Home > > Groeten van de zonnige kant van 't IJ.

Groeten van de zonnige kant van 't IJ.

Noord- Er wordt geschiedenis geschreven in Amsterdam Noord. En dan niet alleen vanwege de vele bouwplannen waardoor delen van Noord op dit moment het aanblik hebben van een oorlogsgebied. Nee, ambtenaren hebben een belangrijke ontdekking gedaan: de zon schijnt harder in Noord! En ik maar denken dat ik aan de koude kant van de stad woon.

Deze bijzondere ontdekking werd terloops gepresenteerd tijdens een thema-avond over de gevolgen van de aanleg van de Noord/Zuidlijn voor Amsterdam Noord. Ondanks het mooie lenteweer was de animo groot. Het zaaltje was afgeladen, met moeite wist ik een stoel te bemachtigen. Ja, want Noord is een fanatiek stadsdeel vertelde een mevrouw naast me. Zij zat er als vertegenwoordiger van de klankbordgroep 'de bonte hond'. "Ja, we zijn nogal dwars."
Niet alleen de aanwezigen waren fanatiek, ook het enthousiasme van de Noord/Zuidlijnambtenaar was niet te stuiten. Hij noemde Noord het San Marco van Amsterdam. Klinkt toch heel anders als cultureel Siberië of koude kant. Noord wordt in de ogen van deze ambtenaar met de aanleg van de nieuwe metroverbinding en de bouw van duizenden woningen de plek waar de zon altijd schijnt, ook als het regent. Over de lijst van 40 probleemwijken van minister Ella Vogelaar geen woord, maar ja dat is ook het oude Amsterdam.

Het nieuwe Noord werd ons gepresenteerd aan de hand van foto's met zomerse taferelen. Achter in de zaal hoorde ik een kort gegrom. Een van de 'bonte honden' kwam in verzet. "Hoelang geleden zijn deze foto's gemaakt? Want de bomen zijn inmiddels allemaal gekapt." De ambtenaar reageerde als een gebeten hond. "Ehh, ja, dit zijn foto's van een jaar of wat geleden. Ik ga echt niet iedere week nieuwe foto's maken", sprak hij verbeten.

De stemming in de zaal zat er nu goed in. De bonte honden kwamen op dreef en stelden allerlei vragen over bestemmingsplannen, vervuilde grond en milieueffectrapportages. Gelukkig wimpelde de ambtenaar deze saaie vragen snel weg. Hij kwispelde er lustig op los, over het nieuwe Amsterdam, mooie huizen, plannen voor een nieuwe megabioscoop (eindelijk), mensen die flaneren langs het water en de jeugd die de toekomst heeft. In zijn enthousiasme haalde hij zelf een artikel uit het Britse opinieblad The Economist erbij, 'The search of new talent'. "Waarom mot dat nou weer in een vreemde taal", blafte een oudere man achter me. "We zitten hier toch gewoon in Nederland."
Na twee uur had ik het wel gezien en gehoord. Hoog tijd om de proef op de som te nemen en zonnestralen te gaan tellen in Noord.


Reageer op "Groeten van de zonnige kant van 't IJ."

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.