijden. Als je je niet aan de regels wilt houden moet je zelf weten maar respecteer in ieder geval degenen die dat wel doen. PS Lekker inconsequent wel klagen over het niet respecteren van een zebrapad?
Lieke
-25-  Lieke:
mmm...Misschien volgende keer maar een stukje lopen en dan de tram nemen...? Al betwijfel ik of in een warme overvolle tram waarin je niet meer naar buiten kunt kijken door de beslagen ruiten en die gevuld is met sta-in-de-weg toeristen, blerende kinderen en niet te vergeten het o zo vriendelijke personeel opweegt tegen een stukje omfietsen door het prachtige Amsterdam. Misschien moet je volgende keer naar een tentoonstelling gaan over de menselijke geest in plaats van het menselijk lichaam, zodat je jouw visie kunt bijstellen.
Bogie
-26-  Bogie:
@sigi
lezen is ook een vak, waar staat dat ik door rood rij. inconsequent zou het zijn als ik door rood reed en het niet respecteren van een zebrapad veroordeelde. Ik spreek vooral over mensen die met hun hoofd in de lucht een straat oversteken, dat zijn zowel toeristen als niet toeristen. Ook nerveuze automobilisten en kamikaze macbikes zijn een gevaar op de weg in amsterdam.
Bogie
-27-  Bogie:
@sigi
ps: er zijn genoeg roodrijders in amsterdam onder voetgangers en fietsers, mezelf not included, daarom.....kijk ook uit je doppen als je groen licht hebt. Ik fiets overigens wel door, daarmee vergeleek ik mezelf met daniel.
Martin Wisse
-28-  Martin Wisse:
Tja, laten we wel wezen. Als je in de auto zit erger je aan die kut fietsers en slome voetgangers, als fietser erger je aan die arrogante klootzakken in hun veel te grote auto's en die idioten die je maar voor de voeten lopen en als voetganger zijn automobilisten nog steeds arrogante klootzakken, maar zijn alle fietsers opeens zelfmoord commandos die het liefs jou tegen de vlakte rijden...

En ik?

Ik zit in de tram en heb een bloedhekel aan iedereen die de trambaan hindert....
gijs leegwater
-29-  gijs leegwater:
jeetje wat een zeurartikel vind ik dat.
dit is amsterdam! Ik zal je vertellen hoe ik fiets: snel, door rood(zolang ik zeker weet dat het vrij is en niemand hinder) en voorrang nemend als ik het hoor te krijgen(natuurlijk op zo'n manier dat ik altijd nog net op tijd kan stoppen). En ik moet zeggen ik geniet ervan. Fietsen in amsterdam is overleven, en als je dat niet bevalt neem dan kleine tussenweggetjes!
Wouter
-30-  Wouter:
Ben het eens met mensen als Gijsje leegwater.. “if you can't stand the heat, stay out of the kitchen”

Willen wonen in een (hoofd)stad vraagt nou eenmaal de nodige tol af en toe.
Marco Amsterdam
-31-  Marco Amsterdam:
Jammer dat dat soort mensen in de stad gaat wonen please laat de echt amsterdammer weer terug komen of geef mensen de ruimte in de stad die wel tegen de stad kunnen
Jorrit
-32-  Jorrit:
Ik ben al dat gezeur zo zat; we hebben de mooiste, beste fietsstad van de wereld hier. Ik verbaas me zelfs vaak over het geduld dat automobilisten in Amsterdam hebben. Tenzij er natuurlijk zo'n slingerende import Amsterdammer uit de pijp voor ze fietst... De Dam of het Spui, daar valt wel veel op aan te merken, maar over het algemeen kun je als fietser in Amsterdam fluitend je gang gaan.
slimmerd
-33-  slimmerd:
neem gewoon de tram....
Jan Stender
-34-  Jan Stender:
Eigenlijk zou je op fietspaden spoorbomen moeten plaatsen,zodat die fietsende,mp3 freaken,niet door rood kunnen sjezen
Menige fietsende stadszombie zou nog proberen onder die spoorbomen door te fietsen

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.